TBMM’de Libya tezkeresi görüşülüyor
SİYASET 2.01.2020 17:28:00 649 0

TBMM’de Libya tezkeresi görüşülüyor

CHP, İYİ Parti ve HDP hayır oyu vereceklerini açıklarken MHP ve AK Parti Gurubu ise tezkereye evet oyu vereceklerini açıkladı.

İYİ PARTİ Grubu adına İzmir Milletvekili. Aytun Çıray,  Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Erkan Akçay, Halkların Demokratik Partisi Grubu adına Tulay Hatımoğulları Oruç, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Ahmet Ünal Çeviköz, Adalet ve Kalkınma Partisi adına İsmet Yılmaz, Grubu bulunmayan siyasi parti temsilcileri olarak Erkan Baş, İstanbul Milletvekili, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, Abdulkadir Karaduman, Konya Milletvekili, Saadet Partisi, Gültekin Uysal, Afyonkarahisar Milletvekili, Demokrat Parti Genel Başkanı, Mustafa Destici, Ankara Milletvekili, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve şahıslar adına ise, Engin Özkoçve  Emrullah İşler, Ankara Milletvekili konuştu.

İYİ PARTİ GRUBU

İYİ PARTİ Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray şunları söyledi:

“Sayın milletvekilleri, evet, tarih ve coğrafya bizi eteklerimizden çeker ama biz Türk milleti, masum insanların kanının akmasını istemeyiz. Ahali, mahallesinde, evinde, çarşıda, kahvede artık soruyor: "Suriye'de ne işimiz vardı?" Şimdi soracaklar: "Libya'da ne işimiz var?" Suriye'de PKK terör örgütüne devlet kurdurma politikası sona ermemişken yeni dertlere ihtiyaç var mı? 1912'de Libya'da çatışmalar devam ederken Balkan Savaşı'nın çıktığını unuttunuz mu? Doğu Akdeniz'de bu kadar dert ve gerilim varken donanmanın gücünü neden ikiye bölüyorsunuz? Suriye işine yanlış yöntemlerle başladığımız için, Rusya'nın İdlib'ten bizi yönlendirdiği, içinde El Kaideci teröristlerin de olduğu milyonlar kapımızdayken ve daha dün oradaki, İdlib'teki HTŞ'nin başı "Artık, Esad'ı devirmekten vazgeçtik." demişken… Böyle zamanlar etkin, verimli ve birikimli diplomatlar ve subaylar gerektirir, subaylar. İdeolojik bakışınızla etkisizleştirdiğiniz bu birikimi dinleyin, onları çağırın. Onlar, Libya'da kalkıştığınız işin Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuk açısından büyük bir meşruiyet krizine yol açabileceğini gerekçeleriyle size anlatacaklardır. Bu gerçeği aklınızdan çıkarmayın: Pusuda bekleyen güçler, sizin bu yanlışları yapmanızı yani Libya'ya askerî güç göndermenizi ellerini ovuşturarak bekliyorlar. Neden şu anda yapabilecekleri gürültüyü çıkarmadıklarını hiç düşündünüz mü?

Suriye işine bulaşırken size ne demiştim: "Millî meselemiz olmayan bir konuda vereceğimiz her şehit, cinayete kurban gidecektir." demiştim, "Çok Müslüman kanı akıtacaksınız, çok." demiştim. Şimdi o sözlerimin bir adım ilerisine gidiyorum: Gelin, bilip bilmediğiniz yanlış pazarlıklar uğruna akacak masum şehit kanlarında boğulmayın. Yoksa mavi vatan mutabakatı Libya'ya asker gönderme sözü karşılığında mı imzalandı?

İYİ PARTİ olarak biz, millî güvenliğimizin tehdit altında olmadığı bir yerde Mehmetçiklerimizin, Rusya'dan Mısır'a, Suudilerden Emirliklere ve en önemlisi, bu ülkelerin desteklediği General Hafter güçlerine kadar bir ittifakın açık hedefi hâline getirilmesinden sorumlu olamayız ve bu tezkereye "hayır" diyeceğiz. Bugün sorumluluğumuz büyük Türk milletinin hukukuna olsun, bugün sadece Allah'tan korkun.Saygılarımı sunuyorum.”

HDP GRUBU

Halkların Demokratik Partisi Grubu adına Tulay Hatımoğulları Oruç  şunları söyledi:

“İktidarın ikircikli, taraf tutan, ideolojik, mezhepçi dış politikası Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükûmetini Birleşmiş Milletler tanıyor diye meşru kabul edip Suriye'deki Şam Yönetimini Birleşmiş Milletler tanıdığı hâlde meşru kabul etmemesinden bellidir ama Suriye'deki muhalefeti tüm dünya meşru olarak görmezken bunu destekleyen, bu muhalefeti oluşturan paralı askerleri himaye eden ve nasıl bir tarif ise bunlara "Suriye Millî Ordusu" yakıştırması yapan aynı iktidar Libya'daki Libya Ulusal Ordusunu "sözde" diye küçümseme gayreti içindedir. İktidarın uygulamalarının İhvan dayanışması odaklı olduğu da işte buradan bellidir. Ne hazindir ki bu çifte standartçı ama tek yanlı, miyop dünya görüşü tüm bölgede ve dünyada Türkiye'yi yalnızlığa sürüklemekten başka bir sonuç doğurmamaktadır. Diyeceksiniz ki: "Sizin çözüm öneriniz ne?" Bakın, diplomasi derken inisiyatif almaktan söz ediyoruz. Mademki Libya'da Ulusal Mutabakat Hükûmetini Birleşmiş Milletlerin tanıdığı meşru hükûmet olarak görüyorsunuz, o zaman Birleşmiş Milletleri göreve davet edin. Bir Birleşmiş Milletler üyesi olarak Türkiye'nin Birleşmiş Milletleri bir Birleşmiş Milletler Barış Gücü oluşturulmasına ve bu konuda bir karar alınmasına çağırma ve ön ayak olma hakkı vardır.Çağırın ve deyin ki: "Biz Türkiye olarak Birleşmiş Milletlerin böyle bir barış gücü kurmasına ve Libya'ya göndermesine izin veriyoruz, destekliyoruz ve barış gücüne katkı vermeye de hazırız." İşte bunu söylediğiniz zaman siz de saygın bir uluslararası aktör olarak kabul edilebilirsiniz. Bunu yapmaya niyetiniz yok mu? O zaman biz bu kürsüden sizin için bu çağrıyı yapıyoruz.

Kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde yüce Meclisimizin şanına layık ve "Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur." düsturuna uygun bir davranış sergilemesini bekliyoruz. Bu davranış, tüm yurttaşlarımızın beklentisidir; bu davranış, tüm vatan evladı asker annelerinin beklentisidir. Bütün bu saydığımız gerekçeler nedeniyle bu tezkereye olumsuz oy vereceğimizi belirtir, hepinizi saygıyla selamlıyorum. “

MHP GRUBU

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Erkan Akçay:

”Evet, bu tabloda Libya'ya savaş seferi düzenlemek, ülkeyi ateş çemberine atmaktır. Bu tabloya bizler izleyici kalmayacağız çünkü bu ateş çemberinde savaşa gönderilen yoksul halk çocukları, yoksul ailelerin çocukları var çünkü bu ateş çemberinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da halklar var; kadınlar, çocuklar, yoksullar, doğa var çünkü bu ateş çemberinde kan, gözyaşı ve göç var ve Akdeniz'in mavi suları göç yolundaki sayısız çocuğa, kadına ve insana mezar oldu. Bu coğrafyada toprağın ve suyun altında petrol ve doğal gazdan daha fazla, insan bedeni, insan kanı, insan canı var. İbni Haldun "Coğrafya kader." demiş. Ne güzel demiş İbni Haldun. Coğrafyanın elbette dağı, taşı, toprağı bir insana karakterini, bir topluma asabiyesini verir. Ama İbni Haldun'u yanlış yorumlayanlar yüzyıllardan beri sömürge olan bu coğrafyaya kan revanı, gözyaşını, sömürgeciliği reva görmüştür; bizler bunun karşısındayız. Bizler diyoruz ki bu coğrafyanın makûs talihini hep beraber değiştirebiliriz; mesela, bu tezkereye "hayır" diyerek buradan başlayabiliriz. Bizler siyasetin ve diplomasinin uluslararası siyasette acilen tesis edilmesi gerektiğini vurguluyor ve cihatçı savaş turizmini, özel şirketlerin savaş seferlerinin, askerlerin, yoksul halk çocuklarının Libya'da ölüm serüvenlerinin önüne bu Meclis "hayır" diyerek geçebilir.

Bu tezkereyle Akdeniz'de mavi vatanımızı koruyor, haklarımızın gasbedilmesini engelliyor, kardeş ülke Libya'nın istikrarına ve bölgesel barışa katkı yapıyoruz. Masada oluşan realite bu tezkereyle sahada da perçinlenecektir. Türkiye, Doğu Akdeniz'de meselelere ve gelişmelere mahkûm değil, hâkim konumdadır ve bu konumunu sürdürmeye kararlıdır. Türkiye, Libya'ya savaşmak için değil, barış ve huzurun tesisi ve Birleşmiş Milletler kararlarında öngörüldüğü üzere, meşru Ulusal Mutabakat Hükûmetine destek vermek için gitmektedir. Konuşmama burada son verirken, bu tezkereye Milliyetçi Hareket Partisi olarak "kabul" oyu vereceğimizi beyan ediyorum.”

TBMM'de görüşmeler devam ediyor.

SP'DE TEZKERE FİRESİ

Libya'ya gönderilecek askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanının AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından belirlenmesini öngören tezkereye AKP, MHP, BBP ve SP evet oyu vereceğini açıklarken, CHP, İYİP ve HDP hayır oyu vereceğini açıkladı. SP tezkereye "evet" oyu vereceğini açıklasa da Meclis'teki 2 milletvekilinden biri olan İstanbul milletvekili Cihangir İslam Twitter'dan yaptığı açıklamada tezkere hakkında oy kullanmamaya karar verdiğini duyurdu.

Saadet Partisi tezkere kararını değiştirdi

Libya'ya asker gönderme tezkeresine "evet" oyu vereceğini açıklayan Saadet Partisi (SP) kararını değiştirdi.

CHP listesinden seçilerek Meclis'e giren 2 SP'li milletvekilinden biri Genel Kurul'daki tezkere görüşmelerine katılmadı, diğeri ise tezkereyi reddettiklerini açıkladı.

Meclis'teki tezkere görüşmeleri öncesinde bir açıklama yapan SP'li milletvekili Cihangir İslam tezkere görüşmelerine ve oylamaya katılmama kararı aldığını duyurmuştu.

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelere katılan SP Konya milletvekili Abdulkadir Karaduman ise kürsüden partisi adına yaptığı konuşmada tezkereyi reddettiklerini söyledi.

Karaduman “Libya'da yapılacak yanlışların vebali mevcut iktidarın sırtında olacaktır. Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya’ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesile ile hepinizi 1 Mart ruhu ile selamlıyorum” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu