Twitter,
DÜNYA 16.05.2023 07:54:00 883 0

Twitter, "Oy verme başlamadan önce başka yasal yol yoktu"

Türkiye’de seçimden önce 4 hesaba ve 409 tweete erişim engeli getirdiklerini kaydeden Twitter, ifade özgürlüğü ile ilgili endişelerini doğrudan yetkililere ilettiklerini söyledi.

Türkiye'de seçimlerden önce bazı hesap ve içeriklere mahkeme kararları uyarınca erişim yasağı getirdiğini açıklayan sosyal medya platformu Twitter, seçimlerden bir gün sonra resmi hesabından konuyla ilgili ayrıntılı açıklama paylaştı.

İngilizce ve Türkçe olarak kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, Türk hükümetinden bant daraltılma konusunda "son bir tehdit" olduğunu düşündükleri uyarı aldıklarını ve platformun seçim süresince kullanılabilmesi için bazı hesap ve içeriklere erişim engeli getirdiklerini belirtti.

"Tehdit ve uyarı"

Geçen hafta boyunca Türk hükümetiyle müzakere halinde olduklarını söyleyen sosyal medya şirketi, “Twitter’ın mevcut mahkeme kararlarının tamamına uymayan tek sosyal medya kuruluşu olduğunu belirttiler. Bu tür birkaç uyarıdan sonra, bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 4 hesaba ve 409 tweete erişim engeli getirdiklerini kaydeden Twitter, ifade özgürlüğü ile ilgili endişelerini doğrudan yetkililere ilettiklerini söyledi.

Twitter mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceklerini; ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yolun olmadığını iddia etti.


"Mahkeme kararlarına itiraz ettik"

Sosyal medya platformu, erişim kısıtlamalarına konu olan içeriklerle ilgili Twitter aleyhine beş mahkeme kararının düzenlendiğini ve bunlardan dört tanesine itiraz ettiklerini; itirazlardan birinin reddedildiğini; diğer üç mahkeme kararının hala ilgili mahkemeler tarafından incelendiğini açıkladı.

Beşinci mahkeme kararına Salı günü itiraz edeceklerini belirten Twitter, mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının kopyasını da paylaştı.


Twitter’ı geçen yıl satın alan işadamı Elon Musk, Türkiye’de seçimlerden önce bazı hesaplara erişim yasağının getirilmesinin ardından bazı sosyal medya kullanıcılarının soruları ve tepkileriyle karşı karşıya kalmıştı.

Bazı hesaplara erişim yasağı getirilmesi veya sosyal medya platformunun Türkiye’de yavaşlatılması arasında bir seçim yapmak zorunda kaldıkları imasında bulunan Elon Musk Türk hükümetinin kendilerine gönderdiklerini paylaşacaklarını ifade etmişti.


ABD’li Kongre üyesi: “Twitter’ın kritik seçim öncesi taleplere boyun eğdiği görülüyor”

Twitter’ın seçimden önce bazı hesaplara erişim yasağı getirmesine ilişkin tartışma ABD basını ve Kongresi’nin de gündeminde.

California eyaletini temsil eden Demokrat Partili Kongre üyesi Adam Schiff bu konuda hafta sonunda yaptığı paylaşımında, “Türkiye’de kritik seçimlerden bir gün önce Twitter’ın ülkenin otokratik yöneticisi Erdoğan’ın taleplerine boyun eğdiği ve platformda ifade özgürlüğünü sansürlediği görülüyor. Twitter’ın şeffaf olmamasına bakınca, Elon Musk’ın ifade özgürlüğü vaatlerinin bir kez daha boş çıktığı sonucuna varmamak zor” ifadelerini kullanmıştı.

Hindistan Başbakanı Modi BBC belgeseline erişim yasağı talep etmişti

Elon Musk yönetimindeki Twitter geçtiğimiz Ocak ayında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin kendisini eleştiren bir belgeseline erişim yasağı getirilmesi talebini kabul etmesi sebebiyle tepkilerin hedefi olmuştu.

O dönem yaptığı açıklamada erişim kısıtlaması getirilen içerikle ilgili bilgi sahibi olmadığını belirten Elon Musk, “Hala Tesla ve SpaceX’i yönetirken Twitter’daki her şeyi bir gecede düzeltmem mümkün değil” demişti.

Uluslararası basın özgürlüğü kuruluşları, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde ana akım medyanın önemli bir kısmı hükümetin kontrolünde olduğuna ve bu durumun sosyal medya platformlarını bilgi paylaşımında önemli bir araç haline getirdiğine dikkat çekiyor.

Türkiye'deki seçimlerden önce açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de sosyal medyanın seçim sürecinde tartışmayı şekillendirmede kilit aktör olduğunu vurgulamış; “Türkiye'nin ana akım medyanın içler acısı durumu göz önüne alındığında, seçimin bütünlüğü sosyal medya ve internet erişimine bağlı’’ demişti.

HRW Türkiye’de ana akım medyanın çoğunlukla hükümet kontrolünde olduğunu hatırlatarak devlet kanalı TRT’nin seçim sürecinde adaylara eşit platform sağlamadığına dikkat çekmişti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı