Zelenski:
DÜNYA 18.08.2022 08:39:00 690 0

Zelenski: "Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun"

Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası'nda bir askeri mühimmat deposunda meydana gelen büyük patlamadan sonra Zelenski halka, Rus kuvvetlerinin cephane ve askeri teçhizat depoladığı alanlardan uzak durmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası'nda bir askeri mühimmat deposunda meydana gelen büyük patlamalardan sonra, bölgede ve ülkenin güneyindeki diğer kesimlerde yaşayan halkı "çok dikkatli olmaları" konusunda uyardı. Zelenski halka, Rus kuvvetlerinin cephane ve askeri teçhizat depoladığı alanlardan uzak durmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "İşgal altındaki bölgelerdeki patlamaların nedenleri çok farklı olabilir, özellikle de işgalcilerin kendi deyimiyle 'beceriksizlikten' kaynaklanabilir. Ancak bunların hepsinin tek bir anlamı var, işgalcilerin lojistiğini, mühimmatını, askeri teçhizatını, komuta noktalarını tahrip etmek insanlarımızın hayatını kurtarıyor" dedi.

2014 yılında ilhak edilen Kırım'da Rusya'ya ait noktalarda bir hafta içinde meydana gelen ikinci patlama, dün Mayskoye'deki bir cephane deposunda meydana geldi.

Geçen hafta da Saki hava üssünde dokuz Rus savaş uçağı, saldırılar sonucu tahrip olmuştu. Rusya'dan yapılan açıklamada sorumlulara işaret edilmemiş ve patlamalar "sabotaj eylemi" olarak nitelendirilmişti.

Ukrayna, Mayskoye'deki patlamanın sorumluluğunu üstlenmedi.

Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mikaylo Podolyak, paylaştığı Twitter mesajında, "Ruslar'ın işgali altındaki Kırım, işgalciler ve hırsızlar için depolar, patlamalar ve yüksek ölüm riski demek. Askerden arındırma iş başında" ifadelerini kullandı.

Rus yetkililer, cephane deposundaki yangının bir enerji santraline, elektrik ve demiryolu hatları ile bazı apartman binalarına hasar verdiğini, ancak ağır yaralanan olmadığını bildirdi.

Rusya ve Ukrayna arasında Kırım'ın kontrolu için verilen mücadele sürüyor. Rusya, Kırım'ın kendisine ait olduğunun Ukrayna tarafından kabul edilmesini talep ediyor. Kiev hükümeti ise savaşın sonlandırılması konusunda herhangi bir müzakere yapılmadan önce Kırım'ın Ukrayna'ya iadesini istiyor.

Patlamanın olduğu cephane deposu, Kırım Yarımadası'nın kuzeyinde, Rus kontrolundaki Herson'a 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Rus ordusu, geçen hafta Kırım'daki Saki hava üssünde meydana gelen patlamanın, bölgedeki cephanenin yanlışlıkla ateşlenmesi olduğunu bildirmişti. Ancak patlamaların nedeni, Ukrayna'nın düzenlediği bir saldırı gibi gözüküyor.

Amerikan basın kuruluşları, adını açıklamadıkları Ukraynalı askeri kaynaklara dayandırdıkları haberlerde, saldırıları Ukrayna kuvvetlerinin yaptığını bildiriyor.

Rusya'nın Karadeniz Filosuna Yeni Komutan

Rus devlet haber ajansı RIA, Rusya'nın Kırım'da bulunan askeri üslerinin son dokuz gün içinde patlamalarla sarsılması sonrasında Rusya'nın Karadeniz filosunun başına yeni bir komutan getirildiğini bildirdi. RIA, bu gelişmeyi bazı kaynaklara dayandırarak aktardı.

Haberin doğrulanması durumunda Rusya'nın Karadeniz filosunun komutanı Igor Osipov'un görevden alınması, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana en üst düzey askeri yetkilisinin görevine son verdiği anlamına gelecek.

RIA'nın haberine göre, filonun yeni komutanı Viktor Sokolov, Sivastopol limanında bulunan filonun askeri konseyi üyelerine de tanıtıldı.

Bir kaynak, yeni komutan atamasının, Rusya'nın deyimiyle Ukrayna'da "özel askeri operasyon" yürüttüğü sırada kamuoyuna açıklanmamasını "normal" olarak niteledi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı