Yarın Dünya Okul Süt Günü
SAĞLIK 26.09.2022 08:40:00 1164 0

Yarın Dünya Okul Süt Günü

Dyt. İrem Aksoy, Dünya Süt Günü hakkında açıklamalarda bulunarak,"Süt Tüketimi Çocukların Öğrenme Becerilerini Etkiliyor" dedi.

Anne sütünden sonra süt ve süt ürünleri, temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. İrem Aksoy, Dünya Süt Günü hakkında açıklamalarda bulundu.
Aksoy şunları söyledi:

"Çocuk beslenmesinde önemi tartışılmaz olan besinler arasında ilk sırayı alan sütün tüketimini teşvik etmek amacıyla 27 Eylül, Dünya Okul Süt Günü olarak belirlenmiştir. Belirlendiği tarihten bu yana özellikle okullarda süt tüketiminin yararlarından bahsedilen etkinlikler yapılarak toplumda farkındalık kazandırmak amaçlanmıştır. 

Çocuklar için süt neden önemli?

Süt, dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren beslenme ve sağlık için mucizevi bir öneme sahiptir. Yeni doğan bir bebeğin ihtiyacı olan besin ögelerinin tamamı anne sütü tarafından karşılanır. Anne sütünün mucizevi bir besin olmasının yanı sıra çocukluk ve okul çağı döneminde de süt tüketimi beslenme açısından önemlidir.  Süt; yağ, protein, karbonhidrat, su, vitamin, mineraller ve diğer bileşenler gibi zengin içeriğe sahip olması sebebiyle besleyiciliği yüksek bir gıdadır.  Anne sütü, bitkisel sütler ve hayvan sütleri arasında içerdikleri besin bileşenleri ve çocuk sağlığı üzerine etkileri açısından farklılıklar vardır. Ulaşılabilir ve daha ekonomik olması açısından genellikle çocuklarda hayvansal süt tüketimi yaygındır. 

‘Kemik ve diş sağlığını etkiliyor’

Kalsiyum, D vitamini ve fosfor içeriği sayesinde çocukların kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir.  Büyüme gelişme dönemindeki çocukların yeterli ve kaliteli proteine ihtiyaçları vardır. Bu gereksinim ilk olarak anne sütüyle karşılanmakta sonrasında ise çoğunlukla inek sütüyle karşılanmaktadır. Kaliteli protein-aminoasit, çocukların güçlü kaslara ve öğrenme becerilerine sahip olmasına fayda sağlayabilir.
Çocuklara enerji ve bir dolu yararlı besin ögesi karşılamasının yanı sıra uzun süre tok kalmalarını da sağlayabilir. Soya veya badem sütü gibi bitkisel sütler, laktoz intoleransı ya da sütün tadını sevmeyen çocuklar için alternatif olabilir. Fakat besin içerikleri inek sütü ile aynı olmadığından bitkisel süt tercih eden çocukların ek takviyeler alması gerekebilir.
 

Hangi süt tercih edilmeli; Yağsız, yarım yağlı, tam yağlı?

Çocukların özellikle beyin gelişimleri için beslenmelerinde yağa da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, çocukların yağsız süt tüketmeleri önerilmez. Fakat hayvansal kaynaklı besin olan sütün yüksek doymuş yağ içeriğinden dolayı bu seçim porsiyon kontrolüne dikkatle belirlenir. Ek olarak günlük kalorinin %10'undan fazlasının doymuş yağlardan gelmemesi önerilir. Güçlü kemikler, sağlıklı dişler ve öğrenmeye açık bir zihin için çocukların yeterince süt içme alışkanlığına sahip olmaları gerekir.

 

Fazla süt tüketimi zararlı mı? Günlük ne kadar süt tüketilmeli?

Süt enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan porsiyon olarak sütün fazla tüketilmesi enerji alımını artırır dolayısıyla kilo artışına sebep olabilir. İçeriğindeki hayvansal yağ sebebiyle aile öyküsünde kalp-damar rahatsızlıkları bulunan çocukların sütü ihtiyaçlarından fazla tüketmeleri riskli olabilir.  Sütte bulunan kalsiyum minerali fazla alındığında vücut için yararlı olan bir diğer mineral olan demirin emilimini azaltabilir. Çocukların günlük olarak süt ve süt ürünü gereksinimleri 2-4 porsiyon aralığındadır. Kahvaltılarında bir dilim peynir tükettikleri düşünüldüğünde geriye kalan 2-3 porsiyonluk süt ürünü ihtiyaçlarını süt, kefir ya da yoğurttan yana kullanabilirler. 
Okullarda süt dağıtma programı yaygınlaşan bir uygulamadır ve çocukların beslenmesinin önemli bir parçasıdır. Çocukların hızlıca ulaşabilecekleri ve tüketebilecekleri bir besin olmasından dolayı okuldaki beslenme gereksinimlerine katkıda bulunur. Beslenme çantaları ve okuldaki ulaşabilecekleri besinler çocukların genel sağlığı, gelişimi, öğrenme kabiliyetleri ve okul başarısı için oldukça önemli ve etkilidir. "

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı