Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, dünyanın 40 yıllık geleceğini Çukurova GİAD için değerlendirdi
GÜNDEM 22.08.2022 10:39:00 999 0

Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, dünyanın 40 yıllık geleceğini Çukurova GİAD için değerlendirdi

Acemoğlu, yenilenebilir enerjinin sürekliliği, otomasyon, küreselleşme, jeopolitik dengelerin değişmesi ve demokrasi başlıklarında da analizler yapıp, öngörülerde bulundu.

Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD), konuğu olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyanın gelecek 30-40 yıldaki başlıca sorunlarının iklim değişikliği, göç ve mülteci hareketleri, yenilenebilir enerjinin sürekliliği, otomasyon, küreselleşme, jeopolitik dengelerin değişmesi ve demokrasi olacağını, bu konjonktürde Türkiye’nin kaybedenler tarafında olmaması için kısa vadede ekonomik anlamda doğru adımlar atmanın yanında önemli kurumlarının bağımsızlığını artırarak güven vermesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
“Dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomisti” arasında gösterilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul Beşiktaş Vodafone Park’ta organize edilen etkinlikte Çukurova GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Başkan Yardımcıları Rafet Milli ve Hakan Burç, Genel Sekreter Oğuzhan Ertem, Yönetim Kurulu Üyeleri Ceyhan Baskın, Ömer Ertuğrul, Gökalp Sofuoğlu, Serhat Aydoğan ve dernek üyeleriyle buluştu. Toplantının açılışını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Sakarya, 2019 yılında gerçekleştirdikleri 5'inci Çukurova Zirvesi’nde analizleriyle Adana iş dünyasını aydınlatan ve yeni ufuklar açan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nu yeniden misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. “Dar Koridor” ve “Ulusların Düşüşü” kitaplarının yazarlarından Daron Acemoğlu’nun çalışmalarının çok değerli olduğunu vurgulayan Başkan Ömer Faruk Sakarya, yakın gelecekte kendisiyle Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmüş bir ekonomist olarak tekrar buluşacaklarına inandığını ifade etti.

İklim değişikliğinin sonuçları 500 milyon insanı göçe zorlayacak
Küresel ekonomideki projeksiyonlar ve ulusların gelişimine yönelik orta vadeli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyanın 30-40 yıllık geleceğini 7 unsurun şekillendireceğini, bunların başında gelen iklim değişikliği, dünyanın 30-40 yıllık geleceğini 7 unsurun şekillendireceğini, bunların başında gelen iklim değişikliğinin derinleşen etkileriyle göç ve mülteci hareketlerinin hızlanacağını, yaklaşık 500 milyon insanın ülke değiştirmesinin öngörüldüğünü söyledi. İklim değişikliği ve mülteci hareketlerinin Türkiye’yi de çok yakından ilgilendirdiğini, Suriye ve Afganistan’dan göçenlere Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki milyonlarca insanın da ekleneceğini belirten Acemoğlu, bu gelişmelerden Akdeniz Bölgesi ve Adana’nın da olumsuz etkileneceğini vurguladı. Acemoğlu, yenilenebilir enerjinin sürekliliği, otomasyon, küreselleşme, jeopolitik dengelerin değişmesi ve demokrasi başlıklarında da analizler yapıp, öngörülerde bulundu.

Enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrar için acil müdahale reçetesi
Tüm dünyada bir ekonomik durgunluk beklendiğini, gelişmiş ekonomilerin yüksek enflasyonla mücadele ederken faizleri artırdığını, küresel ticarette talep daralmalarının hızlandığını belirten Acemoğlu, Avrupa Birliği ülkelerinde resesyon kaygılarının arttığını, gelişmiş ülkelerde yüksek enflasyon yaşandığını, Türkiye’de ise mevcut ekonomi modelinin devam ettirilmesinin krizi derinleştireceğini söyledi. Normal ekonomi kurallarına ve teorilere göre gelişmekte olan bir ülkede enflasyon kontrol dışına çıkarken reel faizlerin düşük olmaması gerektiğinin altını çizen Acemoğlu, ekonomik istikrarın sağlanması için acil müdahale anlamında ilk etapta faizlerin artırılması zorunluluğunun olduğunu, orta vadede ise önemli kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesiyle güven ortamının artırılması gerektiğini, tüm bunlar yapılırsa yurt dışından kaynakların Türkiye’ye getirilebileceğini belirtti. Ekonomide acil ve kısa süreli olarak sigorta benzeri argümanların kullanılabileceğini vurgulayan Acemoğlu, örneğin kur korumalı Türk lirası mevduat uygulamasının uzun süreli devam ettirilmesinin ciddi sıkıntılar doğuracağına, devlet bütçesine ilave yük getireceğine ve büyük gelir adaletsizliğine sebep olacağına dikkati çekti.
İnteraktif devam eden toplantıda Adanalı genç iş insanlarının sorularını da cevaplandıran Prof. Dr. Daron Acemoğlu, etkinliğin sonunda Dar Koridor ve Ulusların Düşüşü isimleri kitaplarını imzaladı. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı