“TÜRKİYE ARTIK YAPTIRIMLARLA KİLİTLENİP KALMA NOKTASINI ÇOKTAN GERİDE BIRAKMIŞTIR”
DÜNYA 17.12.2020 02:07:00 727 0

“TÜRKİYE ARTIK YAPTIRIMLARLA KİLİTLENİP KALMA NOKTASINI ÇOKTAN GERİDE BIRAKMIŞTIR”

Erdoğan, “Ülkemizle meşru rekabet zemininde mücadele edemeyenler, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bizi yolumuzdan çevirmeye çalışıyor,” diye konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niğde-Ankara Otoyolu 2. Kesim açılışında yaptığı konuşmada, “İçinden geçtiğimiz tarihî dönemde en büyük gücümüz birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimizdir. Her kim ki bunları hedef alarak bozgunculuk peşinde koşuyorsa, emin olunuz tek amacı ülkemizin bu tarihî sıçrayışına engel olmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niğde-Ankara Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni'ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden canlı bağlantıyla katıldı ve Türkiye’ye yönelik yaptırımlarla ilgili kararlar hakkında şöyle konuştu:

“ÜLKEMİZLE MEŞRU REKABET ZEMİNİNDE MÜCADELE EDEMEYENLER, TEK TARAFLI YAPTIRIM TEHDİTLERİYLE BİZİ YOLUMUZDAN ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, hedeflerine yaklaştıkça istiklaline, istikbaline ve egemenliğine sahip çıktıkça maruz kaldığı saldırıların çapının da arttığına işaret eden  Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Ülkemizle meşru rekabet zemininde mücadele edemeyenler, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bizi yolumuzdan çevirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda gündemimizde Avrupa Birliği’nin yaptırım tehditleri vardı, dün de bir süredir gündemde olan Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları açıklandı. Çok net ifade ediyorum, bakınız, 2017’den bu yana CAATSA konusunda hiçbir ülkeye Türkiye’den başka bu yaptırım, yani bu CAATSA uygulanmamıştır, ilk defa bir NATO üyesi olarak ülkemize uygulanmaktadır. Bu nasıl bir ittifaktır? Bu nasıl bir müttefikliktir? Bu karar ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldırıdır.”

Erdoğan, ABD’nin kararına gerekçe olarak gösterdiği Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımının nedenlerini anlatarak, “Asıl amaç ülkemizin savunma sanayinde son dönemde başlattığı atılımların önünü keserek yeniden bizi mutlak olarak kendilerine bağımlı hâle getirmektir. Üstelik bunu kendi yayınladıkları raporlarda alenen belirtiyorlar. Biz en başından beri muhataplarımızın karşısına S-400 konusunda endişeniz varsa gelin teknik çalışma grubu kuralım, sorunu diyalog ve diplomasi yoluyla çözelim teklifiyle gittik, fakat belli ki maksat üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. Şayet S-400 konusu olmasaydı başka bir gerekçeyle benzer yollara başvurulacağı anlaşılıyor” açıklamasında bulundu.

 Erdoğan, savunma sanayini her bakımdan bağımsız hâle getirmek için dünkünün iki kat fazlasıyla çalışacaklarını belirterek, “Savunma Sanayi Başkanlığımızın projelerini hızlandıracağız, savunma sanayi firmalarımıza daha çok destek olacağız. Tıpkı daha evvel yaptırım kararı alınan bakanlarımıza yaptığımız gibi Savunma Sanayi Başkanımız İsmail Demir’e ve ekibine daha çok sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE ARTIK YAPTIRIMLARLA KİLİTLENİP KALMA NOKTASINI ÇOKTAN GERİDE BIRAKMIŞTIR”

Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Harekâtı’ndan sonra da yaptırıma tabi tutulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugünkü yaptırım kararıyla da her alana küresel liderlik seviyesine çıkacak bir savunma sanayi inşa etme yolunda adımlarımızı hızlandıracağız. Hükûmetlerimiz döneminde savunma sanayimize verdiğimiz önemin sebebi tam da böyle durumlarda ülkemizin ayakta kalmasını sağlamaktır. Terörle mücadelemizi, sınır ötesi harekâtlarımızı, savunma sanayi ürünleri ihracatımızı, yüksek teknolojiye dayalı her türlü araç ve gerecin tasarımını, yazılımını, üretimini kararlılıkla devam ettireceğiz. Hamdolsun, Türkiye artık bu tür yaptırımlarla kilitlenip kalma noktasını çoktan geride bırakmıştır. Elbette sıkıntılar olacaktır, ama her sıkıntı bize beraberinde çözümü için bir kapı da aralayacaktır. Bir kez daha bu şarkı burada bitmez diyoruz. Bir kez daha durmak yok, yola devam diyoruz. Bir kez daha, sen Türkiye’sin, büyük düşün diyoruz.”

Erdoğan, savunma sanayinde müjdeli haberler aldıklarını belirterek, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ilk millî ve yerli hava savunma füze sistemi Hisar A+’nın envantere giriş öncesi son kabul testinin yapıldığını, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen harp başlığı kullanılarak 11 Aralık’ta yapılan atışta yüksek hızlı hedef uçak, uçuş menziline uzak menzilde başarıyla vurulduğunu bildirdi. Testin gecikmesine yurt dışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulanması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli parçanın kısa sürede geliştirilerek, füzeye bütünleşmiş edildiğini kaydetti. “Hisar A+ füzemizin seri üretimi hayırlı olsun” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, füzenin test atışının kısa bir videosunu vatandaşlara izletti.

Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN’ı, ROKETSAN’ı, TÜBİTAK-SAGE’yi ve projede emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan Ankara-Niğde Otoyolu’nun ikinci kesiminin de hayırlı olmasını diledi. KAYNAK: CUMHURBAŞKANLIĞI SİTESİ

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu