Umut Oran:?Parlamenter sisteme başkanlık formatı tutmaz?
SİYASET 23.01.2017 13:38:18 577 0

Umut Oran:?Parlamenter sisteme başkanlık formatı tutmaz?

Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı, eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye´nin her tarafı cayır cayır yanarken, AKP iktidarının yangını söndürmek yerine yangına körükle gittiğini söyledi.

Oran, ?Bu gerçekten bir akıl tutulmasıdır ve kabul edilebilecek bir şey değildir. Yürürlükteki 1982 anayasasının iliği kemiği, dokusu, DNA´sı, genetiği, ruhu parlamenter sistemdir. Şimdi sizin 180 maddeye, 18 maddelik bir başkanlık formatı atarak, bu bünyeyi, bedeni sağlıklı kullanabilmeniz mümkün değil? diye konuştu.

ADANA İL BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Çukurova Üniversitesi Yaşam İnisiyatifi Girişimcilik Kulübü´nün davetlisi olarak geldiği Adana´da ilk olarak CHP Adana İl Başkanlığı´nı ziyaret edip, İl Başkanı Ayhan Barut, il yöneticileri ve partililerle buluştu.

BARUT: PARTİLER ÜSTÜ BİR MÜCADELE SÜRECİ YÜRÜTECEĞİZ

Toplantıda rejimi değiştirecek anayasa değişikliğine karşı yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Başkanı Ayhan Barut, ?AKP´nin bu teklifi Meclis´ten geçmiş olsa da referandumda halktan dönecektir. Buna inancım tamdır. Referandum sürecindeki mücadelemizi de ?evet´, ?hayır´ üzerinden yapacağız. Çünkü bu mücadele CHP-AKP mücadelesi değil, ülkemizin, Cumhuriyetimizin geleceği için bir kurtuluşu mücadelesidir. CHP bu mücadelenin lokomotifi olabilir ama ülkesini seven, cumhuriyetten yana kaygı duyan partili, partisiz herkesin, bir araya gelip yürüteceği partiler üstü bir mücadele olması gerekiyor. CHP olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Bundan sonra alanda olacağız ve gece-gündüz çalışacağız. Hepimiz Cumhuriyete ve parlamenter demokrasiye sahip çıkacağız? dedi.

EN ÖNEMLİ SORUN CAN GÜVENLİĞİ

Türkiye´nin her tarafının cayır cayır yandığını belirten Umut Oran ise dünyanın sadece IŞİD terörüyle uğraştığını, Türkiye´de ise her türlü terörün olduğunu söyledi. Oran, ?AKP 15 yıldır ülkeyi o kadar kötü yönetti, teröre o kadar çok müsamaha gösterdi, o kadar çok milletten, parlamentodan gizli kapaklı sınır ihlallerine izin verdi ve bir takım çözüm süreçlerine girdi ki, ülkemiz bugün ne yazık ki terör örgütlerinin yuvası haline geldi? diye konuştu.

SORUMLU OLAN AKP

Türkiye´de yurttaşların can, mal, mülkiyet hakkı ve hukuk güvenliğinin kalmadığını belirten Oran, bu durumun sorumlusunun AKP olduğunu vurguladı. Ekonominin, dış politikanın çok kötü durumda olduğunu, Suriyeli mülteci sorunun her geçen gün büyüdüğünü, iktidarın yakın zaman kadar birlikte yol yürüdüğü, devlet kurumlarına sızmasına göz yumduğu FETÖ çetesinin de Türk milletine, cumhuriyete ve demokrasiye darbe yaptığını aktaran Oran, ayrıca ülke genelinde de OHAL´in olduğunu anımsattı.

AKIL TUTULMASI

Oran, ?Baktığınız zaman ülkede her türlü problem var. Her taraf yangın yeri. Her taraf cayır cayır yanıyor. Bu taraftan da iktidarın yangını söndürmesi lazım ama iktidar yangını söndürüyor mu? Hayır. Yangına körükle gidiyor. Vatandaşları iyice ayrıştırıyor, kutuplaştırıyor, birbirine düşürüyor. Onu, bunu tehdit ediyor. Bu yangını söndürme noktasında en önemli yasama, yürütme organı olması gereken Gazi Meclis, millet can derdindeyken, Mehmetçik vatanı koruma derdindeyken birisine ısmarlama, kişiye özel bir koltuk yaratmak için çalışıyor. Bu gerçekten bir akıl tutulmasıdır ve kabul edilebilecek bir durum değildir? diye konuştu.

PARLAMENTER SİSTEME BAŞKANLIK FORMATI TUTMAZ

Başbakan Binali Yıldırım´ın dünya siyaset tarihine kendi oturduğu Başbakanlık koltuğunu yok eden bir siyasetçi olarak geçtiğini ifade eden Oran, rejimi değiştirecek anayasa değişikliğini ilginç bir benzetmeyle değerlendirdi:

?Yürürlükteki 1982 anayasasının iliği kemiği, dokusu, DNA´sı, genetiği, ruhu parlamenter sistemdir. Şimdi sizin 180 maddeye, 18 maddelik bir başkanlık formatı atarak, bu bünyeyi, bedeni sağlıklı kullanabilmeniz mümkün değil. Çünkü bu beden, bu ruh parlamenter sistem. Kaldı ki Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk´e bile bu yetkiler verilmemiştir. Sadece savaş döneminde 3 aylığına süreli ve kısıtlı bir yetki almıştır. Meclisin fesholması konusunda bile kendi milletvekilleri çıkıp ?Bu yanlıştır. Biz sana bu konuda yetki veremeyiz? demişlerdir. Atatürk de o insanları alıp bakan yapmıştır. Mahmut Esat Bozkurt, Şükrü Saraçoğlu gibi. Bu fesih yetkisini de Gazi Meclis, asrın lideri ülkemizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk´e vermemiştir.?

?MİLLETTEN DÖNECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUZ?

TBMM´nin millete rağmen telafisi çok zor ve yanlış bir karar aldığını belirten Umut Oran, ?Artık söz millettedir. Biz, CHP olarak millete gidiyoruz ve bunun milletten döneceğine yürekten inanıyoruz. Millet demokrasimize sahip çıkacaktır. Kazanan demokrasi, Cumhuriyet, halkımız, Türkiye olacaktır. İster sağcı, ister solcu, ister ülkücü, ister muhafazakar, ister Cumhuriyetçi olsun, kim olursa olsun vatanımızın, memleketimizin, çocuklarımızın geleceği için bu başkanlık ?dikta rejimine hayır´ diyeceklerine ben yürekten inanıyorum? ifadelerini kullandı.

Oran, CHP Yüreğir İlçe Örgütü´nde de partililerle bir araya geldikten sonra Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi´ndeki ?Değişen Dünyada Türkiye´nin Geleceği? konulu panele panelist olarak katıldı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı