Türkiye İsveç vetosunu kaldıracak mı?
DÜNYA 6.07.2023 11:44:00 554 0

Türkiye İsveç vetosunu kaldıracak mı?

Türkiye’nin, NATO üyeliğine "teröre destek verdiği" gerekçesiyle veto koyduğu İsveç’in, haftaya Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde ittifaka katılması için kulisler hızlandı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile dün Washington’da yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile istihbarat şefleri bugün Brüksel’de üst düzey bir toplantı için biraraya geliyor.

Gözler, Nisan ayında Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından tam üyeliği onaylanan Finlandiya'dan sonra, İsveç’in NATO’ya girişine yeşil ışık yakılıp yakılmayacağı sorusuna çevrildi.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in, NATO karargahındaki buluşmanın ardından düzenleyeceği basın toplantısıyla sonucu değerlendireceğini açıklaması, İsveç’in NATO’ya kabul edilmesi yönündeki beklentileri arttırdı.

Bugünkü toplantı, Haziran 2022'de Madrid'de yapılan NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Mutabakat Muhtırası çerçevesinde yapılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden Oval Ofis'te İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ağırladı. Başkan Biden İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek verdiklerini vurguladı, 5 Temmuz 2023.

Fidan, Kalın ve Kılıç katılıyor

NATO’nun geleceği açısından önemli kararların alınacağı kritik Vilnius zirvesinden bir hafta önce yapılan görüşmeye Türkiye, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları ile istihbarat şefleri katılıyor.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç temsil ediyor.

"Türkiye'nin vetosunu kaldırması için ilerleme sağlanmış değil"

VOA Türkçe’ye konuyu değerlendiren Türk diplomatlar, "İsveç’in taahhüt ettiği ve Türkiye’nin beklediği adımları henüz atmadığını" belirtiyor ve "An itibariyle Türkiye tarafından vetonun kaldırılmasını gerektirecek bir ilerleme sağlanmış değil. Şimdilik, zirveden önce İsveç’in üyeliğinin önündeki veto engelinin kalkması için yeni bir gelişme yok. Gelişme olabilmesi için Türkiye’nin önem verdiği ve genel hatlarıyla kamunun bildiği maddelerde ilerleme olması lazım" değerlendirmesinde bulunuyor.

İsveç hükümeti, 1 Haziran’da yeni terörle mücadele yasasını devreye soktu ancak Ankara’nın özellikle "terör örgütüne mensup birtakım isimlerin iadesi konusundaki" beklentileri henüz karşılanmış değil.

Avrupalı bir askeri uzman ise VOA Türkçe’ye, "Son ana kadar pazarlıklar sürecek. Bu konu çözülecekse Vilnius zirvesinde liderlerin buluşmasında çözülür. Ancak şimdilik böyle bir çözüm sinyali almıyoruz. Bugünkü görüşme kritik" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 Haziran 2023 tarihinde Ankara'da yeni kabineyi açıkladığı basın toplantısı sırasında.

İsveç’in NATO üyeliğine onay vermeyen bir diğer ülke de Macaristan.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması konusunda Türk muhatabı ile temas halinde olduğunu ve Türkiye'nin tutumunda bir değişiklik olması halinde ülkesinin süreci geciktirmeyeceğini söylemişti.

Szijjarto Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin tutumunda bir değişiklik olursa, Macaristan'ın NATO üyeliği konusunda hiçbir ülkeyi engellemeyeceği sözünü tutacağız" demişti. Macaristan Parlamentosu'nun yarın yaz tatiline girmesi bekleniyor. Yeni bir ülkenin ittifaka katılması için tüm üyelerin onayı gerekiyor.Kaynak:Arzu Çakır/VOA)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı