YAŞLILARIN SORUNLARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU İLE KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ
SİYASET 17.03.2023 07:28:00 565 0

YAŞLILARIN SORUNLARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU İLE KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

Son 20 yılda yaşlıların sorunlarını çözme noktasında yeterli planlama yapılmadığını öne süren CHP'li nazır Cihangir İslam, TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun kurulmasının faydalı bir girişim olduğunu ifade etti.

TBMM Genel Kurulunda, Yaşlıların, Hayatın Çeşitli Alanlarında Yaşadıkları Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu ve 2022 ve 2021 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Raporu Hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu görüşüldü.
Genel Kurulda, ilk olarak Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporu gündeme alındı.

Komisyon raporu üzerine partisinin Grubu adına konuşan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 65 yaşı, yaşlılığın başlangıcı olarak belirlediğini, 65 yaş üstünü de yaşlı olarak kabul ettiğini belirtti. Dünyada her 10 kişiden birinin 65 yaş üzerinde olduğunu belirten Filiz, son 5 yılda Türkiye'deki yaşlı nüfusun yüzde 24 arttığına dikkati çekti.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Türkiye'nin artık yaşlı nüfuslu bir ülke olarak kabul edilmesi ve artan yaşlı nüfusa göre mutlaka yeni politikaların belirlenmesi gerektiğini ifade ederek,Türkiye'nin, yaşlısına değer veren bir sosyokültürel yapısı olduğunun altını çizdi.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise en düşük yaşlılık maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması, emekli sendikalarının hukuki statülerinin tanınması, yaşlı ve engelli bakım sorumluluğunu üstlenen kişilere verilen evde bakım aylığının da en az asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam da Türkiye'nin yoksul ve yaşlı bir ülke olduğunu savundu.Son 20 yılda yaşlıların sorunlarını çözme noktasında yeterli planlama yapılmadığını öne süren İslam, TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun kurulmasının faydalı bir girişim olduğunu ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Meclisin ilk defa yaşlılarla ilgili bir araştırma komisyonu kurduğunu, komisyon olarak da iyi bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de yaşlılar için yapılan iyileştirmeleri anlatan Kaya, yaşlı destek programıyla 31 ilde yaşlılara hizmet verildiğini, 820 bin kişiye yaşlılık maaşı ödendiğini, 1 milyon 250 bin kişinin de evde sağlık hizmetlerinden faydalandığını belirtti. Kaya, yaşlılar için bayram ikramiyesi, ücretsiz seyahat, emekli esnaf kesintisi, konutta aylık ödemesi gibi çeşitli alanlarda sosyal destek ve manevi hizmetler verildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada rapor kabul edildi.

Genel Kurulda daha sonra  2022 ve 2021 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Raporu Hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu görüşüldü.

İYİ Parti grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, KDK'nin 2010'da yapılan Anayasa değişikliği ile birlikte TBMM'ye bağlı anayasal bir kurum olarak düzenlendiğini anımsattı.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile önemini artıran, kökünü tarihten alan KDK'nin, kamunun vicdanı durumundaki en önemli kurumlardan birisi olduğunu söyledi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, KDK'nin kararlarını hala uygulamayan kurum ve kuruluşların olduğunu, bu durumun bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Tiryaki, "Hala KDK'nin kararlarını yerine getirmeyen idareler var. Yargıya intikal etmiş konular KDK'ye başvurunun önünde bir engel olarak görülmemelidir. Umarım önümüzdeki dönemde bu konuda bir yasa değişikliği yapılır." diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, KDK'nin bağımsız bir kurum olarak güçlü bir yapıya kavuşmasını önemsediklerini söyledi.

Bütün kurumlar gibi KDK'nin gücünün zayıflatıldığını öne süren Hakverdi, gelinen noktada ne kadar haklı olduklarının anlaşıldığını kaydetti.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ise KDK'nin, idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarına ilişkin şikayetler hakkında yürüttüğü çalışmalar ve önerileri içeren raporları 2013'ten itibaren her yıl düzenli şekilde komisyona sunduğunu söyledi.

KDK 2022 ile 2021 raporlarının görüşülmesinden sonra Meclis Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 20 Mart Pazartesi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı