?T.B.M.M´DEKİ OYLAMA GEÇERSİZDİR, ŞEKİL YÖNÜNDEN AYM TARAFINDAN İPTAL EDİLEBİLİR?
SİYASET 15.01.2017 14:45:04 401 0

?T.B.M.M´DEKİ OYLAMA GEÇERSİZDİR, ŞEKİL YÖNÜNDEN AYM TARAFINDAN İPTAL EDİLEBİLİR?

AKP tarafından TBMM´ne sevk edilen Anayasa Değişikliği görüşmelerinin birinci turnun sona erdiği bugünlerde oylamalarda yaşanan usulsüzlüklerle, teklifin grup kararı alnıarak parlamentoya sunulması konusu yine gündeme geldi

Bilindiği  gibi Anayasa oylamalarıyla ilgili olarak Siyasi Partiler Grup kararı alamıyorlar. Bu konuda Anayasa´da özel bir düzenleme bulunmuyor ancak olmasına da gerek yok. Zira Anayasanın 175. maddesinin birinci fıkrası  Anayasa oylamalarının gizli olacağını emrediyor. Gizli yapılmasının gerekçesi de milletvekillerinin hiç bir baskı altında kalmadan özgür iradeleriyle oy kullanabilmelerini sağlamak. Hal böyle olunca Partilerin grup kararı alabilmeleri de söz konusu olamıyor

/resimler/2017-1/15/1456550822509.jpg

Adana Barosu eski (15.Dönem) Başkanı Av. Anibal AKDAMAR Mecliste grubu bulunan siyasi partiler tarafından yapılacak oylamayla ilgili ?GRUB KARARI? alınamayacağını vurguladı ve değişiklik teklifinin altındaki 316 AKP milletvekilinin imzasının bulunduğunu ve bunun oybirliği ile alınmış bİr grup kararı niteliğini taşıdığı söyledi

Akdamar konu ile ilgili değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi:

?Anayasa hükümlerinde değişiklik yapılması hallerinde, Mecliste grubu bulunan siyasi partiler tarafından yapılacak oylamayla ilgili ?GRUB KARARI? alınamayacağı tartışmalı değildir.

AKP, BU KURALI İHLAL ETMİŞTİR.

Grub kararı almak mecliste grubu bulunan siyasi partilerin yapılacak değişikliklerle ilgili olumlu veya olumsuz kolektif irade açıklamasıdır. Bu irade açıklamasının belli bir şekil şartı yoktur.

Somut olayda AKP Meclis Grubu Meclis Başkanı´nın oy hakkı bulunmadığından ?OY BİRLİĞİ? ile Anayasada yapılacak olan değişikliği destekleme kararı almıştır.

Böyle bir kararın alındığının kanıtı, TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa hükümlerinde yapılacak olan değişiklik teklifinin altındaki 316 AKP milletvekilinin imzalarıdır, Karar oybirliği ile alınmıştır.

Anayasa Mahkemesi bu konuda ne diyecektir?...

Anayasa Mahkemesinin olayı ŞEKİL YÖNÜNDEN değerlendirmesi gerekmektedir. Yani değiştirilen anayasa hükümlerinin şekle aykırılık nedeniyle iptali söz konusudur.?

ERDOĞAN 2007´DE:  ?ANAYASA´YA AYKIRI  GRUP KARARI  MİLLETVEKİLLERİNİN İRADESİNE İPOTEK KOYMAKTIR?

27 Nisan 2007´de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerinin cumhurbaşkanlığı seçimine girerek lehte veya aleyhte oy kullanmasının milletin yüklediği kutsal bir görev olduğunu belirterek, "Gelin demokratik rekabetimizi bu kutsal çatı altında yürütelim" diye konuştu. Erdoğan, "Meclis´in kararı milletin kararıdır" demiş´ve   CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´ın, cumhurbaşkanı seçiminde grup kararı alınamayacağına ilişkin Anayasa hükmüne rağmen CHP´nin oylamaya katılmayacağını açıklayarak milletvekillerinin iradesine ipotek koyduğunu söylemişti.. Milletvekillerine oylamaya katılma çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, milletvekillerinin bu oylamaya katılmamanın hesabını halka veremeyeceğini kaydetti.

Erdoğan, Abdullah Gül´ün birinci turda seçilmesini umduklarını belirterek, "Birinci turda bitirmek azami gayret göstereceğiz. Olmazsa ikinci turda bitirmeye çalışacağız. O da olmazsa üçüncü turda seçeceğiz" diye konuşmuştu.

 Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ?Cumhurbaşkanı seçimine yönelik grup kararı alınmayacağını söylediniz. Sayın Baykal´ın bu açıklaması üzerine acaba yargı yoluna gitmeyi düşünüyor musunuz?? sorusuna karşılık, ?Şu anda biz saat 15.00´e kilitlenmiş durumdayız. Onun bu noktadaki anayasal veya hukuki durumu nedir, ne değildir, arkadaşlarımız bunun değerlendirmesini yapıyorlar? demişti.

?AÇIK OY KULLANILDIĞÏ KANITLANIRSA ANAYASA MAHKEMESİNİN  DENETLEME YETKİSİ DEVREYE GİRER?

Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerine yapılan ilk oylamada bazı AKP milletvekillerinin açık oy kullanmasının teklifin iptalini gündeme getirebileceği yorumu yapıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP´nin 2010´da oy gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı başvuruya yanıtında, "Anayasaya uygun geçerli bir kabul çoğunluğu ancak anayasaya uygun bir oylamayla oluşabilir" ifadesini kullanmıştı.

Cumhuriyet gazetesinin geçen hafta yayımlanan yorum- haberine göre TBMM´de açık oy kullanılması ile ilgili tartışmalar sürerken AYM 2010 yılındaki kararı, özellikle ikinci turda yapılacak bir açık oylamanın oylama sonucunu etkilediğinin ispatlanması halinde değişikliği iptal edebileceğini gösteriyor.

CHP, 2010´da yapılan anayasa değişikliklerinin iptal edilmesi talebiyle AYM´ye başvururken en önemli argümanlarından biri de Meclis Genel Kurulu´nda yapılan oylamanın usulsüzlüğü idi. CHP´nin değişiklik teklifinin TBMM´de oylanma biçimi yönünden anayasaya aykırılığı iddiasının temel dayanağı açık oylama idi.

CHP´nin dava dilekçesinde teklifin görüşülmesi ve oylanması sırasında çeşitli şekillerde oy gizliliğinin ihlal edildiği belirtilerek "Bazı vekillerin diğerlerinin oy pulunu gördüğü, oy zarfını denetlediği, oy kabinine birlikte girdiği" anlatılmıştı. Dilekçede oy gizliliğinin sağlanması için önlem alınması gerektiği muhalefet partilerinin milletvekilleri ve grup başkanvekillerince sıklıkla dile getirilmesine, rağmen TBMM Başkanlığı´nca herhangi bir önlem alınmadığı, bu nedenle anayasanın 175. maddesinin ihlal edildiği savunuldu. CHP bu gerekçeyle bu tür aykırılıkların 1. tur oylamalarda söz konusu olsa bile, kanunun tümünü geçersiz kılacağını ileri sürdü.

AYM verdiği kararda ise anayasanın 148. maddesinde, anayasa değişikliklerinde AYM´ye tanınan denetim yetkisinin, ?teklif ve oylama çoğunluğu ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartlarına uyulup uyulmadığı hususları? ile sınırlandırıldığını hatırlattı. Kararda, anayasanın 175. maddesinde anayasa değişikliğine ilişkin oylamaların gizli yapılmasının öngörüldüğü de vurgulanarak ?anayasaya uygun geçerli bir kabul çoğunluğu ancak anayasaya uygun bir oylamayla oluşabilir? ifadesini kullandı. Böylece AYM, Anayasa´ya uygun olmayan bir oylamayı denetleme yetkisinin olduğunu belirtmiş oldu.

Ancak AYM, CHP´nin usulsüz oylama iddiasını yerinde bulmayarak reddetti. Ret kararında şöyle dendi:

 ?Dava dilekçesinde ileri sürülen hususların oylamanın sonucunu etkileyecek nitelikte olduğunu ispatlayacak açık ve yeterli delil bulunmadığı gibi bu usulsüzlük iddialarının oylama çoğunluğunun sağlanıp sağlanmadığı konusunda dikkate alınması gereken ikinci tur oylamalarda gerçekleştiği de belirlenemediğinden oylamanın anayasaya aykırı bir şekilde yapıldığı söylenemez.?

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı