Termal dronlar orman yangınlarının kontrolünde büyük rol oynuyor
DÜNYA 10.07.2020 08:15:00 536 0

Termal dronlar orman yangınlarının kontrolünde büyük rol oynuyor

Özellikle yaz mevsimlerinde artan orman yangınları, orman ekosistemine ve ormanda yaşayan canlılara büyük zarar veriyor. Termal dronlarla yangınlar erkenden tespit edilebiliyor ve büyümeden müdahale edilebiliyor.

Nisan ayında Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında bulunan Çernobil Nükleer Santrali etrafında korumaya alınan bölgedeki orman yangını, radyoaktif kalıntılara yaklaşarak nükleer santral alanını tehdit edecek boyuta geldi. 1000'den fazla personel, 120 itfaiye aracı, helikopter ve uçak yardımıyla yangını 10 gün içinde kontrol altına alarak yangının hem nükleer santrale hem de bölgedeki diğer tesislere yayılmasını önledi.

Koruma Bölgesi Yönetimi, Ukrayna Devlet Acil Servisi, Ukrayna Devlet Dairesi ve Devlet Orman Muhafızları tarafından 10 drondan oluşan bir filo kuruldu. Bu dronlarla alınan hava istihbaratları durumu hızlı bir şekilde değerlendirerek doğru kararları almalarına yardımcı oldu.

Dronlarla Çernobil Bölgesine Kritik Müdahale

Çernobil Koruma Bölgesi Yönetimi'nde yer alan Ukrayna Devlet Ajansı Kamu Konseyi Başkanı Alexander Sirota konu hakkında fikirlerini “Bu kadar yoğun dumanda görüş almak imkansızdı. Durumun üstesinden gelmek için net ve hızlı bir çözüme ihtiyacımız vardı ve bunun için DJI 2 Mavic 2 Enterprise Dual kullandık. Termal kameralarla dumanların içinden görüntü aldık. Bu da daha hızlı ve daha stratejik olmamıza yardımcı oldu. Dronlardan aldığımız verilerle sorumlu personelin müdahale edeceği bölgeleri ve insanlı uçakları konuşlandırılacağı yerleri belirledik." sözleriyle aktardı.

M2E Duals ile gerçek zamanlı termal görüntüler elde edildi, ısı ölçümleri yapıldı ve dakikalar içindekritik noktalar tespit edildi.

Alexander Sirota: “Ateş olmasa bile Çernobil bölgesinin bazı bölümlerinde bulunmak hiç güvenli değil. Yangının yanı sıra müdahale eden ekipler için ek risklerle karşı karşıyayız. Dronlar,ekiplerin radyoaktif alanlarda geçirmeleri gereken süreyi kısaltmaya ve potansiyel zararı azaltmaya yardımcı oldu. ” dedi.

Kolektif Çalışmayla Bilgi Eksikliği Giderildi

Alexander Sirota:"Kara ve hava ekipleri arasındaki koordinasyonu sağlamak için insansız hava araçları konuşlandırdık ve ekiplere bilinçli bir rehberlik sağladık. Her dron operatörü için saha radyo istasyonları olan yer ekipleri vardı. Keşfedilen kritik bölgelerin koordinatları ve yangınının gidiş yönü bu radyo kanalları aracılığıyla paylaşıldı. Dronlardan elde ettiğimiz verileri yangına suyla müdahale eden uçakları doğru noktalara yönlendirmek için de kullandık." dedi.

Yangınla Mücadelede Dronlar Olmazsa Olmaz Araçlar Haline Geldi

Çernobil bölgesindeki yangınlar her mevsimde olağan bir şekilde yaşanırken, bu yılki yangının boyutundaki faktörler hala belirsizliğini koruyor. Alexander Sirota Ukrayna Koruma Bölgesi Yönetimi Dairesi'nin 2016 yılından bu yana bu bölgede düzenli olarak insansız hava araçlarıyla bölgeyi izlediğini ve erken aşamalarında anormal ısı ölçümlerini ve yangınları tespit ettiğini belirtti.

Alexander Sirota: “Dronlar, yangınla mücadele için olmazsa olmaz araçlar.Termal kameralarda aldığımız görüntüler bu noktada kritik önem taşıyor. Yıllardır orman yangınlarını izlemek için insansız hava araçlarını kullanıyoruz fakat M2ED ile çalıştıktan sonra bu zamana kadar sağlıklı veri alamadığımızı gördük." dedi.

Dronlar itfaiyecilere arazinin kuşbakışı görünümünü veriyor ve kimin tahliye edilmesi gerektiği konusunda hızlı karar almalarını sağlıyor. Dronlar, hızlı bir şekilde kontrolden çıkan orman yangınları için en iyi çözüm olmayı sürdüyor.

(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu