TKP Genel Sekreteri Okuyan,
SİYASET 17.05.2023 12:57:00 701 0

TKP Genel Sekreteri Okuyan, "Laiklik kaygısı yeniden başladı"

Kemal Okuyan, 'Türkiye'de sermayenin arzuladığı Meclis buydu. Bu toplum 'Bu Meclis beni temsil etmiyor' diye ayağa kalkmalı. Aydınlanma, bağımsızlık, laiklik kavgası bu Meclis'e bırakılamaz' dedi.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, soL TV'de Gökhan Kazbek'in "Gündem Özel" programına konuk oldu.

Seçimlerle ilgili değerlendirme yapan Okuyan, geride bıraktığımız seçim için "partilerin, ilkelerin, doğrultuların bir kenara bırakıldığı ve halkın seçim aritmetiğine endekslendiği bir seçim" nitelendirmesini yaptı. Kemal Okuyan, "Seçimler seçim günü değil öncesinde kazanılır" diye konuştu. 

Seçimlerdeki usulsüzlüklere ve en başından alınmayan önlemlere de dikkat çeken TKP Genel Sekreteri şöyle konuştu:

"Parti olarak Erdoğan'ın kazanma olasılığının güçlü olduğunu söylemiştik. 'Seçimde hile oldu mu?' tartışması geç kalmış bir tartışma. 'Bu seçim meşru değil' diye baştan itiraz edilmeliydi. Ama asıl tartışılması gereken Erdoğan'ın başarısı. AKP'nin oyları azaldı deniyor. 20 yıllık bir iktidardan sonra, bu kadar hayat pahalılığı, depremden sonra tabii azalacak. Ama önde, MHP oy kaybetmiyor. Bu yalnızca seçim hilesi üzerinden tartışılamaz. İnsanlar mutsuz. Arayıştaki AKP tabanına hitap etmeyen, güven vermeyen ve veremeyecek olan bir AKP var. Vatandaş hâlâ istikrarı AKP'de görüyor, bu açık. İnsanların kabuklarını kırması için şiddetli bir güven hissi olmalı.

'Bu muhalefet Erdoğan'ı zaten sıkıştıramazdı'
Ekonomik konularda köklü çözüm sunarsanız kazanırsınız. Vaat yarışına girdiler. Burada iktidarı elinde tutan kazanır. Erdoğan para dağıttı ve o paraları küçümsediler ancak halk yoksul. Muhalefetten öyle bir beklentimiz yok ama bir analiz yaparsak; Türkiye'de laikliğin gündeme getirilmediği bir muhalefet tarzıyla karşılaştık. Laiklik karşıtlığı normalleşti. Seçimlere yaklaşırken NATO'cu ve Amerikancı bir çizgiyi propaganda ettiler ve Erdoğan'a muazzam bir fırsat verdiler. Batı'da çalışan derin mekanizmalar Türkiye sermayesi dahil istikrar arıyordu. 'Batı Erdoğan'a karşı' dediler. Böyle bir propaganda ile yoksul insanları ikna edebilir misiniz? Süreç böylelikle Erdoğan'a yaradı. Bu muhalefet Erdoğan'ı zaten sıkıştıramazdı. Peki biz neden yapamadık? Çünkü bu sadece seçimle yapılamazdı. Bu söylemi de bastıran bir psikoloji yaratıldı. Matematik hesapları çürütür. İkinci turda da ırkçılığa varan bir göçmen karşıtlığı propaganda edilecekse geçmiş olsun diyelim.

“'Türkiye'de sermayenin arzuladığı Meclis buydu”
Biz ikinci turda Erdoğan'a karşı sokaklarda çok yaygın bir çalışma yapacağız. Herkes oturup düşünsün, 'Biz bu sayede Meclis'te çoğunluğu elde edeceğiz' diyorlardı. O Meclis Anayasa yapabilecek bir Meclis. Bunu bile isteye yaptılar. Yoksa Babacan'ın, Davutoğlu'nun oy potansiyeli olmadığı biliniyordu. Hesap hatası yaptılar ama Türkiye'de sermayenin arzuladığı Meclis buydu. AKP Türkiyesi kazanmış oldu. Bunun karşısında bir toplumsal kuvvet ortaya çıkmalı. Buna karşı artık matematik hesaplama yapılamaz. Belki iğneyle kuyu kazacağız ama mecburuz. Türkiye'de siyaset alanı toplumun fersah fersah gerisinde şu anda. Türkiye toplumu bu değil, Türkiye toplumunu bu Meclis temsil etmiyor. Bu durum yıllara yayılan bir çürümenin ürünü. Bu toplum 'Bu Meclis beni temsil etmiyor' diye ayağa kalkmalı. Aydınlanma, bağımsızlık, laiklik kavgası bu Meclis'e bırakılamaz.

TKP bu tabloda delik açamadı. Bu bizim başarısızlığımızdır. Savunduğumuz ilkelerden en küçük bir kuşkumuz yok. Ne olursa olsun 15 Mayıs'ta görev başındayız demiştik öyle de oldu. Tabii ki değerlendiriyoruz.

İşçi sınıfı, aydınlanma ve bağımsızlık olgularının tüm çabamıza rağmen üstü örtüldü. Asıl şimdi Türkiye'de yoksulluk artacak. Laiklik kaygısı yeniden başladı seçim sonrası. Bunlardan rahatsız olunuyorsa seçmen yakınmamalı. Türkiye tarihinin en gerici, en Amerikancı Meclisiyle karşı karşıyayız. Erdoğan bu tabloda Amerikan karşıtı gösterildi, olacak iş değil.

'Toplum bugünkü siyasetin karşısına dikilmeli'
Türkiye toplumunda hâlâ aydınlanmacı, devletçi bir güçlü damar var. Bu birikimin üzerinin örtülmesine artık izin vermeyeceğiz. TKP önümüzdeki süreçte cepheden bu tabloyu, temsil edilen siyaseti topyekün karşısına alacak. Bu Meclis artimetiğinin gizlediği enerjiyi biz ayağa kaldırırız.

Erdoğan bir uzlaşıyla yeni bir Anayasa da yapabilir, bu çok tehlikeli olur. Bunları konuşmak için erken tabii önce ikinci turda Erdoğan'ı gönderme çabamıza devam edeceğiz. Biz insanların elinden tutmaya devam edeceğiz. Umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini düşünüyorum. Hep beraber yaratılan bir yanılsama vardı. Toplum bugünkü siyasetin karşısına dikilip 'Ben bu değilim' demek zorunda. Toplum siyasetin çok çok önündedir, biz bunun yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ama burada örgütlülük gerekir, aydın sorumluluğu gerekir. Kimse umudunu kesmemelidir."(Kaynak:SOL Haber)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı