Üniversite tercih maratonu başlıyor, uzmanlar uyarıyor!
EĞİTİM 18.07.2023 13:41:00 459 0

Üniversite tercih maratonu başlıyor, uzmanlar uyarıyor!

20 Temmuz’da açıklanacak 2023-YKS sonuçları öncesinde uzmanlar, adayların tercihlerinde mutlu olacağı kararlar alabilmeleri için ön hazırlık yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Doğru bir liste için ön hazırlık şart!

Kişinin yaşamını mutlu bir şekilde devam ettirebilmesi için alternatifler arasından kendine en uygun olanı seçmesinin önemine dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, adayların tercih yapmaya başlamadan önce; isteklerine, ilgilerine ve yeteneklerine göre bir liste hazırlamasını öneriyor. Tözeniş ayrıca doğru tercih yapılabilmesi için atılacak adımları da sıralıyor.

Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, üniversite tercihleri öncesi, adayların nasıl doğru tercih yapabileceklerine dair değerlendirmede bulundu.

Mutlu bir yaşam için alternatiflerin en uygunu seçilmeli

İnsanın doğası gereği içgüdüsel tepkileriyle çevresine uyum sağlayamadığından hayatının her aşamasında karar verme durumunda kaldığını belirten Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, “Kişinin yaşamını mutlu bir şekilde devam ettirebilmesi için karşılaştığı alternatifler arasından kendine en uygun olanı seçmesi gerekir. Karar verme, bir ihtiyacı gidereceği düşünülen bir nesneye, kişiye, duruma götürecek birden fazla yol olduğu zaman, ya da erişilmek istenen bir hedefin ihtiyacı karşılamada uygun ve yeterli olup olmadığı kesin değil iken yaşanan sıkıntıyı gidermek için eyleme geçme davranışı olarak tanımlamıştır. Bir hedefimiz olduğunda ve gelişmiş dünyada alternatiflerin de fazla olması durumunda karar verme daha da zorlaşmaktadır.” şeklinde konuştu.

İsteklerinize, ilgilerinize, yeteneklerinize göre oluşturduğunuz bir listeniz olmalı!

2023-YKS sonuçlarının 20 Temmuz’da açıklanacağını hatırlatan Tözeniş, “Adaylar başarı sıralarına göre, istekleri doğrultusunda, alternatifler oluşturarak bunların arasında kendileri için en uygun olan bölümleri tercih edecekler. Seçimlerinizde mutlu olacağınız kararları almak için öncesinde bir ön hazırlığınızın olmasının yolunuzu kolaylaştırır. Alışverişe çıktığımızda ihtiyacımız olan şeyleri alabilmek için öncesinde bir liste hazırlarız. Sizin de tercih yapmaya başlamadan önce sayısı önemli olmaksızın isteklerinize, ilgilerinize, yeteneklerinize göre oluşturduğunuz bir listeniz olsun.” dedi.

Puana göre değil, başarı sıranıza göre tercihlerinizi oluşturun! 

Tözeniş, üniversite tercihlerini yapacak öğrencilere bu dönem özelinde yaşadıkları kaygı düzeyini en aza indirebilmek için önerilerini şöyle sıraladı:

-Sonuçlar açıklanıncaya kadar tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler ve üniversitelerle ilgili bol bol araştırma yapın.

-İmkânınız varsa üniversitelerin düzenlemiş olduğu ‘Tercih Günleri’ne katılarak akademisyenlerden ve üniversite öğrencilerinden bilgi alın. Üniversitenin sağladığı imkanları öğrenin. 

-Tercih danışmanlarından tercihlerinizle ilgili destek alın. Deneyimleri doğrultusunda size farklı alternatifler sunarak bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olacaklardır. 

-Tercihlerinizi puana göre değil, başarı sıranıza göre oluşturun. Her yıl sınava giren öğrencilerin başarı durumları değişiklik gösterdiği için puan yerine başarı sıraları ile karşılaştırmalar yapmak daha sağlıklı sonuca gitmemizi sağlar. 

-YKS bir sıralama sınavı olduğundan tercihler de belirli bir sıralamaya dayanır. Tercih listenizi oluştururken başarı sıranızı da göz önünde bulundurarak en çok istediğiniz bölüm ve üniversitelere göre tercih listenizi oluşturun. Alternatifleriniz arasından mutlu olacağınız bölümleri üst sıralara alabilirsiniz.

-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu mutlaka inceleyin. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerle ilgili özel koşulları bilmek sizin sorumluluğunuzdadır. Ayrıca kılavuzda yeni açılan bölümleri, tüm bölümlerin kontenjanlarını görebileceksiniz. Bunları bilerek daha doğru tercihler oluşturabilirsiniz.

-Hem bu dönemde hem de tercih döneminde sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaların mutlaka YÖK veya ÖSYM sitesinden doğruluğunu teyit edin. Bu dönemler bilgi kirliliğinin en fazla olduğu dönemlerdir. 

-Bu sizin kariyer kararınız, size yardımcı olmaya çalışanları dinleyin ama son kararı kendiniz için kendiniz verin.

-Sonuç ne olursa olsun sizin gösterdiğiniz çaba ve harcadığınız emek her şeyden daha kıymetli, bunu aklınızdan çıkarmayın.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı