TÜRK İHRACATÇILAR, ORTA AFRİKA ÜLKELERİNE ODAKLANDI
EKONOMİ 27.07.2023 09:29:00 633 0

TÜRK İHRACATÇILAR, ORTA AFRİKA ÜLKELERİNE ODAKLANDI

YAMANYILMAZ: A"NGOLA VE DEMOKRATİK KONGO’DA YENİ TİCARET KÖPRÜLERİ KURDUK"DEDİ.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılında 20 puan ilave destek sağlayacağı hedef ülkeler listesinde yer alan Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdikleri ticaret heyeti etkinliklerinin çok verimli geçtiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda düzenlenen Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ticaret heyetlerinin kafile başkanlığını yürüten ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, “19-23 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Angola Ticaret Heyeti kapsamında; 27 firmamız 250’nin üzerinde Angolalı firma ile 400’ün üzerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 18-21 Temmuz tarihlerinde ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ticaret Heyeti düzenledik. 20 ihracatçı firmamızın yer aldığı heyetimizde 200 Kongolu firmanın katılımıyla 350 ikili iş görüşmesi yaptık. Yeni ticaret köprüleri kurduk.” dedi.

Sanayi, tarım ve gıda sektörlerinde ihracat potansiyelleri yüksek 
Türkiye’nin geçen yıl Angola pazarında yüzde 7,5 artışla 213,7 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştığını, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne ise yüzde 81 artışla 96 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, bu ülkelerin Orta Afrika’da stratejik konumda bulunduğunu, Türk ihracatçılar için yeni fırsatlar barındırdığını söyledi.
Ali Can Yamanyılmaz, “Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Angola pazarında başlıca potansiyel sanayi ürünleri arasında inşaat, ilaç, otomotiv yan sanayi, eczacılık, iş ve maden makineleri, mekanik makineler, gıda işleme makineleri, beyaz eşya, demir çelik sektörlerinde 2,5 milyar dolarlık potansiyel bulunuyor. Bu ülkede potansiyel tarım ve gıda ürünlerinde ise tahıllar, kanatlı eti, malt, bisküvi, şekerli ve çikolatalı mamuller ile bitkisel ve hayvansal yağlarda 1,4 milyar dolarlık pazar var. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ise başlıca potansiyel sanayi ürünleri, iş ve maden makineleri, otomotiv ana ve yan sanayi, demir-çelik, elektrikli makineler ve kablolar, inşaat malzemeleri ve tekstil sektörlerinde yoğunlaşıyor. Ülke, bu sektörlerde 4 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, potansiyel tarım ve gıda ürünlerinde ise deniz ürünleri, kanatlı etleri, süt ve süt ürünleri, bakliyat, bulgur, un, hazır çorbalar, soslar, domates salçası, makarna, şekerli ve çikolatalı mamuller, bisküvi, maden suyu, meyve suyu ürün gruplarında 391 milyon dolarlık satın alma yapıyor. Dolayısıyla söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne çok daha fazla ihracat yapma şansı bulunuyor.” diye konuştu. 

Akdenizli ihracatçılar Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti atılımı içinde
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) de Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti pazarlarında son yıllarda atılım içinde olduğunu dile getiren Yamanyılmaz, şunları söyledi: “Akdenizli ihracatçılar, Angola pazarında geçen yıl 19,5 milyon dolarlık ihracata imza attı. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde bu ülkede yüzde 43,4 oranında artış yakaladık. Angola’da kimya, demir-çelik, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde etkin durumdayız. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ise 2018 yılında 2,5 milyon dolar düzeyindeki ihracatımızı 2022 yılı itibarıyla 11,2 milyon dolara yükselttik. Bu ülkede hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımız makarna, bisküvi ve gofret ürün grubunda çok başarılı ilerliyor. Amacımız, ihracat potansiyeli bulunan her sektörde yeni iş birlikleri kurmak ve ticaretimizi daha üst seviyelere taşımaktır.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı