TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır
GÜNDEM 31.08.2023 12:45:00 9141 0

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

TMMOB Adana İKK, 1 Eylül Dünya Barış Günü Dolayısıyla Basın Açıklaması Yaparak, 2022'de Silahlı Çatışmalar Sonucunda 43 Bin Kişi Hayatını Kaybettiğini duyurdu.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK),  savaşın yok ediciliğine karşı barışı savunmak için kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu tarafından yapılan açıklamada; insanlık tarihinin en kanlı, en vahşi, en kirli savaşı olan İkinci Dünya Savaşının, Hitler faşizminin 1 Eylül 1939 günü Polonya’yı işgal etmesiyle başladığı hatırlatıldı.  

Uncu; 52 milyon insanın öldüğü, milyonlarca insanın yaralandığı, sakat kaldığı, kentlerin moloz yığını haline geldiği bu vahşi savaşın başladığı gün olan 1 Eylül gününün, Dünya Barış Günü olarak kabul edildiğini ifade etti.

Ancak, bu yıl yine 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, savaşların, katliamların, bombalamaların hüküm sürdürdüğü bir dünyada karşıladığımızı beyan eden Uncu,“ Başta Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere dünyanın pek çok yerinde savaş ve çatışmalar devam ediyor. Tarihte savaşların acımasızlığına, vahşetine defalarca tanıklık etmiş olan toplumlar, bu vahşetin aynı zamanda yaratıcısı ve sürdürücüsü olarak yoluna devam ediyor” dedi

Savaşın yoksul dünya halklarını, sivilleri hedef aldığını belirten Uncu sözlerine şöyle devam etti: “Savaştan çıkar sağlayan güçlerin isteği ve yönlendirmesiyle, hala masum insanlar, kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor; salgın hastalıklar, evsizler, sığınmacılar çoğalıyor. İnsanlar savaşın acımasızlığı altında bombalanan şehirlerde katlediliyor, canını kurtarabilenler ise göç yollarında yitip gidiyor. Yaşama şansı bulanlar da kendilerini kabul etmeyen bir dünyada eziyet içinde, çok kötü koşullar altında açlık, yoksulluk, yoksunluk dolu bir yaşama itiliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, 2022'de silahlı çatışmalar sonucunda 43 bin kişinin öldüğünü ve hayatını kaybedenlerin % 94’ünün siviller olduğunu açıkladı. Yine geçtiğimiz yıl içinde; çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulüm nedeniyle evlerinden zorla sürülen mültecilerin sayısının 100 milyona ulaştığını,  117 milyondan fazla insanın savaş ve güvensizlik nedeniyle açlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Korkunç gerçek şu ki savaş suçu işleyenlerin hesap vermesi gerekirken;  emperyalist güçler hakimiyet alanlarını genişletmek için yoksul halkların, sivillerin ölmesine göz yumuyor ve bizzat uygulayıcısı oluyor. Üstelik ‘barış’ kelimesini ağızlarından düşürmeden yapıyorlar bunu.

Yaşadığımız coğrafya gereği, yakınımızdaki savaşların acı sonuçlarını bizler de yakından görüyoruz; savaşların hayatları nasıl yok ettiğine,  hayatta kalanları ise nasıl çaresiz kıldığına, yoksullaştığına tanıklık ediyoruz. Ve bu nedenle diyoruz ki bağımsız dış politika çok önemlidir.

Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bizler; ülkemizde, emperyalist oyunları reddeden, halkların, tüm insanlığın eşit, özgür ve barış içinde yaşamasını temel alan bağımsız bir dış politika sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.

1 Eylül Dünya Barış Gününde bir kez daha vurgulamak isteriz ki;  ülkede, bölgede, dünyada barış, her zaman şiarımız olacaktır ve bu şiara her zaman sahip çıkacağız.” 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı