Ukrayna İçin Yeni
DÜNYA 28.02.2023 08:35:00 806 0

Ukrayna İçin Yeni "Barış Diplomasisi"

Barış diplomasisinin yeni adresi Pekin: Çin, bu adımından bir kaç saat sonra Rusya-Ukrayna savaşının çözümü için 12 maddelik bir barış planıyla "arabuluculuk" için diplomasi sahnesine çıktı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'daki askerlerini çekmesini isteyen karara katılmayan Çin, bu adımından bir kaç saat sonra Rusya-Ukrayna savaşının çözümü için 12 maddelik bir barış planıyla "arabuluculuk" için diplomasi sahnesine çıktı.

Pekin bu belgede, nükleer silahların her türlü kullanımına karşı tavır alıyor, savaşan taraflardan sivillere saldırmamalarını istiyor ve diyalog çağrısı yapıyor.

Bu öneriye, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, Pekin ile "çalışmaya" hazır olduğunu söylemesi ve Çin Cumhuriyeti Xi Jinping ile görüşme niyetini açıklaması diplomatik kulislere hız kazandırdı.

Xi Moskova’ya gidecek, Macron Pekin’i ziyaret edecek

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yakında Moskova'ya gitmeye hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin'in barış planına yanıt olarak Nisan ayında Pekin'e gideceğini açıkladı. Brezilya Devlet Başkanı Lula, "Savaşa taraf olmayan ülkelerden bir barış grubu" kurulması önerisini yineledi.

Hafta sonu Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın beklenen büyük bahar saldırısına geçmeden yeni bir barış çabası için diplomasi yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmenin ardından Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "İki lider, Rus işgalinin patlak vermesinden bir yıl sonra Ukrayna'daki çatışma hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılıklarını yinelediler. Cumhurbaşkanı Macron, önceliğin Ukrayna'nın kazanmasını sağlamak için desteği arttırmak ve saldırgan girişiminden vazgeçmesi için Rusya'nın izolasyonunu derinleştirmek için baskı yapmak olması gerektiğini söyledi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Macron, uygulanan yaptırımların herhangi bir şekilde aşılmasına karşı mücadele etmenin zorluğunun altını çizdi. İki lider, sivil halkın yararına ve Ukrayna'nın meşru haklarına tam saygı içinde gerçekleşecek bir barışa dönüş için yapabilecekleri yararlı eylemleri tartıştı" ifadeleri kullanıldı.

Biden Ukrayna’ya F-16 tedarikine mesafeli

Savaşın başından bu yana Ukrayna'nın Avrupa'daki en büyük destekçisi Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, geçtiğimiz Cuma günü, Ukrayna'daki savaşın birinci yıldönümü için gittiği Kiev'de, taahhüt ettikleri 14 adet Leopard 2 muharebe tankının ilk 4 adetlik bölümünün ulaştığını, F-16 savaş uçaklarını kullanabilmesi için de Ukraynalı pilotları yetiştirmeye hazır olduklarını açıkladı.

Bu açıklama, savaşın daha da sertleşeceği endişelerini yükseltirken, Başkan Joe Biden, ABCNews kanalına yaptığı açıklamada, Washington'ın "şu an için" bu tür silahları Kiev'e teslim etmeyi planlamadığını söyleyerek bu duyuruyu yumuşattı.

Joe Biden, "Ukrayna'nın tanklara, toplara, hava savunmasına ihtiyacı var. F-16 savaş uçaklarının gönderilmesini haklı çıkaracak hiçbir unsur yok" dedi. Almanya ve Fransa da, "önümüzdeki haftalarda çatışmalar devam ederken Ukrayna'ya yeni tip silahlar teslim etmeyeceklerinin" sinyallerini verdiler.

Barış diplomasisinin yeni adresi Pekin

Volodimir Zelenski, savaşın birinci yılında yaptığı açıklamada, Çin lideri Xi Jinping ile görüşebileceğini belirterek, Çin'in önerisine kapalı olmadığını gösterdi. Putin'in yakın müttefiki olan ve 2022 Eylül ayında Özbekistan'da Pekin ile "stratejik ortaklık anlaşması" imzalayan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko da, gelecek hafta Çin'i ziyaret edecek.(Kaynak:VOA)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı