TÜRKONFED Başkanı Sönmez’den özgürlükçü yeni anayasa çağrısı: “Tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz”
GÜNDEM 11.06.2023 11:48:00 878 0

TÜRKONFED Başkanı Sönmez’den özgürlükçü yeni anayasa çağrısı: “Tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz”

TÜRKONFED, ‘Hayalimizdeki Türkiye’ manifestosunu Anadolu’nun dört bir yanında kamu, yerel yönetimler, akademi, sivil toplum ve iş dünyası ile paylaştığı ‘100. Yıl Buluşmaları’nın beşincisini Şırnak’ta gerçekleştirdi.

Türkiye’nin yeni hikayesinin büyük bir çoğulculukla yazılması gerektiğini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Siyasette ve ekonomide daha adil ve demokratik bir geleceği kurgulayabilir, iktidarı ve muhalefeti ile yeni başlangıçlara kapı aralayabiliriz. Ülkemizi ikinci yüzyıla taşıyacak kabinemiz ve milletvekillerimizin ikinci yüzyılın yeni anayasasını büyük bir toplumsal mutabakat ile yapması için tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz” dedi.

11 Haziran 2023 / Şırnak– Türkiye’nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş en büyük bağımsız iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), ‘Yeni Dönem Yeni Ufuklar’ vizyon belgesini ve bu belgede yer alan ‘Hayalimizdeki Türkiye’ manifestosunu, 81 ili kapsayan 26 bölgesel federasyonunun sorumluluk alanındaki illerde anlatmak üzere gerçekleştirdiği ‘100. Yıl Buluşmaları’ kapsamında Şırnak’ta bir dizi temasta bulundu. TÜRKONFED Heyeti, Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) ile Şırnak İşadamları Derneği’ninkatkıları ilekamu, yerel yönetimler, akademi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi. 

DİCLESİFED ev sahipliğinde düzenlenen İş Dünyası İçin Yerel Kalkınma Projesi etkinliğine de katılan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez“Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Hayalimizdeki Türkiye” ana temalı bir konuşma gerçekleştirdi. Kırgınlıkları gideren, konuşturan, tartıştıran, birleştiren bir siyaset diline ihtiyacımız var” diyen Sönmez, halk iradesi ile seçilen milletvekillerinin anayasal haklarını, yeni Meclis’te özgürce kullanacakları bir iklimi oluşturmanın siyasetin en önemli görevi olduğunu vurguladı. 

“Daha adil ve demokratik bir geleceği kurgulayabiliriz”

İkinci yüzyılın başlangıcının, Cumhuriyet değerleri ve evrensel ilkeler ışığında ulusal bir mutabakat ile taçlandırılması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Siyasette ve ekonomide daha adil ve demokratik bir geleceği kurgulayabilir, iktidarı ve muhalefeti ile yeni başlangıçlara kapı aralayabiliriz. Ülkemizi ikinci yüzyıla taşıyacak kabinemiz ve milletvekillerimizin ikinci yüzyılın yeni anayasasını büyük bir toplumsal mutabakat ile yapması için tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz. Yeni hikayemizi büyük bir çoğulculukla yazmaktan başka çaremiz yok. Cumhuriyet değerlerini iyi kavramış özgürlükçü bir anayasa, yoksulluk ve eşitsizliği azaltacak ve sosyal hareketliliği teşvik ederek ekonomik büyümeyi destekleyecektir. İşte ancak o zaman ülkemiz, baş döndürücü bir hızla değişen ve dönüşen dünyaya ayak uyduran, tüm bireylerinin eksiksiz olarak hayallerine erişme imkânına kavuştuğu bir ülke olacak” açıklamasında bulundu.

“Öngörülebilir bir iklimi yaratmak için risklerimizi azaltmak zorundayız”

“Ekonomilerde güven ve istikrar, belirsizliklerin en büyük ilacıdır” diyen Sönmez şöyle devam etti; “Öngörülebilir bir iklimi yaratmak için risklerimizi azaltmak zorundayız. Bunun için de iktisat bilimi çerçevesinde sorunlarımızı doğru teşhis edip, doğru bir tedavi yöntemi uygulamanın gerekli olduğu zamanlardayız. Kısa vadeli adımlar can suyu yaratırken, orta ve uzun vadeli reformlar ile kaynağın sürekli canlı kalmasını sağlamak mümkün. Sıkı para ve maliye politikasını güçlü yapısal reformlarla destekleyerek, enflasyon-faiz-kur sarmalından çıkacak akılcı, bilimsel ve rasyonel adımlar atmalı; yüksek teknoloji ile yüksek katma değer yaratacak bir teşvik sistemi uygulayarak, toplumsal refahı esas alan sürdürülebilir, kapsayıcı ve insan odaklı politikaları hayata geçirmeliyiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Sönmez, “TÜRKONFED olarak her platformda dile getirdiğimiz verimlilik temelli iktisat bilimi politikalarına vurgu yapmalarını, söylemden eyleme geçme kararlılığını ortaya koyacaklarını ifade etmelerini önemsiyoruz. Bu noktada sorumluluk alan yeni hükümetimizin politikalarının başarısı, istişare kültürünün katılımcı yaklaşımla genişletilmesinden de geçiyor” dedi.

Kamu, STK, akademi ve iş dünyasıyla temas

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Nergiz Kadooğlu Çifçi ve Av. Mehmet Gün, Yönetim Kurulu Üyeleri Abdulnasır Duyan, Selahattin Balkan, Alp Avni Yelkenbiçer ve Celal Öğücü, DİCLESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim, DOGUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, BASİFED, EGİAD, Şırnak İş Adamları Derneği, Şırnak Sanayi ve Girişimciler Derneği, GESİAD, MESİAD ve ÇİSAD’ın temsilcilerinden oluşan TÜRKONFED Heyeti, 100. Yıl Buluşmaları kapsamında Şırnak, Cizre ve Habur Sınır Kapısı’nda bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Şırnak Vali Yardımcısı Ali Erdoğan, Şırnak Belediye Başkan Vekili İhsan Gören, Şırnak Ticaret ve Sanayi OdasıYönetim KuruluBaşkanı Osman Geliş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış, CizreKaymakam Nazlı Demir, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Yıldırım ve Habur Gümrük Bölge Müdürü Ayhan Coşkuner ile bir araya gelen Heyet, TÜRKONFED'in ‘Hayalimizdeki Türkiye’ vizyonunu paylaşırken, karşılıklı iş birliği süreçleri değerlendirilirken, karşılıklı bilgi alışverişi de yapıldı. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı