TBMM
SİYASET 24.05.2023 06:46:00 666 0

TBMM'de resmi açılış töreni ikinci tur sonrasına kaldı

TBMM'de kayıt işlemleri için ilk önce mazbatasını teslim ediyor. Ardından TBMM Genel Kurulu'ndaki oylama ve yoklamalar için parmak izi veriyor. Sonra da 28. Dönem TBMM Albümü için portre fotoğrafı çekiliyor.

14 Mayıs'ta yapılan TBMM Genel Seçimlerinde parlamento aritmetiği ortaya çıkmasına rağmen illerdeki sandık sayım sonuçlarına itirazlar gerekçesiyle henüz resmi açıklama yapılmadı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerdeki itirazlarla ilgili yasal süreç sona ermediği için kesinleşmiş sonuçları ilan etmedi.

YSK'nın kesin sonuçları Resmi Gazete’de yayınlama tarihine ilişkin ilk önce 1 Haziran tarihi gündemdeyken, şimdi sonuçların gelecek haftasonu yayınlanabileceği ileri sürüldü.

YSK'nın takvimi ötelemesinde illerdeki itirazlar gerekçe gösterilse de aslında ilk kez Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması ve kabine üyelerinden 17'sinden 15'inin milletvekili seçilmesi nedeniyle sonuçların açıklanma takviminde gecikme olduğu iddia ediliyor.

YSK'nın henüz kesin sonuçları ilan etmemesine rağmen her seçim döneminde olduğu üzere bazı illerde itirazlar bulunmadığı gerekçesiyle seçilmiş vekillere mazbatalar verilmeye başlandı.

Ancak hala bakan koltuğunda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gibi isimler birinci sıradan seçilmemelerine ve vekillikleri itirazlardan etkilenmeyecek olmasına rağmen, mazbatalarını almak üzere il seçim kurullarına başvurmadı.

Anayasa uyarınca milletvekiliyken bakan olunması mümkün olmadığı için AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabinesi'nin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimi beklediği kaydedildi.

“600 seçilmiş vekilden sadece 18’i isim kaydını yaptı”

TBMM'de ise 14 Mayıs'tan dört gün sonra geleneksel olarak Şeref Holü'nde kayıt bölümü oluşturuldu.Ancak kayıt işlemlerinin başlamasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen, 600 seçilmiş vekilden sadece 18’i isim kaydını yaptı.

Seçilmiş vekiller, TBMM'de kayıt işlemleri için ilk önce mazbatasını teslim ediyor. Ardından TBMM Genel Kurulu'ndaki oylama ve yoklamalar için parmak izi veriyor. Sonra da 28. Dönem TBMM Albümü için portre fotoğrafı çekiliyor.

Kayıt işlemi yaptıranlara milletvekili rozeti takdim edilirken, kimisi birlikte geldiği eşi veya aile üyelerine rozetini taktırarak parlamento muhabirlerine poz veriyor ve soruları yanıtlıyor.

TBMM 28. Dönem'in ilk kaydını 20 Mayıs'ta MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy yaptırdı. Onu MHP Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal ile MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce izledi.

TBMM'de ilk mesai yemin töreni olacak


TBMM Genel Kurulu Meclis İçtüzüğü uyarınca, YSK'nın 14 Mayıs milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de ilanını takip eden üçüncü günde saat 14.00'te çağrısız toplanacak.

TBMM 28. Dönem'in bu ilk birleşiminde milletvekilleri yemin edecek. TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk günkü birleşimi, MHP Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetmesi bekleniyor.

Yemin töreninde, temsil ettiği il sırasıyla her milletvekili Anayasa'daki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuyacak.

CHP'ye göre HÜDA PAR'lılar nedeniyle yemin töreni ötelendi

Ak Parti listelerinden meclise dört milletvekili gönderen HÜD PAR’ın yemin metninde yer alan ‘Türk Milleti’ ifadesine itiraz ettiği iddialarını gündeme getiren CHP’liler yemin töreninin bu sebeple ötelendiği görüşünü dile getirdi.

Meclis’teki yemin töreninin kesin sonuçlar açıklandıktan üç gün sonra yapılacağına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “YSK Cumhurbaşkanlığı’yla beraber Meclis’te de resmi sonuçları açıklayabilirdi. Ancak biliyoruz ki HÜDA PAR ‘Türk Milleti’ ifadesinden rahatsız. Anayasada bu ifade geçtiği için yeminde sorun çıkarabilirler. Böyle bir sorun Erdoğan’ın aleyhine işleyeceğinden yemin töreninin ikinci tur sonrasına bırakıldığını düşünüyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de yemin töreniyle ilgili eski uygulamaları anımsatarak, “Normal koşullarda seçimlerin ardından 10 ile 14’üncü günler arasında yemin töreninin yapılması gerektiği önceki uygulamalarla sabit. Hatta son değişikliklerle, yemin töreni resmi sonuçların ilanını takip eden üçüncü gün yapılacak. Bu nedenle yemin töreninin daha da erken yapılabileceği ortada. Buna rağmen HÜDA PAR’lıların yemin etmeyebilecekleri, yemin törenini sabote edebilecekleri ve bu durumun ikinci tur oylarını etkileyebileceği endişeleri nedeniyle son yıllarda ilk kez yemin töreninin sarkabileceği, kesin sonuçların ilanının gecikebileceği belirtiliyor” diye konuştu.

Milletvekillerinin göreve başlarken edeceği yeminin metni Anayasa'da şu şekilde yer alıyor:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleriyse katıldıkları ilk birleşimde yemin etmek zorunda. Aksi halde seçilmiş olmalarına rağmen milletvekili olarak görevlerine başlamış olmuyor ve milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamıyorlar.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin ise iddiaların gündeme gelmesinin ardından sosyal medya hesabından 18 Mayıs’ta paylaştığı mesajda, vekillerinin Meclis’e giderek yemin metnini okuyacaklarını belirtti.(Kaynak:Yıldız Yazıcıoğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı