TİP
SİYASET 30.03.2023 07:56:00 783 0

TİP'ten Deprem Suçları Raporu

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, "Deprem bölgesinde bulunan 20 ye yakın il, 81 ilçe ve 500’e yakın köy doğrudan fay hattı üzerindeyken orada mikro ölçümlemeyle zemin etütlerinin yapılmadığını biliyoruz" dedi.

Maraş merkezli depremlerin ardından TİP Deprem Suçları Komisyonu; iktidarın rant politikalarından yerel yönetimlerin sorumluluğuna, meslek odalarının denetim dışına çıkarılmasından uzmanların uyarılarına kadar pek çok detayı da barındıran bir rapor hazırladı.

Deprem (Suçları) Raporu'nda sorumlulara işaret edilirken, konunun hukuki zeminine de işaret edildi. TİP Milletvekili Ahmet Şık, başta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere şüpheli ve fail olmak üzere birçok isme işaret etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve TİP Deprem Suçları Komisyonu üyeleri, TİP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında 6 Şubat tarihinde Maraş merkezli depremler sonrası hazırlanan Deprem (Suçları) Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı.
TİP Milletvekili Şık, parti üyeleri ve koordinatörleri tarafından hazırlanan ve depremden etkilenen 11 ili de kapsayan raporda, iktidar politikaları ile yapılanlar ve yapılmayanların ele alındığını belirterek, bu çalışmalar ışığında sorumluları ortaya koymaya dönük bir çalışma hazırlandığını belirtti.

Rapordaki "deprem suçları" vurgusuna dikkat çeken Şık, doğal afeti engellemenin mümkün olmadığını ancak afetin yıkıma nasıl dönüştüğünü iktidar üzerinden anlatmayı amaçladıklarını belirtti. AKP ile birlikte öncesindeki merkezi iktidarlar ile yerel iktidarları da kastettiğini kaydeden Şık, "Son 22 yıldır iktidarı elinde tutan ve son dönemde adı Saray Rejimi diye anılan AKP ve ortaklarının bu işe dair dahlini anlatan bir rapor bu" dedi.
"Raporumuzun girişi 'beklenen felaket' diye geçiyor" diyen Şık, konunun uzmanı bilim insanlarının her mecrada ülkenin büyük çoğunluğunun fay hattı üzerinde olduğunu dile getirdiğini ve tehlikelere dikkat çekerek ciddi uyarılarda bulunduğunu vurguladı.
Şık, şöyle devam etti:
"Bu doğal afetin geleceğine dair bir şeydi ama yıkıma dönüşmesiyle ilgili birtakım konu başlıklarımız var. Mesela diyoruz ki 'Deprem ve fay bölgeleri bilinmiyor muydu?' Yıllardır bilim zaten bize bunu söylüyor. Meclis'e sunulan fay yasası mevcut adını anmaya değer
bulmadığımız İçişleri Bakanı’nın da 'Eli kulağında, çıkacak' demesine rağmen bir türlü çıkmadı. Ya da sadece bu deprem bölgesinde bulunan 20 ye yakın il, 81 ilçe ve 500’e yakın köy doğrudan fay hattı üzerindeyken orada mikro ölçümlemeyle zemin etütlerinin
yapılmadığını biliyoruz. Meclis gündemlerinde söz alan muhalefet vekilleri, ısrarla bu konuyu TİP Basın Bürosu
her seferinde dile getirmesine rağmen kulakların tıkandığını biliyoruz. Depreme bağlı risklerin önemli bir bölümünün inşaatların standartlara uymamasıyla ilgili biliyoruz ya da
standartların uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlü yerel yöneticilerin, bu görevlerini yerine getirip getirmediği ile ilgili ciddi kuşkular olduğunu biliyoruz."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı