TMMOB VE BTS MARMARAY İÇİN DE KAZA ENDİŞESİ TAŞIYOR
GÜNDEM 13.12.2018 23:21:23 1272 0

TMMOB VE BTS MARMARAY İÇİN DE KAZA ENDİŞESİ TAŞIYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), bugün Ankara´da meydana gelen tren kazasında siyasi ve idari sorumluluğa dikkat çekerek, İstanbul´daki demiryolu projesi Marmaray´ın da aceleyle yerel seçim öncesind

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın tren seferiyle ilgili haberleşme konusunda Devlet Demiryolları´ndan üç personeli gözaltına alması da tartışma yarattı. Sendika ve meslek örgütleri, ?Kazaya ilişkin fatura alt düzeyde görevli personele kesilmemeli? tepkisini gösterdi. TMMOB ve BTS´ye göre; Ankara´daki tren kazasında asli sorumlu, demiryolu taşımacılığında gerekli altyapı çalışmalarına maddi yatırım yapmayan ve yeterince insan gücü çalıştırmayan siyasi iktidar.

TMMOB ve BTS, eğer Marmaray Projesi´nin benzer bir şekilde Mart´taki yerel seçimler öncesinde açılması söz konusu olursa altyapıda eksiklikler olabileceğini ve bunun da kaza ihtimalini arttırdığını dabelirtti. TMMOB ve BTS, Marmaray Projesi için de ?endişeliyiz? mesajını verdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, BTS Merkez Kurulu Başkanı Hasan Bektaş ve BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir tarafından düzenlenen basın toplantısıyla bugünkü tren kazası değerlendirildi.

BTS Merkez Kurulu Başkanı Bektaş, tren kazası nedeniyle 3 alt düzeydeki personel hakkında gözaltı kararı verilmesi konusunda da, ?Biz bu arkadaşlarımızın kesinlikle bir suçu olduğunu kabul etmiyoruz. Bu arkadaşlarımız, sinyalizasyon sistemi devreye sokulmayarak adeta hata yapmaları için zorlanmıştır. Bu iş insanla yapılmaması gerekirken insan üzerine bırakmak suçtur. Buradaki suçu üç arkadaşımızın üzerine yıkmak istiyorlar. Ama bu kaza, Demiryolları´nda alt düzeydeki üç kişinin neden olduğu bir kaza değildir. Bu kazadan dolayı görevden alınacak birileri varsa başta Ulaştırma Bakanı istifa etmelidir. 16 yıldır ülkeyi yöneten hükümet de neden böylesi bir ulaştırma politikası yürüttüğü için de hesap versin? diye konuştu.

Bektaş, kazaya ilişkin bilgi vererek, Başkentray projesi çerçevesinde aslında yıllardır Kayaş-Ankara-Sincan arasında sinyalizasyon sistemi bulunduğunu ancak hızlı tren projesinde raylar değiştirilirken bunun da yenilenmek üzere söküldüğünü ifade etti. Hızlı tren için altyapı çalışmaları yapılırken söz konusu hatta sinyalizasyon yapılmadan 12 Nisan 2018´de hattın seferlere açıldığını belirten Bektaş, bu hatta ilkel bir şekilde ?telsiz ile haberleşme? yapılarak işletmecilik yapıldığını söyledi. Bektaş, Demiryolları´nın sinyalizasyon sistemi olmayan yerlerde yıllardır TMİ denilen trafiğin telefonla idaresi sistemi kullandığını ancak bugünkü kazaya sahne olan hatta bunun da olmadığını vurguladı.

Bektaş, Ankara´da bugün yaşanan kazada siyasi ve idari sorumluluk bulunduğunu vurgulayarak, ?Buradaki temel sorun insan hatası değildir, sorun insan hatalarını bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayış sorunudur. Bunun sorumlusu da 16 yıldır ülkeyi idare eden AKP´dir. Bu anlayış ?hızlandırılmış tren şovu´ uğruna Pamukova´da 41 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış gerekli bakım ve altyapı çalışmalarını yapmadığı için Çorlu´da 24 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu anlayış bugün de Ankara´da sinyalizasyon sistemleri devrede olmadığı halde yüksek hızlı tren çalıştırıldığı için 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. AKP, hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını ve kamusal çıkarları değil siyasi menfaatlerini ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmiştir? dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, otuz yıl önce 47 bin personeliyle hizmet yürüten Devlet Demiryolları´nın bugün 16 bin personelle hizmet vermeye çalıştığını belirterek, iktidar politikalarıyla yıllardır demiryolları için gerekli altyapı ve insan gücüne önem verilmediğini ifade etti. Koraman, bugünkü kazada ise temel sorunu ?insan hatası faktörünü en aza indirecek şekilde otomatik durdurmayı devreye sokacak sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan, altyapı tamamlanmadan bir hattın siyasi ve ticari kaygılarla işletmeye açılması? olarak tanımladı. Koraman, ?Şu anda soruşturma emrini verdiklerini açıklayanlar aslında sorumludur. Bu kazadan siyasi karar mercii sorumludur. İnsan hayatını hiçe sayan anlayışa karşı duracağız. Bu noktada bu projeyi hangi şirketin yaptığı önemli değildir, önemli olan altyapısının tamamlanmadığını bile bile bu hattı işletmeye açan siyasi anlayıştır. Bugünkü kazada ölenlerin sorumlusu orada alt düzeyde çalışan üç kişi değildir? diye konuştu.

?Seçime yetiştirme telaşıyla hareket edilmemeli?

BTS Başkanı Bektaş, bugünkü kazaya sahne olan hatta ve diğer yüksek hızlı tren projelerinde olduğu gibi İstanbul´daki Marmaray Projesi´nin acele bir şekilde tamamlanması için baskı yapıldığını da söyledi. Bektaş, ?İstanbul´daki Marmaray da Mart´taki seçimlere yetiştirilmeye çalışılıyor. Marmaray´da bu şekilde acele ettirilerek açılma düşüncesi var. Buradan yetkililere sesleniyoruz eğer Marmaray´dan seçimden önce bu şekilde açılırsa Marmaray´da da ciddi kazalar yaşanabilir. Projeler, seçimler ve şov yapmak uğruna tam anlamıyla bitmeden açılıyor? dedi.

TMMOB Başkanı Koraman da, ?Teknik alt yapı tamamlanmadan yapılan açılışlar faciaya davetiye çıkarıyor. Marmaray için de aynı kaygıyı taşıyoruz? diye konuştu.

Muhalefetten Meclis Araştırması çağrısı

Bu arada tren kazasına ilişkin tartışmalar, TBMM´deki bütçe görüşmelerine de yansıdı. Muhalefet partileri, hızlı tren projesinde altyapı eksiklikleri tamamlanmadan seferlere başlanmasına tepki gösterdi. Ancak iktidar partisi AKP ise, seferlere aceleyle başlanmadığını savundu.

Muhalefet, son olarak Çorlu´daki tren kazasıyla ilgili AKP´nin oylarıyla TBMM Araştırma Komisyonu´nun kurulmasının reddedildiğini de anımsatarak, bu sefer Meclis çatısı altında kapsamlı bir araştırma yapılması çağrısı yaptı. Ancak AKP, Meclis Araştırması çağrısına karşılık ise yetkili makamlarca gerekli soruşturmalara başlandığı yanıtını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP´yi eleştirerek, ?Caka satmak için, bir an önce ?Biz hızlı treni yaptık, Avrupa´daki gelişmiş ülkelerde olanı biz de Türkiye´ye getirdik´ diye bir anlayışla insan hayatıyla oynanmaz. ?Ehliyete ve liyakate dayalı görevlendirme ve atama işi Türkiye´de bittiği için işin ehliyetine, liyakatine bakılmadan, ?Bizdendir, bize biat eder, bize itaat eder? mantığıyla devleti, kamuyu böyle kadrolarla doldurursanız bunlarla karşılaşırsınız? dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da, Çorlu´daki kazayı anımsatarak, ?Eğer 8 Temmuz tarihindeki bu tren kazasıyla alakalı araştırma önergemiz kabul edilseydi, hızlı trenle ilgili kurumlar, buna bağlı bakanlık bu konuda biraz daha ihtiyatlı, biraz daha dikkatli davranır ve bugün, o ihmal yüzünden meydana gelen kazanın önüne geçmiş olabilirdik. Meselelerin tartışılmasında, meselelerin konuşulmasında fayda var, Meclis´in bundan kaçınmaması gerekiyor; muhalefet tarafından gelmiş olması bu meseleyi önemsiz kılmıyor. Bugün, bu yaşadığımız kazada sinyalizasyon hatası olması biraz daha makul bir sebep olabilir ama umarım bir ihmal neticesi olmamıştır? diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de, ?İstifa müessesesi ne yazık ki bu ülkede siyasette de bürokraside de bir teamül değil, bir ahlak değil. Bunun Uzak Asya´da ya da Avrupa ülkelerinde örneklerini çokça görüyoruz. Hadi, diyelim ki böyle bir tarzımız yok, hiç olmazsa etkin soruşturma ve sorumluların cezalandırılması galiba tekrarlamamanın biricik teminatıdır? dedi.

Muhalefet partilerince yapılan eleştirilere karşılık AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise, Ankara ? Konya arasında yıllardır tren işletmeciliği yapıldığını belirtilerek, ?O günden bugüne alelacele hayata geçirilmiş bir tren değildir? diye konuştu. Özkan, hükümet tarafından gerekli her türlü araştırma ve incelemelerin yapılacağını da söyledi.

Cenazeler ailelerine teslim edilmeye başlandı

Tren kazasında ölen 9 kişiye ilişkin kimlik bilgileri de kamuoyuna yansıdı. Adli Tıp Kurumu tarafından makinistler Adem Yaşar, Hulusi Böler ve Kadir Ünal´ın cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Ankara Üniversitesi´nden yapılan yazılı açıklamayla da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi ve 53 yaşındaki Prof. Dr. Berahitdin Albayrak´ın da kazada yaşamını yitirdiği duyuruldu.

KAYNAK: İNTERNET HABERLERİ/VOA

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı