Yunanistan Başbakanı’ndan Türkiye’ye
DÜNYA 14.05.2023 09:30:00 791 0

Yunanistan Başbakanı’ndan Türkiye’ye "dostluk eli" mesajı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'de seçimin galibine "dostluk eli" uzatacağını ve gerilimin düşük seyretmeye devam etmesine çalışacağını söyledi.

Associated Press haber ajansına konuşan Miçotakis, seçimden sonra göreve gelecek yeni hükümetin Batı'ya yaklaşımını yeniden gözden geçireceğini umduğunu da kaydetti.

Kendisi de 21 Mayıs’taki Yunanistan genel seçimlerinde yarışacak olan Miçotakis, Türkiye'de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerden kim galip çıkarsa çıksın onunla konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın orta kesimlerinde kampanya gezisindeyken Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamalarda, "Ancak naif de değilim. Ülkelerin dış politikalarının günden güne değişmediğini biliyorum" dedi.

NATO üyesi Yunanistan ile aynı düzeyde olmasa da, Türkiye'nin ABD ve bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkileri gerginleşti. Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılma talebini engelliyor ve bu ülkeye Türkiye'nin terör tehdidi olarak gördüğü gruplara karşı daha sert önlem alması için baskı yapıyor.

“Batı’ya yönelik yaklaşımın gözden geçirilmesini umuyorum”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Bir sonraki Türk hükümetinin Batı'ya, sadece Yunanistan'a değil, Avrupa'ya, NATO'ya ve ABD'ye yönelik yaklaşımını genel olarak yeniden gözden geçirmesini umuyorum" dedi.

Miçotakis, "Ancak yine de gerçekçi olmak ve fazla naif olmamak zorundayım ve bu nedenle kararlı dış politikamıza devam edeceğiz. Bu da caydırıcılık kabiliyetlerimizi ve savunma kapasitemizi güçlendirmeye devam edeceğimiz anlamına geliyor" diye konuştu.

Yunanistan ve Türkiye, Ege ve Akdeniz deniz sınırları dahil yıllardır anlaşmazlık içindeler. Yunan adalarının silahlandırıldığı iddiasındaki Türkiye’den geçen yıl gelen açıklamalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz’’ açıklamaları gerilimi daha da tırmandırmıştı.

Buna karşılık Yunanistan, silahlı kuvvetlerini modernize etmek için Fransız yapımı gelişmiş savaş uçakları satın almak dahil kapsamlı bir savunma programı başlattı.

Miçotakis, "Keşke gayrisafi milli hasılamın yüzde 2'sinden fazlasını savunma için harcamak zorunda kalmasaydım. Ancak ne yazık ki, bizden çok daha büyük ve agresif davranan bir ülkeyle tehlikeli bir muhitte yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı, 6 Şubat’ta Türkiye'de meydana gelen ve en az 50 bin can kaybına neden olan yıkıcı depremlerin ardından söylemlerde sert tonun düşük seyretmeye devam etmesi için çalışmayı umduğunu belirtti. Benzer şekilde 1999 yılında Türkiye ve Yunanistan'ı vuran depremlerin ardından iyileşen ilişkiler birkaç yıl sürmüştü.

Miçotakis, "Çok yazık. Ne bir felaketin gelmesini beklemek zorundayız, ne de sürekli bir gerginlik içinde yaşamak kaderimiz" dedi. Daha iyi ilişkiler için Türkiye'nin kavgacı söylemlerine son vermesi gerektiğini de vurgulayan Yunanistan Başbakanı, "Türk hükümeti her gün gece gelip adalarımızı işgal etmekten bahsediyorsa, bunun bir güven ve iyi niyet ortamı yaratmaya pek elverişli olmadığı açıktır" ifadelerini kullandı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı