EKONOMİ 30.08.2023 00:03:00 8982 0

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

YENİLENEBİLİR ENERJİ PERSPEKTİFİ:  

Yenilenebilir enerjinin gelecek yıllarda dünyanın en önemli ve en büyük elektrik üretim kaynağı olacağı tahmin ediliyor. Bu doğrultuda ülke olarak yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyelimizi doğru kullanmamız ve yatırımlara bu doğrultuda önem vermemiz gerektiğini belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman konu hakkında görüşlerini paylaştı.

Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları tüm dünyanın odak noktası haline gelmiş durumda… Günümüzde ve yakın geleccekte en önemli enerji kaynağının doğal yoldan elde edilen yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Tüm dünya düşük maliyetli enerji için ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Artan enerji talebini karşılamakta yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin Türkiye için hem ekonomi hem de çevre açısından hayati öneme sahip olduğu görülüyor.  Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi istikrarlı bir artış gösteriyor. Ayrıca yenilenebilir enerji santralleri, istihdama katkı sağlayarak ülke ekonomisine büyük kazanımlar sağlıyor. Tüm avantajlar göz önüne alındığında dünyada temiz enerji yatırımı ve kapasitesinde rekor büyüme bekleniyor.”

TÜRKİYE YÜZDE 15.5 İLE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNE ÇIKTI 

2022 yılında yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde rekor artışın yaşandığını belirten YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl rüzgâr ve güneş enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 12’ye kadar yükseldi. Türkiye ise yüzde 15,5 ile dünya ortalamasının da üstüne çıktı. 2022 yılında elektrik üretimimizin %20,6'sı hidrolik enerjiden, %10,8’i rüzgardan, %4,7’si güneşten, %3,3'ü jeotermal enerjiden ve %3,7’si diğer kaynaklardan elde edildi. Bu yıl haziran ayı itibarıyla ise ülkemizin kurulu gücü 104.904 MW’a ulaştı. 2023 yılı haziran ayı sonu kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı ise %30,1’i hidrolik enerji, %11’i rüzgâr, %9,7’si güneş, %1,6’sı jeotermal ve %2,6’sı ise diğer kaynaklar şeklinde gerçekleşti. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyeli çok fazla. 5 yıl içerisinde bu rakamların katlanarak artacağını düşünüyoruz. Rüzgar ve güneşteki büyümenin yanı sıra jeotermal enerji büyümesinin de çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz.”

YEŞİL ve SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN KARARLILIĞIMIZI DEVAM ETTİRMELİYİZ

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Son yıllarda ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırım atağı bizi Avrupa ve dünya sıralamasında saygın bir basamağa taşıdı. Özellikle 'sıfır karbon toplumuna geçiş veya 'sıfır karbon ekonomisine geçişin öneminin arttığı son dönemde, ülkemizde bu alanda yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam ederek yeşil ve sürdürülebilir gelecek için kararlılığımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Özellikle yenilenebilir enerji çalışmalarında ciddi bir çabayla dünya genelinde kazanmış olduğumuz saygınlık son derece mühim. Yapılan tüm çalışmalar dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına büyük önem taşıyor.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı