Yaptırımlara Rus Tepkisi: ?Kimsenin Önünde Eğilmeyiz´
DÜNYA 3.08.2017 08:04:45 255 0

Yaptırımlara Rus Tepkisi: ?Kimsenin Önünde Eğilmeyiz´

Trump´ın imzası sonrası Rusya´dan ilk tepki BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia´dan geldi. Nebenzia, ?Bazı ABD´li yetkililer bu tasarının, Rusya´yı Amerika ile işbirliğine teşvik edeceğini söylüyor. Bence bu çok garip bir teşvik. Bu tasarıyı hazırlayanlar, po

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre´den geçen Rusya yaptırım tasarısını imzaladı. Trump tasarıyı önemli derecede eksik ve anayasal olmayan hükümlere sahip olmakla da eleştirdi.

Trump´ın imzası sonrası Rusya´dan ilk tepki BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia´dan geldi. Nebenzia, ?Bazı ABD´li yetkililer bu tasarının, Rusya´yı Amerika ile işbirliğine teşvik edeceğini söylüyor. Bence bu çok garip bir teşvik. Bu tasarıyı hazırlayanlar, politikamızı değiştirebileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz kimsenin önünde eğilmeyiz? dedi.

Avrupa Birliği´nden ise ?misilleme? mesajı geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yazılı açıklamasında ABD´nin yaptırımları AB´nin ekonomik çıkarlarına zarar verirse, misillemeye hazır olduklarını ve karşı önlemler alacaklarını bildirdi.

Başkan Donald Trump´ın bu yaptırımları değiştirme yetkilerini Kongre´nin onayına bağlayan yasa, 2016 seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya´ya yönelik ceza niteliği taşıyor.

ABD Başkanı´nın yaptırımları gevşetme kararı alması durumunda, Kongre´ye 30 günlük inceleme süresi tanıyor. Trump da bu nedenle yasanın anayasanın ruhuna aykırı olduğunu söylüyor.

Ancak Trump tasarıyı veto etseydi, Kongre vetoyu geçersiz kılabilecek oy çoğunluğuna sahipti.Trump, Kongre inceleme sürecine karşı olsa da, yasaya bağlı kalacağını belirtti.Yasa, Rus gaz ve petrol şirketleriyle çalışan ABD şirketlerine yeni sınırlamalar da getiriyor. Eski Başkan Barack Obama´nın seçimlere müdahale nedeniyle getirdiği yaptırımları da yasalaştırıyor. Moskova misilleme amacıyla, topraklarındaki 1.200 kadar Amerikan diplomatik personelinden 750´sinin ülkeden ayrılmasını istemişti.

Trump´ın yasayı onayladığı sıralarda, Başkan Yardımcısı Mike Pence de Balkan ülkelerinin liderlerine, ?Geleceğiniz Batı´da. Rusya bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan, öngörülemez bir ülke? mesajı verdi.

Rusya´nın 2014´te Kırım´ı ilhakı ve Ukrayna´nın doğusunda ayrılıkçı güçleri desteklemesi nedeniyle alarma geçen bölge ülkelerini ziyaret eden Pence, Moskova ile yapıcı ilişkiler kurmak istediklerini belirtti. Yaptırımların ise ancak Kremlin´in istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden vazgeçmesiyle kaldırılabileceğini söyledi.

Karadağ´ın başkenti Podgoritsa´da konuşan Pence, ?Rusya uluslararası sınırları güç kullanarak çizmeye çalışmayı sürdürüyor ve burayı, Balkanlar´ın batısını, istikrarsızlaştırmaya çalıştı. Sizi birbirinizden ve Avrupa´dan ayırmaya çalıştı? dedi.

ABD Başkan Yardımcısı, Moskova´nın Karadağ´ın NATO´ya katılmaması için geçen yıl ülkede düzenlenen seçimlere müdahale etmeye çalıştığını, Meclislerine saldırdığını ve Karadağ Başbakanı´na suikast girişiminde bulunduğunu da savundu. Rusya, bu iddiaları reddediyor.

Adriyatik Denizi´nin doğusunda yer alan ve uzun yıllar Balkanlar´da Rusya´nın sadık bir müttefiki olan Karadağ, Haziran´da NATO´ya katıldı. Pence, son 100 yılda bu küçük ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı