TBMM GENEL KURULUNDA DEPREM TARTIŞMALARI
SİYASET 1.03.2023 09:54:00 673 0

TBMM GENEL KURULUNDA DEPREM TARTIŞMALARI

İktidar milletvekilleri depremde yapılan çalışmaları anlatırken, muhalefet de, iktidarın yetersiz kaldığın ı ve derhal istifa etmesi gerektiğini söylediler.

TBMM Genel Kurulu, 11 ili etkileyen depremler nedeniyle verdiği 3 haftalık aranın ardından Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.Meclis Başkanvekili Akar, birleşimin başında, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Akar, "Türkiye'mizin başı sağ olsun." dedi.

Gündem dışı söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş'ta depreme yakalandığı ilk anları anlatarak, ilk 2-3 günün çok zor olduğunu, canlı kurtarma telaşı içinde olduklarını söyledi.

Özdemir, "Kahramanmaraş'ta 91 bin bağımsız konut, 17 bin iş yeri, toplam 108 bin bina yıkıldı veya yıkılmak üzere. Şu anda 76 bin çadırda 450 bin vatandaşımız var. Bir yandan da konteyner yapılıyor. 20 günlük sürede geldiğimiz noktada şu anda açıkta bir vatandaşımız kalmadı." bilgisini verdi.

Deprem bölgesine hala yardımların geldiğini anlatan Özdemir, HDP sıralarından gelen bazı eleştirilere "Orada her vatandaşımıza çadır ulaştırıldı. Oraya gel de konuş." karşılığını verdi.

Özdemir ile HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

HDP Hatay Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, ailesinin yaşadığı mahallede sadece 5 evin ayakta olduğunu diğer evlerin tamamının yıkıldığını belirtti. Oruç, "AKP ya da MHP sıralarından kimse çıkıp 'Depremin yaralarını sardık' deme cüretini burada göstermesin. Siz yara sarmadınız. Depremin ilk saatlerinden itibaren ben oradaydım. Bazı bölgelerde 2, bazı bölgelerde 3 gün boyunca devlet yoktu." diye konuştu.

Oruç'un "Bu iktidar derhal istifa etmelidir" sözleri üzerine, AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İslahiye'de, Nurdağı'nda, Gaziantep'te, köylerde ve ilçelerde çadır ve konteyner ihtiyacının karşılanmadığını, çok eksik olduğunu savundu.

Kaplan, AFAD ekiplerinin ancak depremin ikinci gününde belediyeler ve ekiplerle arama kurtarma çalışmalarına başladığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, depremin yaşandığı ilk andan itibaren koordinasyon olmadığını, ihtiyaç sahiplerine ulaşmada eksik kalındığını öne sürdü.

Hükümetin "afetin felakete dönüşmesinin bir numaralı sorumlusu" olduğunu söyleyen Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum." sözünü hatırlattı.

Usta, "Bu kaçıncı af dileme, bu kaçıncı helallik isteme? On binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce yaralının bulunduğu bir felaketten helallik gibi dini bir argümanı kalkan yaparak kurtulamazsınız. Hem 20 yıllık iktidarınız boyunca binaların depreme dayanıklılığını kontrol etmediniz hem de helallik istiyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılacak şeyin helallik istemek değil istifa etmek olduğunu savunan Usta, "Tarih sizi böylesi bir anda bile çadır ticareti yapan bir hükümet olarak hatırlayacak ve hakkını helal etmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Usta, Kayserispor-Fenerbahçe maçına taraftar alınmaması yönündeki kararı kınadı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, son üç haftada millet ve devletin pek çok güçlüğe rağmen topyekün seferber olduğunu, kurulan dayanışma ve yardımlaşma köprüleriyle, tasada ve kıvançta bir ve beraber olabilmenin en mümtaz örneklerinin sergilendiğini söyledi.

Devlet millet el ele bir mücadelenin sahaya yansıdığını, koordinasyon zincirinin büyük ölçüde aksamadığını anlatan Akçay, kısa bir sürede vatandaşların barınma, beslenme ve emniyet şartlarının iyileştirildiğini belirtti.

Akçay, "Kentleşme politikalarımızı yeniden gözden geçirip bina yapılarını, yer tutma ve yerleşme stratejilerini, doğal afetleri, risk ve tehditleri dikkate alarak yeni baştan değerlendirmemiz gerekmektedir." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın yıkımda gördüğü tek şeyin "enkaz kaldırma ve inşaat ihaleleri olduğunu" ileri sürerek, "O büyük yıkımı kutularınıza dolduracağınız paralar olarak gördünüz." diye konuştu.

Kızılay'ın çadırları ve gıdaları Ahbap Derneğine sattığını söyleyen Beştaş, "Halkın bağış yaptığı paraları başka bağış yapılan bir kurum aracılığıyla bir cebinizden alıp halktan çalmayı tercih ettiniz." yorumunu yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, vatandaşların barınma ve güven sorununun çözülmesini isteyerek, "Bugün 22. gün, hala çadıra ihtiyaç var. Halka çadır dağıtması gereken Kızılay, çadır satıyor. Bunun dünyada tek bir örneği yok." diye konuştu.

"Şimdi bu milletten helallik istiyorsunuz. Neden helal etsin?" diye soran Özkoç, en hayati 48 saatte pasif kalmak, askeri zamanında ve etkin gücüyle sahaya sürmemek, ne afet öncesi ne afet sonrasına gerekli hazırlığı yapmış olmamak gibi konuların helalleşme konusu olmadığını söyledi. Özkoç, "Bu bir siyasi sorumluluktur ve siyasi sorumluluk halka ve yasalara hesap vermektir. Allah sizi affeder mi bilmiyorum ama ben hangi afetzede ile görüştüysem milletimiz sizi affetmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, bugün polemiklerin yersiz olduğunu belirterek, bugün kalp atışlarının birleştiği, duaların hep bir ağızdan amin bulduğu bir gün olması gerektiğini vurguladı. Bülent Turan, şunları kaydetti:

"Uzun bir aradan sonra bugün Meclisimizi açma imkanı bulabildik. Bugün uzun zamandan

beri üzerinde çalıştığımız, ilk etapta yaklaşık 2,5 milyon, toplamda 5 milyon vatandaşımızı ilgilendiren EYT düzenlemesine başlamayı planlıyoruz. Tüm partilerimizin olumlu katkısıyla süreleri makul ve dengeli kullanarak bu akşam yasalaştırmayı ümit ediyoruz ancak bu süre konusunda uzlaşı olmazsa yarın ya da öbür gün yasalaştırmayı hedefliyoruz; ümidimiz, niyetimiz bu akşam mutlaka bu kanunun yasalaşması şeklinde."

28 Şubat postmodern darbesinin milletin yıllarını çalan, zulümlerle, insan hakları ihlalleriyle dolu ibretlik bir darbe olduğunu belirten Turan, "(Bin yıl sürecek) denilen 28 Şubat, milletimizin iradesiyle, dirayetiyle tarihe gömüldü. Birileri unutsa da bizler o günü unutmayacağız. Çünkü biliyoruz ki unutulan zulüm tekrara adaydır." diye konuştu.

Turan, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ı, vefatının 12. yılında rahmetle andı.

Genel Kurul'da, İYİ Parti ve HDP'nin "deprem felaketinin etkileri ve sonuçları", CHP'nin ise "Kızılay'ın çadır satışına" ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlere değinerek "Yaşanan felaket, iktidarın ihmallerinin bir sonucudur. İktidarın ihmal ve yanlışlarına ne yazık ki Kızılay faciası da eklenmiştir." dedi.

Depremde can kayıplarının yanında maddi hasarların had safhada olduğunu dile getiren Sezgin, "Bölgenin ve Türkiye'nin üretim kapasitesi ağır darbe almıştır. Halkımız zaten ekonomik krizde can çekişirken buna bir de depremin yıkıcı etkileri ve sonuçları eklenmiştir. Hayatta kalanlar memleketlerini terk ederek başka illere göç etmiştir." diye konuştu.

İktidarın Suriye politikasına da değinen Sezgin, hükümetin yanlış bir siyaset uyguladığını, sığınmacı sorununun bölgedeki demografi üzerinde tehdit oluşturduğunu, bölgedeki demografik kırılmaların ileride daha büyük tehlikeleri beraberinde getireceğini savundu.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada "Deprem bölgesinde tek bir AFAD, Kızılay yetkilisini bırakın ve bir bekçi bile yoktu. İnsanlar çıplak elleriyle yakınlarını kurtarmaya çalıştı ama bunun için ekipman yoktu." görüşünü öne sürdü.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, depremde büyük acı ve travmanın yaşandığını, bu durumu ancak o acıları yaşayanların anlayabileceğini söyledi.

Depremde insanlığın büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini vurgulayan Bingöl, "Deprem günü bütün yurttaşlarımız ayaktaydı ve yardım için arayıştaydı. Ama Kızılay ve AFAD yönetimi uykudaydı. Kızılay emekçileri canları pahasına hayat kurtarmaya çalıştı ama yöneticileri çadır ve gıda maddeleri sattı. Bunların sabıkaları çok kabarık. Kızılay da şartlı bağışlarla vergi kaçakçılığı yapıyor." diye konuştu.

Bingöl, Kızılay'da bazı derneklere yakın kişilerin istihdam edildiğini, kurumun işgal edildiğini, yönetiminin istifa etmesi gerektiğini savundu.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde çok büyük bir afet yaşandığını belirterek, ölen vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Depremde Suriyelilerin Türkiye'ye giriş için sınırlara akın ettikleri şeklinde yanlış bilgiler ortaya atıldığını anımsatan Uslu, "Suriyelilerin bu dönemde Türkiye'ye geçtikleri bilgisi kesinlikle yanlıştır. Aksine, deprem illerinde yaşayan Suriyeliler kayıpları nedeniyle Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölgeye dönüyorlar. Afet döneminde de yaklaşık 40 bin Suriyeli gönüllü bir şekilde bölgeye döndü, geri dönüşler artarak devam ediyor. Deprem nedeniyle oluşan iç göçler sonunda demografik yapının bozulacağıyla ilgili söylemleri duyuyoruz. Bölgede demografi de değişmeyecek, nüfus da azalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı