TÜBAKKOM:?BU TASARININ YASALAŞMASINA İZİN VERİLMEMELİ?
GÜNDEM 6.10.2017 13:12:25 317 0

TÜBAKKOM:?BU TASARININ YASALAŞMASINA İZİN VERİLMEMELİ?

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONUNDAN MÜFTÜLÜK NİKAHI AÇIKLAMASI

Yapılan açıklamada:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne sunulan, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile, bu kez de,  il ve ilçe müftülerinin, evlendirme memurları arasına eklenmesi ve kendilerine evlendirme yetkisi verilmesi istenilmektedir.

Bu maddenin gerekçesinde, ?Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmektedir? denilmek suretiyle, çok zayıf, fiilen ve hukuken kabul edilemeyecek bir gerekçe ortaya konulmuştur.

Bütün il ve ilçelerde,  belediyelerin ve bunların evlendirme işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili memurlarının mevcut olduğu, köylerde de bu yetkinin, muhtarlara ait olduğu dikkate alındığında, bu gerekçe kendisini yok etmiş olmaktadır.

Esas amacın,  ülke gündemini değiştirmek olduğu bilinmesine rağmen, yine de devleti idare etmenin ve siyasetin, din ve devlet işlerinin, birbirine karıştırıldığı bir alan haline getirilmesi, asla kabul edilemez. Dinin alanı, sadece ibadetle sınırlı kalmalıdır.

Müftülere bu yetkinin verilmesi, dinsel boyutu ön plana çıkaracaktır. Evlenmenin bildirilmesi yükümlülüğü de, bu Tasarı ile kaldırıldığı için, evlenmenin resmi nikahla mı, yoksa sadece dini törenle mi yapıldığı belli olamayacak, ortaya kavram kargaşası çıkacaktır.

Her geçen gün hakları elinden alınmaya çalışılan kadın için bu evrilme, mirasta, tanıklıkta, vb. haklarında, kadının ikinci plana düşmesinin ve haklarını kendiliğinden yitirmesinin, önünün açılmasıdır.

Türkiye´nin, 18 yaş altında evlendirilen kız çocukları oranında, Avrupa´da birinci sırada ve neredeyse her üç evlilikten birinin, küçük yaşta evlilik olduğu göz önüne alındığında, evliliklerin kolaylaştırılmasına hiç de gerek bulunmamaktadır. Kadınlara ve çocuklara yönelik, şiddet, taciz ve istismar vakalarının artması devlet eliyle körüklenmemelidir.

Bizler, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) üyeleri olarak;

-İçişleri Komisyonu´nda olan bu Tasarı´nın, bir daha gündeme getirilmemek üzere, tamamen ortadan kaldırılmasını ve yasalaşmasına izin verilmemesini, tüm siyasilerden talep ediyoruz.

-Ülkenin çok ciddi ve önemli sorunları mevcut, kadınların katliamı, kız ve erkek ayrımı olmaksızın çocukların istismarı, çığ gibi büyümekte iken, birbiriyle alakası olmayan kurumları, sebep-sonuç ilişkisini düşünmeden bir arada kullanmamak, Yüce Önder Atatürk´ün en önemli ilkelerinden biri olan, laiklik karşıtı olabilecek uygulamalara izin vermemek gerektiğini, bir kez daha basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz." denildi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı