EĞİTİM 3.05.2023 11:50:00 807 0

"YKS’ye hazırlanırken sizi bu güzel havalar yakmasın…"

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzm. Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, "Telefon bildirimlerinizi sınırlayın, farklı soru stilleri görün" dedi.

17-18 Haziran 2023 tarihinde düzenlenecek olan YKS’ye 2 aydan az bir zaman kaldı. Uzmanlar sınav tarihinin yaklaşmasıyla birlikte baharın da etkilerini göstermesiyle adayların motivasyonunun düşebileceğini söylüyor.  Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzm. Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, kalan sürenin daha verimli değerlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, adaylara ‘yapamadıklarınıza değil neler yapabileceğinize odaklanın’ uyarısında bulundu. ‘Kendinizle ilgili şikâyet ederseniz mutsuz olursunuz’ ifadelerini kullanan Tözeniş, telefon bildirimlerinin sınırlanmasının ve adayların farklı soru stilleri görmesinin de önemli olduğunu kaydetti.  

Havaların düzelmesi psikolojileri düzeltip taze, kıpır kıpır duygular uyandırıyorken sınava girecek gençler için bu durum zaman zaman tehdit oluşturabiliyor. Ders çalışmak yerine güzel havaların tadını çıkarmak isteyen gençlerde bu dönemde kaygı duygusu da artış gösterebiliyor. Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzm. Psikolojik Danışman Ece Tözeniş sınav kaygısının zihinsel, fiziksel ve duygusal olmak üzere 3 belirtisi olduğunu söylüyor. 

Gençler kaçma ve kaçınma davranışları gösterebiliyor

Kaygının bu dönemde artış gösterdiğini söyleyen Tözeniş; “Kaygı, adaylarda çalışmaya geç başlama, zamanı etkin kullanamamaktan kaynaklı ‘yetiştiremeyeceğim’ endişesi, ‘ya sınavı kazanamazsam, ne kadar çalışırsam çalışayım olmuyor’ gibi düşüncelere yol açabiliyor. Bu düşünceler gerginlik, panik, çaresizlik, heyecan gibi duygusal belirtileri de beraberinde getiriyor. Bu yoğun kaygı içinde de kaçma (ders çalışmayı bırakma) ya da kaçınma (erteleme) davranışlarını gözlemliyoruz.” dedi.

Telefon bildirimlerinizi sınırlayın, farklı soru stilleri görün 

Kaygının orta düzeyde yaşandığında motive edici bir unsur olduğunu sözlerine ekleyen Tözeniş; adayların kalan süreyi verimli geçirmeleri için şu önerilerde bulundu:

-Gün içinde sürekli bildirim aldığınız telefonlarınız odaklanmayı engeller. Bildirimleri kapatarak, telefon kullanımınızı zamanla sınırlayabilirsiniz. Böylece zamanınızı da daha verimli kullanabilirsiniz.

-Konuların tamamlandığı bu dönemde geçmiş konulara dair tekrarlar yapabilirsiniz. Hala konu eksikleriniz varsa onları tamamlayarak ilerleyebilirsiniz.

-Deneme sınavları kendinizi ölçmeniz, eksikliklerinizi tamamlayabilmeniz, sınav heyecanınızı kontrol edebilmeniz için çok iyi fırsatlardır. Gerçek sınavın bir provası olan deneme sınavlarında sınav anındaki kaygı durumunuzu kontrol etme alışkanlığınızı da oluşturabilirsiniz. Denemelerden sonra soruları iyi analiz ederek buradaki yanlışlarınızdan eksikliklerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

-Geçmiş yılların sorularını çözmeye başlayabilirsiniz. Zaman planlamanıza göre geriye giderek daha önceki yıllarda çıkmış soruları çözerek daha çok soru stili görmüş olursunuz. Bu da sınavdaki hızınızı ve anlama kapasitenizi arttıracaktır. 

Yarışı bırakmak yerine dinlenmeyi öğrenin 

Tözeniş adaylara yorgunluk anlarını nasıl yönetebileceklerini ilişkin de önerilerde bulundu: “Buradaki püf noktası yorulduğunuz zamanlarda yarışı bırakmak yerine dinlenmeyi öğrenmektir. Kendinize uzun soluklu molalar vermeyi unutmayın. Verimli bir şekilde çalışmanın yolu aynı zamanda sağlıklı bir uyku ve sağlıklı bir bedenden geçiyor. Bu nedenle bu dönemde uykunuza, yeme düzeninize özen gösterin.  Kısa yürüyüşler, temiz hava almak, arkadaşlarla zaman geçirmek size iyi gelecektir.”

Yapamadıklarınıza değil yapabileceklerinize odaklanın

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzm. Psikolojik Danışman Ece Tözeniş sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Çıktığınız üniversite yolculuğunda artık ilk adımı atmaya yaklaşıyorsunuz. Derin bir nefes alın yapamadıklarınıza değil bundan sonra neler yapabileceğinize odaklanın. Ne zaman kendinizle ilgili şikâyet ederseniz mutsuz olursunuz. Şikâyet etmemek içinde başkalarının size yap ya da yapma demesine izin vermeden kendi yolunuzu kendiniz çizin.”  

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu