“YENİ BİR ANAYASA, DEMOKRASİMİZİN KURUMSALLAŞMASI İÇİN HAYATİ BİR GEREKLİLİKTİR”
GÜNDEM 11.04.2022 09:55:00 784 0

“YENİ BİR ANAYASA, DEMOKRASİMİZİN KURUMSALLAŞMASI İÇİN HAYATİ BİR GEREKLİLİKTİR”

Platform Adana ve SAKA (Stratejik Araştırmalar ve Akademisyenler) Derneği tarafından hazırlanan ve Anayasa değişikliği beklentilerini içeren rapor Anayasa Komisyon Başkanına teslim edildi.

Platform Adana Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saygılı,  yaptığı açıklamada, yeni bir Anayasa’nın, demokrasinin kurumsallaşması için hayati bir gereklilik olduğunu, bu nedenle ülke gündeminde olan sivil anayasa çalışmalarına katkı koymak adına bir çalışma gurubu oluşturduklarını bildirdi.

Doç. Dr. Berat Akıncı , Dr. Konur Alp Sezgili, Mehmet Aslanbaba ve Recep Kurtoğlu’dan oluşan çalışma grubunun titiz bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Saygılı, “Yaptığımız bu çalışmaya üniversite hocalarımız yerel yöneticilerimiz , hukukçularımız , eğitimcilerimiz, STK yöneticilerimiz , sağlık yöneticilerimiz, iş adamlarımız birlikle odak grup  toplantılarını yaptık. Adana merkez ve 15 ilçemizde Anayasa beklentilerini içeren anket çalışması gerçekleştirdik” dedi.

Saygılı, yapılan geniş kapsamlı bu çalışmayı TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt’a teslim ettiklerini belirterek,  şunları kaydetti:

 “Türkiye demokrasisinin konsolide olabilmesi için kurumsal ve zihniyet değişimine her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Kurumsallaşmış bir demokrasi anlayışı ile demokrasi-ekonomi dengesinin güçlenmesi, sürdürülebilir büyümenin sağlanması, huzur ve refahın tabana yayılması, toplumsal sorunlarımızın çözümü gibi konularda çok daha kısa zamanda mesafe katedilebilecektir. Öyle ki yakın zamanda küresel arenada baş döndüren değişim ve dönüşüm dalgasına karşı Türkiye’nin güçlü bir refleks gösterebilmesi için öncelikli olarak ayağındaki prangalardan kurtulması gerekmektedir. Bu bağlamda gerek yüksek katma değer yaratan bir ekonomiye geçiş gerekse de son yıllarda ekonomik karar vericiler arasında uzlaşılan orta gelir tuzağından çıkmak için etkin denge ve denetleme sistemi ile eşit vatandaşlık anlayışını yansıtan yeni bir Anayasa, demokrasimizin kurumsallaşması için hayati bir gerekliliktir.” 

Stratejik Araştırmalar ve Akademisyenler Derneği (SAKA) adına Genel Başkan Doç.Dr.Berat Akıncı ise,  Türkiye'nin temel meselelerine yönelik kendi içeresinde çözüm üretmeye başlamasının toplumsal barışı perçinleyecek, demokrasisini güçlendirecek, toplumsal hak ve özgürlükleri genişletecek, sürdürülebilir büyümenin önündeki engelleri ortadan kaldıracağını belirterek, “Bütün bu olumlu gelişmelere altlık oluşturabilecek en önemli beklenti ise toplumsal uzlaşı ile hazırlanmış sivil bir anayasayadır” dedi.

Toplumun bu beklentisi henüz karşılık bulmasa da en yüksek perdeden ve geniş tabanda tartışılmaya devam ettiğine dikkati çeken Akıncı, şöyle devam etti;

“ Gelinen noktada çok büyük bir temsil kabiliyeti ile iş başına gelen TBMM üyelerinin gittikçe yükselen bu ihtiyaca cevap vermesi ve toplumsal uzlaşı ile ortaya örnek bir anayasa koyması gerekmektedir. Şüphesiz yeni anayasa temel hak ve özgürlüklerden hükümet sistemine denge ve denetleme mekanizmalarından adil bir yönetime kadar bütünüyle milletin beklentilerini yansıtmalıdır.” 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt da sivil toplumun anayasa konusunda gayretini tebrik ettiğini belirterek, duyarlılık ve geniş kapsamlı bu çalışmadan dolayı teşekkür etti.(Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı