Yüzünüzdeki Ağrı ve Batma Hissi: Trigeminal Nevralji
SAĞLIK 15.09.2020 09:47:00 16302 0

Yüzünüzdeki Ağrı ve Batma Hissi: Trigeminal Nevralji

Ağrı günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir sinir sistemi problemidir. Genellikle organ ve doku hasarlarında meydana gelen ağrılar sinir sistemindeki ağrı reseptörlerinden yayılmaktadır.

Ağrı günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir sinir sistemi problemidir. Genellikle organ ve doku hasarlarında meydana gelen ağrılar sinir sistemindeki ağrı reseptörlerinden yayılmaktadır. Trigeminal Nevralji ise bir sinir sistemi rahatsızlığı olup yüz bölgesinde ortaya çıkan yoğun ağrı tablosudur. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu ağrı özellikle soğuk  havalarda ve konuşma gibi aktivitelerde kendini göstermektedir.

Trigeminal Nevralji hastalığı yüzdeki hareketleri kontrol eden 5. kafa sinirinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda daha çok görülen bu hastalık genellikle orta ve ileri yaşlarda görülmektedir.

Trigeminal Nevralji hastaları ruhsal ve fiziksel olarak oldukça zorlayan bir hastalıktır. Hastalarda tetikleyici bölge denilen bir noktaya temas (yutma, dokunma, çiğneme ve konuşma gibi) gerçekleştiğinde ağrı atakları meydana gelmektedir. Bu ağrı atakları her hastada görülmeyebilir.

Nevrajiler arasında en sık görülen tip olan Trigeminal Nevralji’dir. Genellikle tek taraflı görülen hastalık nadiren de olsa çift taraflı gelişebilmektedir.

Trigeminal Nevraljinin Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlar trigeminal nevraljinin beyin sapında meydana gelen değişimlerden dolayı veya yüzdeki trigeminal sinirinin hasara ve travmaya maruz kalması sonucu oluştuğunu düşünmektedirler. Aynı zamanda yüzde bulunan trigeminal sinirlerde meydana gelen demiyelinizasyon nedeniyle de meydana gelen bu hastalık yüzde yapılan cerrahi işlemler sonrasında da komplikasyon olarak gelişebilmektedir.

Trigeminal Nevralji Belirti ve Bulguları Nelerdir ?

Trigeminal Nevralji hastalığında belirtilerin şiddeti değişiklik gösterse de ortak olarak yanıcı ve batıcı şekilde ağrı hissedilir. Şimşek çakması şeklinde ağrılar olarak da isimlendirilen bu ağrılarda fonksiyon kayıpları yaşanmamaktadır.

Trigeminal Nevralji hastalarında dudaklar, yanaklar, diş etleri ya da çene çevresinde çok şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Ağrı genellikle saniyelerle ifade edilecek kadar kısa sürelidir ancak o kadar şiddetlidir ki hasta irkilir ve ağrıyı elektrik çarpması olarak nitelendirir. Bu ağrılar kendiliğinden ya da etkilenmiş bölgelerde konuşma, çiğneme ya da gülümsemenin ortaya çıkardığı hareketler ile oluşabilir.

Trigeminal Nevralji Ne Zaman Ağrı Yapar ?

Trigeminal Nevralji hastaları bir çok duruma bağlı olarak hastaya ağrı yaşatabilmektedir. Bu ağrılar uzmandoktor görüşlerine göre özellikle dokunma, yemek yeme, yüz yıkama, gülme ve konuşma esnasında görülmektedir.

Bazı hastalar ağrıların diş ağrı olduğunu sanır ve diş hekimlerine görünebilirler. Bazı durumlarda Trigeminal Nevralji tanısı konana kadar kişiler dişlerinin bir kısmını kaybetmiş olabilirler.

Trigeminal Nevralji Nasıl Tedavi Edilir ?

Trigeminal Nevralji vakalarında birden fazla tedavi yöntemi vardır. Başarı oranları farklı olan bu tedavi yöntemleri tamamen hastalığın seyrine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle ilaç tedavisiyle tedaviye başlansa da ilacın etkisiz kalması nedeniyle ek tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

İşte Trigeminal Nevralji tedavi yöntemleri;

Cerrahi Tedavi: Genellikle ilaç tedavisinin etkisiz kalmasında cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Mikrovasküler dekompresyon adı verilen bir cerrahi işlemle hastalarda his kaybı olmaksızın iyileşme sağlanır. Sıklıkla tercih edilen bu yöntemin aksine radyofrekans rizotomi ve sinir balon kompresyonu gibi tedaviler his demetlerinde travmaya neden olurlar. Açık ameliyatlarda damarlarda ve kafa sinirlerinde hasar meydana gelebilmektedir.

Radyocerrahi Yöntemi: Bu yöntem ile radyasyon ışınları trigeminal sinire bombardıman yapılır ve sinir liflerini etkiler. Bu işlem sırasında hasta oldukça konforludur. Bu tedavi yöntemi ile birkaç saat içerisinde hastanın tedavisi tamamlanmış olur.

Hastalara nöroloji doktorları tarafından yapılan bu işlemlerde başarı oranı değişkenlik göstermekle beraber %80’e yakın ağrı kaybı mevcuttur.

Hastalığın beraberinde getirdiği belirtiler kişilerin günlük yaşamını oldukça etkilemektedir. Bu nedenle hastalara psikoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Hipnoz yönteminin bu hastalığın iyileşmesinde işe yarayıp yaramadığı ise halen bilinmemektedir.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı