“VATANDAŞ CAN DERDİNDE, İKTİDAR RANT PEŞİNDE”
SİYASET 26.03.2020 17:58:00 498 0

“VATANDAŞ CAN DERDİNDE, İKTİDAR RANT PEŞİNDE”

İMO ‘dan yapılan uyarıda, “Türkiye doğal afetler ve salgın hastalıklara karşı önlem almaya, , merkezi bütçesini bu ihtiyaçlara uygun seferber etmeye zorunludur. Bunun yapılmaması açık bir insanlık suçu sayılacaktır,” denildi

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, Kanal İstanbul Projesinin ihaleye açılmasıyla ilgili olarak yapılan  açıklamada, “Kanal İstanbul Projesindeki ısrarın başka bir izahı yoktur. Bu ısrarın "korona günlerinde" bile sürmesi ise iktidarın rant konusundaki kararlığını göstermektedir,” denildi

Açıklama şöyle:

"Vatandaş can derdinde, İktidar rant peşinde

Şartlar ne olursa olsun  iktidarın taviz vermediği bir konu bulunuyor: Rant.

Bütün bir ülke karonovirüs gündemine kilitlenmişken ve adeta 80 milyon can pazarındayken iktidar rant yaratmaya dönük adımlar atmaya devam ediyor.

16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete`de "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlayarak koruma altındaki alanları yapılaşmaya açan iktidar  bugün de Kanal İstanbul Projesi için ilk ihaleyi gerçekleştirdi.

Proje kapsamında bulunan Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon ihalesi yapıldı. Basına yansıyan haberlere göre ihaleye beş firma katıldı.

Bilindiği gibi Kanal İstanbul Projesinin iptali için açılmış davalar bulunmaktadır. Hukuki sürecin tamamlanmamasına rağmen projeye dahil bazı işlerin ihaleye çıkarılması kabul edilebilir değildir.

Ancak bilinmelidir ki bu durumun yarattığı hukuki skandal bir yana asıl itirazımız projenin kendisinedir. Defalarca yineledik, Kanal İstanbul, İstanbul için bir yıkım projesidir. Ve ne yazık ki yapıldığında iş işten geçmiş olacaktır.

Projenin yol açacağı olumsuzlukları yeniden hatırlatmanın gereği bulunmuyor ancak şu noktayı bir kez daha vurgulu hale getirmek isteriz: Kanal İstanbul, olası bir İstanbul depremi açısından büyük bir tehlike arz etmektedir.

Koronavirüs mücadele süreci gösterdi ki, yıllardır uygulanan sağlık politikası büyük zafiyet içermektedir. Özel hastanelerden sağlığa ayrılan paya, araştırmalara ayrılan kaynaktan sağlık personelinin sayısına kadar Türkiye sağlık sistemini yeniden ele almak ve köklü değişiklikler yapmak durumundadır.

Aynı şekilde bir deprem ülkesi olan Türkiye`nin kentleşme politikaları ve deprem önlemleriyle ilgili mevcut durumu geleceğimizi karartacak düzeyde yanlış ve yetersizdir. Bilim insanları, üniversiteler, meslek odaları ve konunun diğer bileşenlerinin uyarı ve önerileri göz ardı edilmekte, yok sayılmaktadır. Çünkü mevcut iktidar kentsel rant yaratmaya odaklanmıştır. İstanbulluların hayatı, can ve mal güvenliği değil ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının ihtiyacı tek belirleyici ilan edilmiştir.

Kanal İstanbul Projesindeki ısrarın başka bir izahı yoktur. Bu ısrarın "korona günlerinde" bile sürmesi ise iktidarın rant konusundaki kararlığını göstermektedir. Türkiye deprem, su taşkını, diğer doğal afetler ve son olarak da salgın hastalıklara karşı önlem almaya, altyapısını buna uygun düzenlemeye, merkezi bütçesini bu ihtiyaçlara uygun seferber etmeye zorunludur.

Bunun yapılmaması açık bir insanlık suçu sayılacaktır.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu"

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı