TBMM
SİYASET 11.11.2022 09:17:00 397 0

TBMM'DE CEMEVLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELERİ İÇEREN TEKLİF GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDİLİYOR

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Cemevlerinin Alevi vatandaşların taleplerine rağmen ibadethane kapsamına alınmadığını dile getirdi.

TBMM Genel Kurulunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümündeki maddeler kabul edildi.
Teklifin birinci bölümü üzerine söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, kanun teklifinin 9. maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı olduğunu söyledi.

Fiyat istikrarını sağlamanın Merkez Bankasının temel amacı ve görevi olduğunu ifade eden Sıdalı, "Siz, temel görevi fiyat istikrarını sağlamak olan kurumu bu kanunla Komitenin sıradan bir üyesi haline getiriyorsunuz. Yani Anayasa'ya aykırılığı ve iptali yalnızca Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulmasında aramamak gerekiyor, zihniyetinizde aykırılık var. Komiteye yasal olarak dayanak sağlansa da bu durum, kuruluşu ve yetkileriyle Merkez Bankasının varlık nedenine adeta bir alternatif yaratma çabası." değerlendirilmesini yaptı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım ise Türklüğün soy, Aleviliğin inanç olduğunu belirterek, Alevilik konusunda zamanla ayrı bir toplum gibi algı yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.

Cemevlerinin Alevi İslam inancına sahip insanların ibadethaneleri olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar cemevlerini cemaat kendi yapmıştır, kendi hayata geçirmiştir. Şimdi gelen teklifle birlikte ilk defa cemevleri, yasada kendini bulacaktır. Teklifin kanunlaşmasıyla birlikte daha fazla cemevi açılacak, daha fazla cemevi yeşerecek, Alevi İslam inancına sahip daha fazla insanımız kendi ibadetlerini rahat rahat yapacaklardır. Bu tekliften 9 yıl evvel Milliyetçi Hareket Partili Tarsus Belediyesi, cemevine arsayı vermiştir, cemevinin inşaatını, tefrişatını tamamlamış, Alevi İslam cemaatine anahtarını teslim etmiştir. Alevi İslam cemaatine hizmet, Milliyetçi Hareket Partisi ve belediyeleri tarafından başlatılmış ve devam etmekte, bundan sonra da inşallah devam edecektir."

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, siyasetçilerin, parlamentoların görevinin teolojik tartışmalar, teolojik belirlemeler yapmak olmadığını, laik, demokratik ülkelerde dinlerin, inançların tanımlanmadığını, tanındığını dile getirdi.

Devletin Aleviliğe bakış açısının Alevilerin Cumhuriyete verdiği desteğe rağmen "yok saymak" olduğunu iddia eden Kenanoğlu, "Salı gecesi çıkan Kararname, Aleviliğe yeni bir elbise biçme kararnamesidir ve şunu bilin ki biz sizin biçtiğiniz elbiselere sığmayız. Bu tutumunuzdan vazgeçin." dedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, kanun teklifinin 8,14,15,16,17 ve 22'nci maddelerinde cemevlerinin yapım, bakım, onarım ve giderlerinin karşılanmasına yönelik düzenlemelerin olduğunu anımsattı.

Cemevlerinin Alevi vatandaşların taleplerine rağmen ibadethane kapsamına alınmadığını dile getiren Girgin, şöyle konuştu:

"Yapılan düzenlemeler kanun önünde eşitlik ilkesinin sistemli ihlalini oluşturan ayrımcılığı ortadan kaldırmak şöyle dursun, söz konusu ayrımcılığı örtülü olarak pekiştirmektedir. Teklif, Alevi dini inancını Alevi Bektaşi kültürü, cemevlerini ise kültürel tesis olarak nitelemekte, açık şekilde Alevi inancının din ve vicdan hürriyeti bağlamında korunmasını engellemeye yönelik bir tavır benimsemektedir. Kanun teklifi cemevlerini ibadethane kabul etmeyen ve bunu Alevi vatandaşların sineye çekmesini isteyen bir zihniyetin ürünüdür. Alevi vatandaşlarımızın seçime yönelik göz boyamalara değil, eşit yurttaşlık taleplerinin hayata geçirilmesine ihtiyaçları vardır."

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da Alevilerin taleplerinin eşit yurttaşlık olduğunu ve Cemevlerinin ibadethane olarak yasal güvence altına alınmasını istediklerini dile getirerek, "Siz şimdiye kadar 20 yıldır Alevi yurttaşların hangi sorununu çözdüğünüz de şimdi çözüyor gibi davranabiliyorsunuz?" dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Sivaslı bir Alevi ozanın "Alevi Sünni kardeş, kardeşliği biliriz. Vatan için yaşar, vatan için ölürüz. Provoke etmeyin, bir araya geliriz. Ali benim imamım, Osman'a da bağlıyım" sözlerini anımsatarak, partisinin anlayışının da bu olduğunu belirtti.

Aydemir, "Aslında örtülü de değil açık bir biçimde yaptığımızın Alevi kardeşlerimiz nezdinde çok itibarlı işler olduğunu kendileri de ifade etmiş oluyorlar. Biz Alevi ile Sünni'yi zerre kadar ayrı görmedik. Aleviler bu vatanın en sahici, en asli unsurudur. Kardeşliğimiz ilanihaye devam edecektir." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümündeki maddeler kabul edildi.
Teklifin birinci bölümünde yer alan maddelerin kabul edilmesi sonrasında TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşime ara verdi.

Aranın ardından Akar, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi 15 Kasım Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı