YARGIDA YENİ DÜZENLEMELERİ İÇEREN KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULUNDA
SİYASET 28.03.2023 12:08:00 860 0

YARGIDA YENİ DÜZENLEMELERİ İÇEREN KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULUNDA

TBMM Genel Kurulunda yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Birinci Bölümünde yer alan 22 madde kabul edildi.

Kanun teklifinin görüşmelerinde ise 3 madde AK Parti'nin önergesiyle teklif metninden çıkarıldı.
Buna göre, Basın İlan Kurumuna yurt dışında temsilcilik açma, yurt dışında Türkçe yayın yapan mevkuteler ve internet haber sitelerinin vasıflarını tespit etme yetkisi veren maddeler ile noterlerin delil tespiti işlemi yapabilmesini düzenleyen madde teklif metninden çıkarıldı.
Teklifle, İcra ve İflas Kanunu'na "konutta haciz" başlıklı madde eklenecek.

Teklifin tümü üzerine söz alan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 2019'dan bugüne 6 yargı paketi geçtiğini ve yargının temel sorunlarına ilişkin ilerleme sağlanamadığını söyledi.

Subaşı, teklifte yer alan düzenlemelere reform paketi denilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, "Gerçek bir yargı, hukuk reformuna ihtiyacımız var mı derseniz Türkiye'nin tam da bu konuda ciddi reforma ihtiyacı vardır. Geldiğimiz noktada yıllar sonra yargıya güven arttı mı? Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ilgili olumlu bir gelişme oldu mu? Yargının, insan hakları mahkemelerine uyumu ise hiç iyiye gitmiyor." diye konuştu.

Teklifin 1'inci maddesiyle getirilen, konutta haciz uygulamasının icra mahkemesi kararına bağlanması olumlu olduğunu ancak iş yükü fazla olan icra mahkemelerini çalışamaz hale getireceğini söyledi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak hukuk devletinin temel şartının 85 milyon vatandaşımızın kendisini emin ve güvende hissetmesi olduğuna inanmaktayız. Bize göre hukuk devleti niteliğinin ayrılmaz parçası da yargının bağımsız ve tarafsız olmasıdır." dedi. Öztürk, teklifle güçlendirilmek istenen adli yardım sistemi çerçevesinde metinde yer alan "yüzde 3" ifadesini "yüzde 4" olarak artırılması durumunda avukatlara da ciddi bir katkı sunulabileceğini dile getirdi.

Öztürk, bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezaların yaptırımlarının alt sınırının on yıldan yirmi yıl hapis cezasına çıkarılmasının daha caydırıcı etki yaratabileceğini dile getirdi.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulamaya girdiği tarihten itibaren 7. yargı paketinin görüşüldüğünü belirterek, "Yargı paketinde neler var? Halkın yararına olabilecek herhangi bir husus yok. Reform olarak nitelendirilen pakette depremle ilgili hiçbir düzenleme yok." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, torba kanun uygulamasından vazgeçilemediğini belirterek, "Torba kanun uygulamasının da hani derler ya bir sınırı varsa artık burada o sınır da yok." dedi.

Emre, kanun teklifinin içeriğine bakıldığında, icra ve haciz işlemlerinden uyuşturucuyla mücadeleye, göçmen kaçakçılığından kamu veya özel hukuk tüzel kişiliğine yarar sağlama amaçlı suçlara, denetimli serbestlik uygulamasından vazife malulü ceza ve infaz koruma memurlarının ailelerinin kamuda istihdamına, noterlere ilişkin delil toplama yetkisi, taşınmaz mal paylaşımları, işte dava şartı olarak ara buluculuğun getirilmesi, avukatların kredi çekmesine kadar parlamentodaki yasa kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar olduğunu söyledi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Meclis başkanvekilliği görevinde son günü ve son birleşimi olduğunu belirterek, TBMM'de görevli tüm personele teşekkür etti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı