TBMM GENEL KURULU TOPLANDI
SİYASET 21.03.2023 21:32:00 350 0

TBMM GENEL KURULU TOPLANDI

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, deprem bölgesindeki moloz yığınlarının arasındaki asbestin hava ve su yoluyla insanlara bulaşma riski olduğunu belirtti.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.
Meclis Başkanvekili Bilgiç, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya Büyükşehir Belediyesinin Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Devlet ve milletin dayanışma içinde olduğunu dile getiren Etyemez, depremden etkilenen şehirleri her alanda yeniden ayağa kaldıracaklarını belirtti.

AK Parti'li belediyelerin deprem sonrası bütün imkanlarıyla fedakarca çalıştığını aktaran Etyemez, depremzedelerin yanında olduklarını ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşananları kimsenin unutamayacağını, unutmaması gerektiğini söyledi.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da halen çadır, konteyner bekleyenlerin olduğunu belirten Kılıç, "Bölgede çamurda, yağmurda hala yalın ayak gezen çocuklar var. Acısını, kaybını yeni yeni anlamaya başlamış ağıt yakan analar, babalar var. Onları bu liste savaşlarına kurban etmeyeceğiz." dedi.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik de Iğdır'ın sorunlarına ve ildeki deprem riskine değinerek, olası bir depremde ortaya çıkabilecek sorunlara ilişkin bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Kızılay'ın paravan şirket haline getirildiğini savundu.

Kızılay'ın çadır satışını eleştiren Dervişoğlu, "Bu sadece bir organizasyon sorunu değildir, bu düpedüz bir ahlak sorunudur. Kurumlar gelenekleriyle güçlenir ve yaşarlar. Güzide kamu kurumlarımızı ahbap-çavuş ilişkisi ile ciddiyet ve geleneklerinden nasıl uzak tuttunuz, nasıl büyük skandallarla karşı karşıya bıraktınız, bu sizin sorununuzdur." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise yerli otomobil Togg'un ön sipariş sürecinin başladığını anımsatarak, alınan sipariş sayısının 41 bini aştığını söyledi.

Bülbül, "Milletimizin teveccühünün yoğun olduğunu gördüğümüz bu süreç otomotiv sektörü için yeni dönemin başladığının da göstergesi olmuştur." dedi.

Ay sonundan itibaren Togg'un teslimatlarının başlayacağını belirten Bülbül, "Milli teknoloji hamlesinin adımlarının atıldığı ilk günlerde 'Yerli araç yapamazsınız' diyerek feveran edenlerin karamsarlığı ve öz güvensizliği çok şükür ki Türk milletinin aydınlık geleceğini sekteye uğratamamıştır." ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Avrupa Üniversiteler Birliğinin raporuna göre Türkiye'nin sürekli gerilediğini söyledi.

Oluç, "Liyakatsiz atama başlığında 35 ülke arasında Türkiye sonuncu yere oturmuş vaziyette, diğer bütün başlıklarda da gerilemiş. Tabii, üniversiteleri de tek adam sistemine bağladınız, diğer kurumlarda olduğu gibi üniversiteleri eş dost, akrabayla doldurularak bir çeşit arpalığa çevrilmesini sağladınız. Akademik niteliği düşürdünüz." değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, deprem bölgesindeki esnaf ve sanayicinin sorunlarına değinerek, şöyle konuştu:

"Öyle bir tablomuz var ki esnafın dükkanı yıkılmış, sanayicinin fabrikasında hasar var, çiftçimiz yem bulamıyor; bütün bunların çözülmesi lazımken şimdi diyorlar ki; 'Çiftçinin bankalara borcu var, ödesin.' Nasıl ödeyecek? 'Esnafın kredi borcu var, ödesin.' Dükkanı yıkılmış, nasıl ödesin? 'Faizlerini de ödeyecek.' Bırakın faizini, asıl parasını ödeyecek durumu yok. Devlet bunun için vardır, devlet böyle büyük felaketlerde vatandaşının yanında olmalıdır."

Büyük felaketlerde devletin büyüklüğünü göstermesi gerektiğini dile getiren Özkoç, "Böyle zamanlarda vatandaşımıza sahip çıkamazsak insanlarımızın gelecekte devlete karşı umudu zayıflar." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti'nin bugüne kadar hep hayalleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, millete ne söz verdilerse hepsini gerçekleştirdiklerini belirten Akbaşoğlu, "Söylediklerimizi yaptık, yaptıklarımızı söylüyoruz ve bütün verdiğimiz sözlerin de takibi içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Devlet olarak depremzedelerin yanında olduklarını vurgulayan Akbaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bütün bakanlarımız yaraları sarmak için bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, AFAD'ımızla depremin ilk anından itibaren oradalar. Afet Yeniden İmar Fonu'nun kurulmasıyla ilgili kanuni düzenleme de yürürlüğe girdi. Depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçlarının da silinmesine ilişkin bu karar hayırlı olsun. Biz, tabii ki gerçekten hayalleri gerçekleştiren bir partiyiz. Taksim'e cami yapmak, Ayasofya'yı ibadete açmak bu milletin bir hayaliydi; bunu gerçekleştirdik. EYT gibi bir hayali, kimsenin çözemediği bir problemi biz çözdük ve 1 Nisan'dan itibaren emekli maaşlarını almaya inşallah hak kazanacaklar."

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin grup önerilerine geçildi.

İYİ Parti'nin "depremin etkilediği illerde sağlık hizmeti sunumunda yaşanan sorunlar"; HDP'nin "depremin doğa ve insan yaşamına etkisi" ile CHP'nin "deprem nedeniyle asbest içeren enkazların kaldırılmasından dolayı meydana gelebilecek sağlık sorunları" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde enkaz kaldırma çalışmalarının gelişigüzel yapıldığını savundu.

Yeşil, "Bölgede yaşam devam ediyor. O insanlar için sağlıklı kentleri ortaya koymalıyız. Bunun için de bilimden yararlanalım. Ortak bir anlayışla öneriler getiriyoruz. Gelin bunu araştıralım. Aklın yolu bir. Biz bu yaşamı insanlara sunamazsak ne yapacağız? Bu insanlara karşı bir sorumluluğumuz var." dedi.

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, deprem bölgesindeki moloz yığınlarının arasındaki asbestin hava ve su yoluyla insanlara bulaşma riski olduğunu belirterek, "Asbest, insanlarda çeşitli kanser hastalıklarına yol açıyor. Bölgedeki insanların korunması için acil önlemler alınmalı." diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, depremin etkilediği 11 ilde 301 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı olduğunu ifade ederek, "Tahminen en az 85 milyon metreküp yani 180 milyon ton civarında bir inşaat enkazının ortaya çıkacağı anlaşılıyor." dedi.

Deprem bölgesindeki enkazların, çevreyi olumsuz etkilememesi için yapılan araştırmalar sonucunda belirlenen döküm sahalarına taşındığını anlatan Akyürek, şunları kaydetti:

"Enkaz içindeki en tehlikeli atıklardan biri asbest. 2010'dan itibaren inşaatlarda asbest kullanımı yasaklandı ama 2010'dan önce yapılan inşaatların enkazının kaldırılması çalışmaları sırasında asbestin çevreyi etkilememesi için gerek sulama gerekse maske ile önlem alınarak yapılıyor. Bu konuda Bakanlığımızın mobil çevre laboratuvarında sürekli numuneler alınıyor, ölçümler yapılıyor, çevreye zarar vermeyecek şekilde işleme tabi tutuluyor. Asbestten yapılmış levhalar da enkazdan ayrılıp bertaraf merkezlerine gönderiliyor. Hafriyat alanları yeraltı ve yüzeysel sulardan ya da tarım alanlarından uzak tutuluyor. Bu konuda hem hükümetimiz hem de Çevre Bakanlığımız hassasiyet gösteriyor, göstermeye de devam ediliyor."

Genel Kurulda, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ün Geri Dönüşüm Çalışanlarının Şartlarının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.

Grup önerilerinin ardından Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı