TBMM BAŞKANI ŞENTOP
SİYASET 19.02.2021 11:51:00 704 0

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN  TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİNİN 69. YILI  MESAJ 

Şentop,"Türkiye, bundan sonra da sadakatle bağlı olduğu müttefiklik ruhuna uygun olarak hem kolektif savunmanın hem de dünya barışı, huzuru ve güvenliğinin idamesine katkı sağlamaya kararlılıkla devam edecektir" dedi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin NATO’ya üye oluşunun 69’uncu yıl dönümü sebebiyle mesaj yayımladı
Şentop'un mesajı şöyle:

"Kuzey Atlantik İttifakı, üyesi olduğumuz 18 Şubat 1952'den bugüne, Türkiye'nin savunma ve güvenlik politikalarının ana unsurlarından birini teşkil etmektedir.

Küresel sistem içindeki en önemli güvenlik ittifakı olarak çok geniş bir coğrafyada mevcudiyetini sürdüren NATO, günümüzdeki etkin rolünü gelecekte de devam ettirebilmek gayesiyle bünyesinde kayda değer yenilenme ve dönüşüm süreçleri yürütmektedir.

NATO'nun uluslararası sistemdeki mevcut konumunu idame ettirmesi, hiç şüphesiz küresel güvenliğin temini bakımından büyük önem arz etmektedir. Ancak İttifakın küresel güvenlik açısından edindiği müstesna yeri muhafaza edebilmesi için hatırdan çıkartılmaması gereken hususlar da bulunmaktadır.

Öncelikle, müttefik devletlerin günümüzün en önemli tehditlerinden biri olan terörle mücadelede müşterek bir anlayışla hareket etmesi, her ne sebeple olursa olsun terör örgütlerine destek vermekten kaçınması ve bunlarla ilişkilerini ivedilikle sonlandırması gerekmektedir.

Ülkemizin, NATO müttefiklerimiz tarafından da terör örgütü olarak tanınan PKK başta olmak üzere, lider kadrosu aynı olan bu örgütün Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadelede en önemli rolü oynamış ve en büyük sorumluluğu üstlenmiş müttefik olarak öne çıktığı unutulmamalıdır. Esasen, DEAŞ'a karşı göğüs göğüse mücadele veren tek NATO müttefikinin Türkiye olduğu gerçeği de görmezden gelinmemelidir.

NATO'nun kurulduğu günden bu yana en önemli umdesi olan ortak savunma ve güvenlik boyutunda hedeflenen başarıyı yakalayabilmek için müttefikler arasında savunma sanayii alanındaki iş birliğinin de en üst düzeye çıkarılması gerekmektedir. Hâlihazırda söz konusu alandaki temel iş birliği projelerinin dahi gündelik siyasî tartışmalara feda edilmesi, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğini zayıflatmaktadır.

NATO, 2030 Vizyonu çerçevesinde gerçekleştirmeyi öngördüğü dönüşümün kapsamına bu konuları almadığı takdirde, reform süreci eksik kalacak, hedeflenen başarı sağlanamayacaktır.

NATO Parlamenter Asamblesi, tüm bu meseleleri ele almak için en uygun parlamenter diplomasi platformu olma niteliği taşımaktadır. NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu da müttefik ülkelerdeki muhataplarıyla yakın iş birliği içinde siyasî danışma sürecine katkıda bulunmanın yanısıra, demokrasinin dayanağı olan millet iradesinin NATO'nun karar alma mekanizmalarına yansıtılmasına aracı olmaktadır.

69 yıldır NATO görev ve misyonlarına sunduğu katkılarla İttifak içerisindeki rolünün önemini müteaddit defa ortaya koyan Türkiye, bundan sonra da sadakatle bağlı olduğu müttefiklik ruhuna uygun olarak hem kolektif savunmanın hem de dünya barışı, huzuru ve güvenliğinin idamesine katkı sağlamaya kararlılıkla devam edecektir."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı