Türkiye’ye F-16 Satışı Gündemden Düşmüyor
DÜNYA 20.01.2023 07:36:00 768 0

Türkiye’ye F-16 Satışı Gündemden Düşmüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Washington ziyareti ve açıklamalarıyla gündemde olan F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı meselesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde de konuşuldu.

 

 

Bakanlık Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemleri alması nedeniyle ABD’nin uyguladığı yaptırımlara ve Ankara’nın F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına rağmen, Biden yönetiminin F-16’ların satışını desteklemesiyle ilgili bir soruyu yanıtladı.

Türkiye’nin, CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımları altında olmasıyla ilgili Patel, “CAATSA ile ilgili bu değerlendirmeleri yapıyoruz ve her türlü satış hükmü duruma göre belirleniyor. Ancak F-16'lar konusunda Başkan Biden geçen Haziran ayında 'genel bir mesele olarak Türkiye'ye F-16 jetleri satmalı ve filolarını modernize etmeliyiz' dedi. Ancak spesifik silah transferleri söz konusu olduğunda, Kongre'ye resmi bir bildirim süreci başlayana kadar yorum yapmayı reddettik’’ dedi.

Müttefiklik vurgusu yapan Patel, “ABD, NATO müttefikimiz Türkiye ile ortaklığa büyük değer veriyor. ABD ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan derin ikili savunma bağları var ve Türkiye'nin NATO'da bulunmayı sürdürmesi bu yönetim için bir öncelik olmaya devam etmekte’’ dedi.

Bir gazetecinin ABD’nin Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı’na ait Savunma Sanayii Başkanlığı’na yaptırım uygulamasına rağmen, F-16 satışını hangi yöntemlerle gerçekleştirebileceğini sorgulaması üzerine Vedant Patel, “Sürecin önüne geçmeyeceğim ya da varsayımlara girmeyeceğim. Daha önce Dışişleri Bakanı (Antony Blinken), Sözcü (Ned Price) ve Başkan Biden'ın söylediklerini yinelemek istiyorum: Türkiye'ye F 16'ları satmalıyız, jetleri satmalı ve filolarını da modernize etmeliyiz. Ancak konu spesifik silah transferlerine geldiğinde, Kongre'ye resmi bildirimler yapılana kadar bu sürecin önüne geçmeyeceğim’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin F-16 satışının bazı ön şartlara bağlı olduğuya ilgili değerlendirmeler bugün de basın toplantısının gündemindeydi. Biden yönetiminin Kongre onayını da alıp Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışı anlaşmasını gerçekleştirmesi halinde, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine karşı direncini yumuşatacağı ve Suriye’ye olası kara harekatından vazgeçeceği yorumları yapılıyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, “Burada paralellikler ya da bağlantılar sunmayacağım. F 16'larla ilgili olarak oldukça açık olduk ancak Suriye'ye yönelik saldırılarla ilgili olarak da oldukça açık olduk. Elbette bu konuda çok hassasız ve Suriye'de gerçekleşen herhangi bir eylemin, IŞİD'in bölgedeki etkinliğinin azaltılması için son yıllarda yapılan önemli çalışmalara zarar vermediğinden emin olmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Patel, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri ile ilgili bir yorum yapmadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün, Türkiye, Finlandiya ve İsveç'i, bu iki ülkenin NATO'ya hızla üye olmaları konusunda bir yol bulmak için teşvik ettiklerini söylemişti.

Bakanlıktan yapılan son açıklamada da, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bugün İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, “Bakan (Blinken) İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ABD'nin verdiği desteği ve diğer müttefiklerin bu katılımları hızla onaylamalarının önemini bir kez daha teyit etti. İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılmaya hazır olduklarına dair ABD'nin güçlü inancının altını çizdi’’ denildi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı