TBMM
SİYASET 29.01.2021 10:49:00 541 0

TBMM'de dün

CHP'li Bekaroğlu,"tırmanan siyasal kutuplaşma" üzerinde yaptığı konuşmada, kendilerinin kuşağının, geçmişteki siyasi kutuplaşmaları, bütün acılarıyla yaşadığını dile getirerek, bundan vazgeçilmesini istedi.

TBMM Genel Kurulu TBMM Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.Akar, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

Erbaş, gündem dışı konuşmasında, çini sanatı ve sanatçılarının sorunlarını dile getirdi.

Çiniciliğin, bir kültür, atalarından kendilerine kalan en önemli miraslardan biri olduğunu belirten Erbaş, çinicilik sanatının, kültürel bağın güçlendirilmesine de katkı sunduğunu anlattı.

Türkiye'de 5 binden fazla çini ustası bulunduğunun tahmin edildiğini aktaran Erbaş, bunu, tahmin ile ifade etmenin düşündürücü olduğunu söyledi.

Erbaş, çini sanatçılarının, müstakil bir odalarının bulunmadığını, gelir kaybı desteğinden yararlanamadığını kaydederek, çinideki KDV oranının yüzde 18'den kademeli olarak yüzde 5 ve yüzde 1'e düşürülmesini istedi. Ahmet Erbaş, can çekişen çinicilere yüzde 18 KDV ödeterek bu geleneğin, ayakta tutulamayacağını ifade etti.

Bu sanata, sözde değil özde sahip çıkmaları gerektiğini dile getiren Erbaş, sanatın, uygarlığın imzası olduğunu kaydetti.

Bir çini tabağını gösteren Erbaş, çininin yapım aşamasını bu tabak üzerinde anlattı. Bunun meşakkatli bir iş olduğuna işaret eden Erbaş, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin, geleneksel sanatımızı, fabrikasyona çevirmesine göz mü yumacağız? Adıyla, yapımıyla her haliyle bize ait olan çinimizi, Çin'e yedirmeyelim, hep birlikte sahip çıkalım." çağrısında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise "tırmanan siyasal kutuplaşma" üzerinde yaptığı konuşmada, kendilerinin kuşağının, geçmişteki siyasi kutuplaşmaları, bütün acılarıyla yaşadığını dile getirerek, bundan vazgeçilmesini istedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan da "3 Ocak Mersin'in kurtuluşu" dolayısıyla gündem dışı söz aldı.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri, yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Çin'in "Doğu Türkistanlılara" uyguladığı zulme Avrupa ve ABD'den ses gelirken iktidardan halen çıt çıkmadığını söyledi.

Dervişoğlu, "Lafa geldimi 'Müslüman Türk'üm' derken sesiniz titriyor ama zulüm gören kardeşlerimizi duymuyor, haklarını savunma konusunda ortaya ciddi bir irade koyamıyorsunuz. İnsan hakları ihlallerini sürdüren Çin'e karşı hükümet sesini çıkarmamakta, zulme karşı uluslararası toplumu harekete geçirmede pasif kalmaktadır." diye konuştu.

Türk milletinin ve Türkiye'nin, "Doğu Türkistan'a" sahip çıkmasını, soydaşların can ve mal güvenliğini sağlayacak uluslararası girişimlerde bulunmasını isteyen Dervişoğlu, iktidar sussa da kendilerinin susmayacağını belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, bugünün, Misakımilli kararlarının okunup kabul edilişinin 101. yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Bülbül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 8 madde halinde, bir kısım Meclis-i Mebusan üyesiyle paylaşılan metnin, Türk milletinin hiçbir şart altında boyun eğmeyeceğinin, bağımsızlıktan başka bir yaşam şeklinin asla söz konusu olamayacağının bütün dünyaya ilanı olduğunu kaydetti

Misakımilli'nin, Birinci Dünya Savaşı'nın galip devletlerinin sözde barış tekliflerine, Türk toprakları üzerindeki emperyalist emellerine karşı milli iradenin verdiği en önemli tarihi cevap olduğunu vurgulayan Bülbül, şunları söyledi:

"Türkiye'nin, Türk milletinin milli mücadelesinin de aynı zamanda siyaset belgesi olarak kabul edilecek Misakımilli, bugün hala caridir, günceldir. Misakımilli demek; küçük bir kara parçasına sıkıştırılmak istenen büyük Türk milletinin dünyaya haykırışı, sonsuz ufuklara uzanan ülkülerimizin bir millet tarafından yaşatılması, tarihin şanlı sayfalarına yazılan bir mücadelenin vatanlaşmasının kararı demektir. Misakımilli, bağımsızlık için kanından, canından vazgeçen yiğitlerin destanlaşan ve sonu şahadetle biten mücadelesinin adı demektir."

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2020 bilançosunu açıkladığını, mahkemenin iş yükünün önemli bir bölümünü 5 ülkenin oluşturduğunu söyledi. Oluç, başvuruların yüzde 75'inin Rusya, Türkiye, Ukrayna, Romanya ve İtalya'dan geldiğini ifade etti.

Oluç, asgari ücret belirlenirken vatandaşların nasıl yaşayacağı, geçineceği, insanca yaşamı nasıl sürdüreceği konusunda hiçbir standardın göz önünde bulundurulmadığını savunarak, "İşçilerin, emekçilerin aileleri hesaba katılmadı ve milyonlarca insan pandemi ve zamlar karşısında savunmasız bırakıldı; bunun da sorumlusu iktidardır." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bugünün, İstanbul'da toplanan Meclis-i Mebusan'ın oy birliğiyle Misakımilli'yi kabul etmesinin yıl dönümü olduğunu ifade etti. Özel, 28 Ocak 1920'deki Meclis-i Mebusan'ın, 23 Nisan 1920'de toplanacak olan kurucu Birinci Meclis'in de doğal üyeleri olması nedeniyle parlamentoları açısından da gurur duyulan bir topluluk ve kurucu kadro olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un, "Jön Türkler, İttihat ve Terakki, ardından Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri, ardından Cumhuriyet Halk Fırkası, CHP bunun devamıdır. Biz, bunların karşısındaki akımın devamıyız." dediğini aktaran Özel, "(Biz karşısındaki akımdayız.) dedin mi başka bir yere savruluyorsun. İngiliz Muhipleri Derneği gibi 5 tane zararlı dernek var karşımızda. Kurtulmuş'a AK Parti'den bir tane kınama yok. Kurtulmuş'un ne dediğinin farkında mısınız?" dedi.

Özel, AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu'nun, kendine ait dükkanda kirasını ödemeyen bir kadın kafeterya işletmecisine haciz götürdüğünü savunarak, Sofuoğlu'nun Meclis'i takip etmeden maaş aldığını öne sürdü.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in, "Bizlerden talepleri olan yayıncılarımızın reklam süreleriyle ilgili yasal düzenlememizi tamamladık, çalışma yakında TBMM'ye sevk edilecek." açıklamasında bulunduğunu dile getiren Özel, "Alın bunu görevden. Görevlendirdiğimiz adam bize kanun teklifi yolluyor." ifadesini kullandı.

"Doğu Türkistan konusunda Çin, Türkiye'ye şantaj yapıyor mu yapmıyor mu?" sorusunu yönelten Özel, "Şu ana kadar, Sayın Bakanın ifadesiyle 40 milyon doz aşı gelecekti, 9,5 milyon doz aşı geldi. Barış zamanında aşıyı pazarlık malzemesi yapmak ile savaşta biyolojik silah kullanmak aynı şeydir, insanlık suçudur. Çin, böyle bir şantaj yapıyorsa ona karşı bu parlamentonun bir duruş göstermesi, sizin de gidip Birleşmiş Milletlerde canına okumanız lazım bunların." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Karşısında Pontus Rum vardı.", "Karşısında Ermeni, Hınçak cemiyetleri vardı, o zaman onlar mısınız?" gibi zorlama yorumlara gerek olmadığını kaydetti.

Misakımilli konusundaki duruşlarının çok net olduğunu belirten Muş, "CHP'nin içerisinde 1945'li yıllarda belki de biraz öncesinde Demokrat Parti diye bir damar ayrılıyor. 1950'de normal seçimlere geçiliyor ve Demokrat Parti büyük bir çoğunlukla seçimi kazanıyor. Dolayısıyla CHP yeknesak bir yapı değil. O zaman içerisinde farklı fikirler var, bir noktada buluşuluyor. Buluşulan nokta neresi? Vatanın kurtarılması ama içerisinde farklı kanaatler var ve 1950'de bu ayrılıyor. Numan Bey'in kastettiği o Demokrat Parti, o merkez sağ anlayıştır ve bugün onun devamları oldu; Demokrat Parti oldu, ondan sonra ANAP geldi, biz geldik vesaire..." değerlendirmesinde bulundu.

Misakımilli'nin, bu ülkenin bundan yıllar önce büyük mücadelelerle çizilen haritası olduğuna dikkati çeken Muş, "Köylüsüyle çiftçisiyle çarıklısıyla okumuşuyla mühendisiyle öğrencisiyle topyekun bir mücadeleyle bu vatan kurtulmuştur ve bizlere emanet edilmiştir." dedi.

Özel'in Sofuoğlu'na yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Muş, milletvekillerinin bireysel ilişkileriyle özel hayatlarıyla ilgili konuşmamayı tercih ettiğini, bir alacak verecek ilişkisinin Meclis'te konuşulmasını doğru bulmadığını ifade etti.

Mehmet Muş, iki yıllık bir mahkeme sürecinin bulunduğunu, Sofuoğlu'nun daha önce işletmeciye nakdi yardımda da bulunduğunu anlattı.

Muş, Sofuoğlu'nun Meclis'te yer aldığını, milletvekili maaşını kullanmadığını, milli gururları ve başarılı bir sporcu olduğunu söyledi.

Genel Kurulda, siyasi partilerin grup önerileri ele alındı.

İYİ Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için süt üretim sektörüyle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, TBMM Genel Kuruluna grup önerisi olarak getirdi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, günlük tüketilmesi gereken proteinin 56-70 gram olması gerekirken Türkiye'de 35-40 gram arasında olduğunu söyledi.

Sütün sadece protein açısından değil, mineral bakımından da zengin, önemli ve elzem bir besin kaynağı olduğuna işaret eden Kabukcuoğlu, süt üretiminin çiftçinin fedakarlığı üzerinde yürüdüğünü belirtti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, AK Parti iktidarından önce sütün en ucuz protein kaynakları arasında yer aldığını ifade etti.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, küçükbaş ve büyükbaş hayvan üretiminde artış olduğunu, süt üretiminde artışın ise yüzde 173'e ulaştığını belirtti.

Konuşmaların ardından İYİ Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

HDP'nin "yargı bağımsızlığı" konusundaki grup önerisi üzerinde söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, Anayasa Mahkemesi üyeliğine İrfan Fidan'ın seçilmesini eleştirdi. Demir, Fidan'ın, muhaliflerin yolunu Anayasa Mahkemesinde kesebilmek için getirildiğini iddia etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Fidan'ın, savcılık ve başsavcılık dönemlerinde birçok iddianameye imza attığını söyledi.

Fidan'ın, yargıçlık etiğine aykırı olarak nasıl böyle bir göreve aday olduğunu soran Tanrıkulu, "İrfan Fidan, bu göreve aday olmakla aslında yargıçlık etiğine uygun davranmamıştır ve bu etiğe, bu ahlaka sahip olmadığını göstermiştir. Kendisini oraya götüren sürece aday olmaması lazımdı." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Fidan'ın, MİT tırları, Gezi olayları, FETÖ davaları, 17-25 Aralık yargı-emniyet darbesi, Selam Tevhid kumpası gibi önemli davaların soruşturmalarını savcı, başsavcı sıfatlarıyla yürüttüğünü, deneyimli bir hukukçu olduğunu belirtti. AK Parti'li Özel, Fidan'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesi üzerinden HDP'nin yargı bağımsızlığını tartışmaya açmasını manidar bulduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin Kamu İhale Kanununa ilişkin önergesi üzerinde CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, büyük kamu ihalelerinin 18 yıldır beş şirket tarafından alındığını savundu. Söz konusu şirketler ne zaman büyük bir ihaleye girecek olsa Kamu İhale Kanunu'nun değiştirildiğini iddia eden Başarır, Sayıştay raporlarında bu ihalelerle ilgili yer alan tespitlerin Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, idarelerin kanun kapsamında bu ihaleleri gerçekleştirdiğini belirterek, "Konu bu iken beş firmanın, töhmet altında bırakılarak, çamur at tutmazsa izi kalır şeklinde adının anılması, aslında hukuka uygun değildir. Elinde bilgi, belge olanlar mahkemelere suç duyurusunda bulunabilirler. Kişileri ve kurumları karalayıcı, töhmet altında bırakıcı iddiaların hukuki hiçbir kıymeti yoktur." dedi.

CHP'nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından AK Parti'nin, çalışma takvimine ilişkin grup önerisi görüşülerek, kabul edildi.

Genel Kurul, gündemindeki tekliflerin görüşmelerinin bugün ve yarın tamamlanması halinde 2-3-4 Şubat'ta toplanmayacak.

Grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünün tümü ve maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.

TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan maddeleri görüşülüyor.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, ikinci bölümün tümü üzerinde yaptığı konuşmada, teklifte, mevcut salgın ve olası salgın süreçlerindeki çalışma koşullarına ilişkin açıklayıcı ve yönlendirici hususların eksik olduğunu söyledi.

Teknoloji geliştirme bölgeleri kurma ve yaygınlaştırma konusunda gelinen noktanın çok önemli, başarıların inkar edilemez olduğunu belirten Altıntaş, ancak yaygınlaştırmayı yaparken derinleştirmeyi de düşünmeleri gerektiğini kaydetti. Altıntaş, "Her konuda teknolojik derinliği sağlayamayız ama bazı konuları belirleyerek, o konularda yoğunlaşarak oralarda dünyanın en iyisi olmayı hedeflemeliyiz. Bu nasıl olacak? Dünya çapında teknoloji geliştirme, dünya çapında araştırmacılarla olur. Onları sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden getirebilmeliyiz." dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Devlet mekanizması, rasyonel devlet aklı ortada yok, bazı şeyleri mafyavari yöntemlere havale etmiş, bazı meseleleri illegal yapılanmalara havale etmiş." görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bu sözlere, "Mafyavari ve illegal yöntemler… Bunlar bizim lügatımızda yok. PKK'nın kontrolünde olan bir partinin, çizilen çizginin dışına çıkamayanların mafyavari ve illegal yöntemlerden bahsetmek gibi bir hakkı ve haddi olamaz. Önce oradaki zincirlerini kıracaklar, ondan sonra gelip burada kürsüden eleştiri yapacaklar." diye karşılık verdi.

Irak ve Suriye arasına kümelenen terör örgütü PKK'nın oradan temizleneceğini ifade eden Muş, "Çünkü Irak'ın kuzeyinde bulunan yönetim de anayasal olarak orada tanımlanan yönetim de buradan rahatsız. Aynı tuzakları orada da yapıyorlar, menfezlere bomba orada da döşüyorlar, onların da canına tak etmiş. Şimdi sıra Sincar bölgesine geldi, nasıl Türkiye'nin içinde temizlendiyse oradan da temizlenecektir." diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, teklifin, birkaç ufak olumlu destek ve teşvikle teknoparklara avantaj sağlıyor görünse de ihtiyaca cevap vermekte yetersiz olduğunu öne sürdü. Budak, teknokentlerin büyüyüp, gelişmesi isteniyorsa, ellerini taşın altına koymaları gerektiğini vurguladı.

Budak, teknoparklar içerisindeki ofislerin KDV'den muaf tutulmasını önererek, "Bugün teknoparklardan faydalanmak isteyen bir firmadan 3 bin liradan fazla başvuru ücreti isteniyor. Başvuru ücretinden dahi KDV alıyorsunuz. İnşaatçı müteahhit mantığıyla teknopark yönetmeye çalışırsanız bir arpa boyu yol alamazsınız, Türkiye de bulunduğu yerde saymaya devam eder." ifadesini kullandı.

Budak, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi için sadece teknokentlerin işlerini kolaylaştırmanın yetmediğini, bunun üretimi için eğitim seviyesinin artması, insan kaynağına yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Esin Kara, teknoparkların, sermaye ve bilgi birikimini harmanladığını, ülkelerin uluslararası rekabet gücünü artırarak dünya ekonomisi ve ticaretine yön veren alanlar olarak hızla yayıldığını anlattı.

Kara, günümüzde gerek firmalar gerekse ülkeler için teknolojinin kullanımı ve teknolojik gelişmenin takip edilmesinin bir zorunluluk olduğuna dikkati çekti.

Ekonomi ve sanayi alanlarına en büyük kar payı getirisinin, teknoparkların ürettiği yüksek teknolojili ürünler olduğunu belirten Kara, toplumların, sermaye ve iş gücü ağırlıklı üretimden bilgi ve teknoloji ağırlıklı üretime geçtiğini anımsattı.

Kara, teknolojinin, ekonomik büyümenin de önemli itici gücü olduğuna, Ar-Ge'ye yapılacak yatırımların, ülkelerin refah düzeylerinin artmasını sağladığına işaret etti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, son 3 yılda elektriğe yüzde 70, doğal gaza yüzde 80 zam yapıldığını belirterek, vatandaş 100 liralık elektrikte 54 lira dağıtım bedeli, 2 lira TRT payı, 1 lira enerji fonu, 5 lira elektrik tüketim vergisi ödediğini söyledi. Köksal, "Yetmiyor bir de bu bedellerin yüzde 18'i kadar KDV, yanı 29 lira ödüyor. Bu da 191 lira ediyor. 100 lira elektrik tükettiğinde 191 lira ödüyor." dedi.

Köksal, dünyada "doğal gaz bulduk" diye müjde verip, doğal gaza yüzde 35 zam yapan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, "100 liralık kullanımda 15 lira kullanım bedeli, 2 lira ÖTV, 21 lira KDV ödüyoruz. Millet onun için faturalarını ödeyemiyor." diye konuştu.

Buna karşı vatandaşın, yün yeleğini giyerek soğuğa karşı dayanmaya çalıştığını ifade eden Köksal, yanında getirdiği poşetten çıkardığı hırkayı giydi. Elindeki feneri gösteren Köksal, vatandaşın elektrik faturalarını ödeyemediği için mumlarla aydınlanmaya çalıştığını savundu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu