TEDAVİ EDİLMEYEN DEMİR EKSİKLİĞİ HAYATI ETKİLİYOR 
SAĞLIK 12.08.2021 12:21:00 605 0

TEDAVİ EDİLMEYEN DEMİR EKSİKLİĞİ HAYATI ETKİLİYOR 

Demir seviyesinin düşük olması durumunda alyuvarlar yeterince oksijenlenemez ve daha az üretilirler.

 Vücudun yaşamsal faaliyetleri için gerekli pek çok mineralden biri olan demirin en önemli görevlerinden bir taneside oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) yapımında kullanılmasıdır.Bunun sonucunda da doku ve organlarda bulunan oksijen miktarı düşer ve hâlsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon ve kaygı bozukluğu gibi şikâyetler ortaya çıkar.

Günümüzde demir eksikliğinindünyada yaygın olarak 2 milyardan fazla insanı etkileyenönemli bir küresel sağlık problemi olarak karşımıza çıktığını söyleyen  İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Fatih Öçal,bu durumun en kötü yanının ise düşük hayat kalitesi ve ciddi organ komplikasyon risklerini beraberinde getirmesi olduğunu belirtiyor.

Yaşamsal faaliyetler için gerekiyor

“Alyuvarların üretimi için günlük 20-25 mg. demir ihtiyacımız bulunmaktadır. Demir, alyuvarların üretiminin yanı sıra, tüm doku ve organlara oksijen taşınması, enerji üretimi, DNA onarımı, hücre çoğalması ve çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemli temel bir elementtir” diyen Dr. Fatih Öçal,özellikle bilinçsiz ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanan yaşlılar, büyüme çağındaki çocuklar, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, yetersiz beslenen hastalar, böbrek diyaliz hastaları ve bariatrik cerrahi (mide küçültme ameliyatı) geçiren hastaların demir eksikliği yönünden riskli grupta yer aldığını kaydediyor.

Kadınlar risk altında

Kadınlarda demir depoları erkeklere göre daha az olduğundan demir eksikliğine bağlı kansızlık şikâyetinin de daha sık görüldüğünü söyleyen Dr. Fatih Öçal, “Özellikle çocuk doğurma çağındaki kadınlar aylık menstrüasyon (âdetkanamaları) sırasında gerçekleşen kan kaybından dolayı demir eksikliği anemisi açısından tehdit altındadırlar” diyor.

Tedavisinde geç kalınmamalı

Demir eksikliği oluşması durumunda kalpte sorunlar, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, dikkat eksikliği, baş dönmesi, dilde yanma, yutma güçlüğü, huzursuz bacak sendromu, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma ve Pika Sendromu(toprak, buz gibi besinsel olmayan gıdaları yeme isteği) gelişebileceğiniifade eden Dr. Fatih Öçal,demir eksikliği anemisinde altta yatan nedenin tespit edilerek tanınınvakit kaybedilmedenkonulması vetedavinin mümkün olan en kısa zamanda yapılması gerektiğini belirtiyor.

Takviye doktor kontrolünde alınmalı

Tedavinin 2 aşamada gerçekleştirilebileceğinianlatan Dr. Fatih Öçal, “Demir eksikliği birkaç günde düzelebilecek bir durum değildir. Bireyin vücudundaki demir rezervlerini yenilemesi için en az birkaç ay süreyle demir takviyesi alması gerekebilir. Eczanelerde genellikle reçetesiz satılan demir takviyeleri bireyin demir rezervlerini yenilemek için kullanılabilir” diyerek birey için doğru ve uygun dozun ise mutlaka uzman bir doktor tarafından belirlenmesigerektiğini söylüyor.

Altta yatan neden araştırılmalı

Demir takviyesinden fayda göremeyen bireylerde ise muhtemelen bir kanama (şiddetli âdet kanaması, kalın bağırsak kanseri vs.) veya doktorun araştırması ve tedavi etmesi gereken bir demir emilimi problemi olabileceğini söyleyen Dr. Fatih Öçal, bu süreçte ise farklı adımlar atılabileceğinibelirterek, “Örneğin şiddetliâdet kanamasını hafifletmek için ilaç kullanılması, anemiye neden olabilecek antibiyotik tedavilerinin sonlandırılması, peptik ülser ve kanamaya yol açan ağrı kesicilerin kesilmesi, kanamaya neden olan polip, tümör veya fibroidin alınması için cerrahi girişimler yapılmak zorunda kalınabilir” diyor.(CO)

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı