Vücuttaki Kollajen Eksilmesine Dikkat !
SAĞLIK 29.09.2021 10:21:00 741 0

Vücuttaki Kollajen Eksilmesine Dikkat !

Kollajen vücudumuzda deri, kemik ve kıkırdak yapıları başta olmak üzere pek çok doku ve organımızda bulunan yapısal bir proteindir.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Üregen konu hakkında bilgiler verdi.

Tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturması itibariyle Kollajen, vücutta en çok bulunan proteindir diyebiliriz. Kollajen tıpkı bir binanın tuğlalarını birbirine yapıştıran harcın etkisine benzer şekilde dokularımızı yapıştırıcı gibi bir arada tutar. Vücutta çokça bulunan ve farklı dokularda çeşitli görevleri olan kollajen, bu özelliği ile vücut yapısının koruyan temel maddedir. 

Yaşın ilerlemesi, sigara kullanımı, aşırı stresli bir yaşam, maruz kalınan hava kirliliği ve hareketsiz bir günlük hayat, cilde esneklik ve canlılık veren kolajenin azalmasına neden olan temel faktörlerdir. 

Vücudumuzda Kollajen Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarız?  

Kollajen eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri eklem ağrıları ve hareket kayıplarıdır. Aynı zamanda tırnak ve saçlarda cansız görüntü ,kırılma, yüz ve gözde çukur görünüm, diş eti kanaması, cilt yüzeyinde kırışıklık, selülit oluşumu, vücutta ortaya çıkan morluklar, burun kanaması ve aşırı yorgunluk,  başka bazı Hastalıkları da çağrıştırabileceği gibi kollajen eksikliğinin de belirtilerdendir. 

 Cilt yüzeyindeki kolajen eksikliğinin belirtileri kendini en çok nem dengesinin bozulması İle gösterir. Bu durum, cilt kuruluğu, sarkma, kırışıklık, Ciltte renk eşitsizliği, bir travma ya da kesi sonrası iyileşme sürecinin uzaması, solgun cilt görünümü, kırışıklık ve kazayağı oluşumu şeklindedir. 

Son dönemlerde, cilde çeşitli nedenlerle kaybettiği kolajeni kazandırmak için takviye tablet, kapsül, toz veya sıvı şeklinde satılan ürünler, pek çok kişi tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu ürünler ile eksilen kollajen açığını bir miktara kadar yerine koyabiliriz.  

Piyasada ticari olarak satılan Kollajen hidrolizatları çoğunlukla sığır, domuz ve balık derisinden elde edilmektedir. Yapılan klinik çalışmalar, bu kollajen desteklerin eklemleri hasarlardan koruduğu, güçlendirdiği ve osteoartiritis, romatizma gibi rahatsızlıklarda oluşan ağrıları azalttığı, kemik yoğunluğunu önemli düzeyde arttırdığı ve cilt sağlığını düzenlediğini göstermiştir.  

Eksilen Kollajeni yerine bu desteklerle koyarken, mutlaka bir uzman kontrolünde ilerlemenin uygun olacağını söylemek gerekir. Çünkü bilinçsiz kullanıldığında, yararı kadar zararı da olabilecek bir noktaya gelinebilir 

Dışarıdan takviyelerle destek genellikle ilk tercih olarak görülse de, Kollajen yapımına destek veren en etkili yol, egzersiz yapmaktır. Düzenli egzersiz yapmak diğer desteklerden çok daha etkilidir.  

Ayrıca Sağlıklı ve dengeli beslenerek; protein, vitamin ve mineralleri gerçek gıdalardan almaya çalışmak da yerinde olacaktır. Kollajeni en yoğun içeren gıdalar, Kemik suyu, yumurta, balık, fasulye gibi yiyeceklerdir. 

Biz hekimler, cildi kolajen yıkımından korumak için sigara kullananların bırakmalarını öneririz. Ayrıca güneşten yeteri kadar faydalanmak, fazla güneş ışığından korunmak da önemlidir. Düzenli ve yeterli uyku, günlük hayatta şeker ve rafine edilmiş ürün tüketmemek de bizi kollajen yıkımından koruyacak önlemler arasındadır. 

Kollajen üretimini artırmak ve var olanı korumak için etkili yollardan biri de bir vitamin A türevi olan “retinol” kullanmaktır. Cilt kremlerinin pek çoğunda da içerik olarak bulunan Retinol’ün yanında “C Vitamini”içeren serumlar da Mezotetapi sırasında cilde uygulandığında, antioksidan etki ile kollajen yıkımını azaltır. 

Ciltlerinde Kollajen kaybı nedeniyle deformasyon oluşmuş hastalarımıza, Deride kolajen üretimini uyaran lazer, fraksiyonel radyofrekans, dermapen, dermaroller, PRP ,Kök Hücre uygulamaları gibi destekleyici pek çok yöntemi yaşa ve ihtiyaca göre seçerek öneririz. Bu uygulamalar, uzman ellerde, uygun şekilde ve düzenli olarak uygulandığında sonuçlar yüz güldürücü olacaktır. 

Yaşlanma, önüne geçilemez nihai bir süreç olsa da zararlı maddelerden uzak, düzenli ve dikkatli programlanmış bir yaşam stili; Doğru destekleri uygun zamanda, doğru biçimde almak, cildimize ve vücudumuza yapacağımız en büyük iyiliktir. O zaman yaşadığımız durum “Yaşlanmak “ değil,  güzel ve sağlıklı “Yaş almak “ olur ki bu da hepimizin ulaşmak istediği bir hedeftir. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı