Türkiye
DÜNYA 11.07.2021 06:53:00 641 0

Türkiye'ye gelen Afgan göçmenlerin sayısı artıyor

Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 14,5 ile Irak vatandaşları aldı. Bu ülkenin ardından yüzde 13,8 ile Türkmenistan, yüzde 8,2 ile Afganistan, yüzde 7,5 ile Suriye ve yüzde 7,3 ile İran geldi.

Ankara'da 3 noktada yapılan uygulamalarda, ülkeye yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 32 yabancı uyruklunun yakalandığı bildirildi.

Altındağ ve Gölbaşı ilçeleri ile AŞTİ'de uygulama yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, 32 Afganistan uyruklunun Türkiye'ye yasa dışı yollarla girdiğini tespit etti. Afganistan uyrukluların sınır dışı edilmeleri için gerekli işlemlerin başlatıldığı öğrenildi.

Aynı gün Kırklareli'nde, ülkeye yasa dışı yollarla girdiği tespit edilen 5 Afgan uyruklu yakalandı. Yakalanan Afganlar, Bulgaristan'da darbedilip Türkiye'ye gönderildiklerini öne sürdü.

Diğer yandan Afganistan'da güç kazanan Taliban yönetiminden kaçan Afgan göçmenleri çoğunlukla İran ve Türkiye'ye yöneldiği belirtiliyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’a göre, Taliban'ın ülke yönetimini tamamen ele geçirdikten sonra cezalandırılmaktan korkan özelikle kentli kesim ülkeyi terk etmeye başladı. Hürriyet gazetesine konuşan Metin Çorabatır, bu kesimin Türkiye'ye gelmenin yollarını aradığını söylüyor:

"Afganistan’da Kabil hükümetinin dayanamayacağı endişesi var ve bu durum insanları göç etmeye itiyor. Bunlar arasında Kabil hükümetinin memurları, öğrenciler, yüksek düzeyli çalışanlar da var”

Metin Çorabatır'a göre bu kişiler Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmek yerine vize alarak yasal bir şekilde Türkiye'de güvenli bir gelecek kurmak istiyor.

Taliban, cuma günkü açıklamasına göre, Afganistan'ın yüzde 85'inin kontrolünü ele geçirmiş durumda. Buna Türkmenistan ve İran sınırındaki iki hudut güvenliği noktası dahil.

TÜİK'in en son yayımladığı göç istatistiklerine göre Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 14,5 ile Irak vatandaşları aldı. Bu ülkenin ardından yüzde 13,8 ile Türkmenistan, yüzde 8,2 ile Afganistan, yüzde 7,5 ile Suriye ve yüzde 7,3 ile İran geldi.

Uluslararası göç dernekleri ile insan hakları örgütlerine göre sadece bu yıl başından beri Afganistan'daki iç çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi ülkeyi terk etti.

CHP'den TBMM'ye Afgan göçmenler önergesi
Temmuz ayı başında CHP’li 25 milletvekili Afganistan’dan gelen göçmenlerin Türkiye’de yaşadığı sorunların araştırılması için TBMM Başkanlığı’na önerge vermişti.

Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı önergede Afganistan’dan gelen kaçak göçmenlerin Türkiye’ye Van sınırından giriş yaptıkları, burada insan kaçakçıları tarafından farklı illere götürülüp çalıştırıldıkları vurgulandı.(Kaynak:Euronews)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı