Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı
YAŞAM 27.08.2023 11:57:00 9526 0

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Adana Kebabı’na kadın eli değdi. Güzellik merkezi yerine kebapçı açtı; ilk oldu

 Türkiye ve dünyada bir ilk yaşandı; 2004 yılında tescillenen; ‘Adana Kebabı’nda bir kadın işletmeci, tescil belgesi aldı. Yaşıtlarının aksine mangal başına geçip, kendi işinin patronu olan 28 yaşındaki Havva Gül Tunçsoy, ‘ilk tescilli kadın Adana Kebapçısı’ oldu.  

‘ADANA KEBABI’ TESCİLLENDİ
Adana Ticaret Odası (ATO), kentin damak tadı olan; ‘Adana Kebabı’nın koruma altına alınıp, gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılabilmesi amacıyla 2003 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu. ‘Adana Kebabı’nın taklit edilerek yozlaşmasının önüne geçilebilmesi noktasında yapılan başvuru, 2004’de kabul edilerek ATO’ya tescil belgesi verilip, ‘Adana Kebabı’ da coğrafi işaret aldı. ‘Adana Kebabı’ satışı için de ‘coğrafi işaret’ şartı getirildi.

HEMŞİRELİĞİ BIRAKTI KEBAPÇI OLDU

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden 2018 yılında mezun olan Havva Gül Tunçsoy ise, ‘koronavirüs salgını’ döneminde yaşadığı bir olay nedeniyle mesleğini bıraktı. Çocukluk yıllarında annesi Ayla Tunçsoy’un (52) yaptığı ‘Adana Kebabı’nın izinden giden Tunçsoy, Adana’da bir kebapçıda çalışıp, işi mutfağından öğrendi. 3 yıllık deneyim sonrası, kendi işinin patronu olmak için ilk adımını atan Tunçsoy, Türkiye’de bir ilke imza attı.

TÜRKİYE VE DÜNYADA BİR İLK

Tüm birikimini ortaya koyup risk alan Tunçsoy, kendi işletmesini açtı ve işyerine de annesinin adını verdi. Sektörün önde gelen ustalarını da işletmesinin bünyesine katan Tunçsoy, ATO’ya başvurup tescilli ‘Adana Kebabı’ için coğrafi işaret aldı. Böylece Tunçsoy, bu işareti alan Türkiye ve dünyadaki ilk ve tek kadın kebapçı oldu. Tunçsoy’a da belgesini, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram takdim etti.

BENİM İÇİN BİR GURUP VE ŞEREF

Yaşıtları güzellik merkezi ya da kozmetik sektörüne yatırım yapıp, bu alanda kendini geliştirirken, kendisi mangalın başına geçip, ‘Adana Kebabı’ yapan Havva Gül Tunçsoy, AŞAM’a konuştu. ‘Adana Kebabı’nı yapmayı da yemeyi de çok sevdiğini dile getiren Tunçsoy, “Türkiye ve dünyada coğrafi işaret alan ilk ve tek kadın olmak; bir Türk kadını olarak benim için bir gurur ve de şeref” dedi.

ÇOCUKLUK HAYALİM GERÇEK OLDU

Tunçsoy, “Çocukken hep kendi işimin patronu olmayı hayal ederdim. Annemin yaptığı Adana Kebabı da benim vazgeçilmezimdi. Risk alıp, sektöre ilk adımımı attım. Her sektörde olduğu gibi kebapçılık sektörü de erkek egemen olduğu bir alan. Her işin bir zorluğu var, ancak biz Türk kadınları, her zorluğun üstesinden gelecek gücü kendimizde görüyoruz. Bu alanda bir ilkim ama son olmayacağım. Yüzlerce kadının bu sektörde yer alacağına inanıyorum” dedi.

KADINLARA HİTAP ETMEK İSTİYORUM

Kendisinin de ‘Adana Kebabı’ alanında eğitim aldığını, zaman zaman mangal başına geçip kebap yaptığını anlatan Tunçsoy, “Adana sıcağına bir de mangalın sıcağı eklenince işimiz daha da zorlaşıyor ama her işin bir zorluğu var. Bu da bizim işin cilvesi. Adanalı bir kadın olarak sıcağa alışkınım. ‘Adana Kebabı’ da sanıldığı gibi kolay değil, ancak işi planlı ve programlı bir şekilde yürütürseniz her şey çok kolay. Bu sektörde kadınlara hitap etmek istiyorum” ifadesini kullandı.

‘ADANA KEBABI’NA KADIN ELİ DEĞDİ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş da Havva Nur Tunçsoy’u işletmesinde ziyaret ederek, ona destek verdi. Serttaş, “Dünyaca ünlü Adana Kebabı’nın usta ellerde yapılıyor olması ve özellikle kadınların ellerinde üretiliyor olması; bizim için en önemli konulardan biri. Türkiye ve dünyada ‘Adana Kebabı’nı standartlara uygun olarak üreten bir kadın işletmeci olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Kadınlarının iş hayatında aktif olarak yer almasını destekliyoruz. Adana Kebabı’na kadın eli değiyor” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı