TBMM GENEL KURULUNDA MUAHELEFET ÖNERGELERİNE RED KARARI
SİYASET 17.03.2023 11:02:00 565 0

TBMM GENEL KURULUNDA MUAHELEFET ÖNERGELERİNE RED KARARI

İYİ Parti'nin "deprem bölgesinde meydana gelen sel felaketi"; HDP'nin "Kızılay", CHP'nin ise "THK Üniversitesince verilen yüksek lisans diplomaları" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Adan, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç "depremde enkaz kaldırma çalışmaları", AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu "18 Mart Çanakkale Zafer ve Şehitleri Anma Günü", AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de "depremde can kaybının önlenmesinde kentsel dönüşümün önemi" konularında görüşlerini dile getirdi.

HDP Ağrı Milletvekili Koç, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 100 milyon tona yakın enkazın ortaya çıktığını, binlerce kayıp vatandaşa rağmen enkaz kaldırma çalışmalarının sürmesinin büyük yanlışlık olduğunu savundu.

AK Parti Çanakkale Milletvekili İskenderoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün Çanakkale'de yazıldığını belirterek, "Çanakkale ruhu, yaşayan bir ruhtur. Yedi düvele karşı bu ruhu gördük. 15 Temmuz girişiminde de 11 ili etkileyen depremde de bu ruhu gördük. 108 yıldır bizi ayakta tutan, Türkiye Cumhuriyeti'ni gelecek yüzyıllara taşıyacak bu güç Çanakkale ruhudur." dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Şeker, depreme karşı en önemli mücadele yöntemlerinin başında kentsel dönüşümün geldiğini, bu nedenle ülke genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Adıyaman ve Şanlıurfa'da meydana gelen selde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi. "Maalesef depremde de selde de ölüyoruz. Hükümetin rant odaklı bakışının ve denetimsiz yapıların sonucunu vatandaşlarımız canlarıyla ödemektedir." ifadelerini kullanan Usta, şöyle konuştu:

"Şanlıurfa'da henüz 3,5 ay önce yapılan alt geçit selde çökmüş, adeta göle dönerek tıkanmıştır. 2 kişinin hayatını kaybettiği bu yerde 6 Nisan 2021'de gerçekleştirilen ihale, bizzat Sayın Erdoğan'ın elinden ödül alan bir müteahhide verilmiştir. Bunun sorumlusu kim olacak? Saray ve saray çevresini ihya etmekten başka bir şeyi düşünmeyen hükümet, deprem ve sel gibi doğa olaylarını denetimsiz ve plansız müdahalelerle felakete dönüştürmektir."

Çiftçilerin yaşadığı sorunlara da değinen Usta, Tarım Kredi Kooperatiflerinde azotlu gübre bulunamadığını, bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Usta, üreticilere verilen mazot ve gübre desteğinin yüklendiği Başak Kart'ların sadece belirli işletmelerde değil ilgili tüm işletmelerde kullanılması için düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 16 Mart 1988'de Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırıda 5 bine yakın Kürt vatandaşının katledildiğini söyledi. Sivil nüfusa yönelik bu saldırının, tarihteki en büyük kimyasal saldırılardan biri olduğunu söyleyen Beştaş, "Saldırı birçok parlamentoda insanlığa karşı suç olarak tanındı. Türkiye de bu soykırımı tanımalı." dedi.

Bursa'daki liseler arası bir futbol maçında Üsküdar Amerikan Lisesi oyuncularının gol sevinçlerini topluca "Nazi selamı" vererek kutladıklarını iddia eden Beştaş, "Üsküdar Amerikan Lisesi Müdürü 'Nazi selamı'nı yanlış bir hareket olarak tanıdı. Bu yetersizdir. Irkçılıkla sonuna kadar mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bursa'da Amedspor maçından sonra yaşananların ve ardından siyasilerin takındığı tutumların, yine Bursa'daki bir futbol maçında bazı olayların ve nahoş birtakım simgelerin kullanılması sonucunu doğurduğunu belirtti. Özel, "Ulus Musevi Lisesi'ne karşı kullanılan 'Nazi selamı' hepimizin tüylerini ürpertti. Üsküdar Amerikan Lisesi'nin yaptığı sağduyulu açıklamayı önemsiyoruz. Genç arkadaşlarımızın bunu bilinçli olarak ve o derin yaraları hatırlatmak üzere yapmadıklarını, maksadını aşan bir iş olduğunu düşünmek istiyoruz." diye konuştu.

Bu toprakları var edenin hoşgörü ve farklılıklara saygı olduğuna işaret eden Özel, siyasetçilerin de böyle bir iklime çanak tutacak davranış, açıklama ve güzellemelerden kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Özel, Kızılay'ın 2021-2030 stratejik planının 17 farklı kaynaktan "kopyala yapıştır" yaparak hazırlandığını öne sürerek "Hala Kızılay'ın başındaki o yandaşı tutacak mısınız? 14 Mayıs'tan sonra biz tutmayacağız." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü'nün kutlayarak başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitleri rahmetle andı.

AK Parti Grubu için önemli bir gün olduğunu anlatan Zengin, kapalı grup toplantısında, 14 Mayıs'taki seçimler için Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildiğini anımsattı.

Seçimlere çok az bir zaman kaldığını kaydeden Zengin, "Zaman çok hızlı geçti, 5 yıl su gibi akıp geçti. Kalan zamanı birbirimizi iyi hatırlayarak, birbirimize karşı hürmet göstererek geçirmemiz gerekiyor. Geriye kalanın gerçekten hoş bir seda olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin grup önerilerine geçildi.

İYİ Parti'nin "deprem bölgesinde meydana gelen sel felaketi"; HDP'nin "Kızılay", CHP'nin ise "THK Üniversitesince 2016-2017 yıllarında verilen yüksek lisans diplomaları" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı