“Suriyeliler’in onurlu ve güvenli dönüş koşulları olmadığından sabır gerekiyor”
DÜNYA 23.06.2023 07:36:00 970 0

“Suriyeliler’in onurlu ve güvenli dönüş koşulları olmadığından sabır gerekiyor”

Leclerc, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı ve Türkiye kamuoyuna mülteciler ile ilgili “sabır”, uluslararası kamuoyuna ise “sorumluluğu paylaşma” mesajları verdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Türkiye’de seçim kampanyası sırasında geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve diğer yabancıların varlığına yönelik gerçekten çok güçlü saldırıların görüldüğünü söyledi; ‘’Onurlu ve güvenli dönüş gerçekleşebilir. Ancak bugün alınan küçük tedbirlere rağmen insanların çoğunun geri dönmesi mümkün değil” dedi.

Leclerc, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı ve Türkiye kamuoyuna mülteciler ile ilgili “sabır”, uluslararası kamuoyuna ise “sorumluluğu paylaşma” mesajları verdi.

Türkiye’de seçim sürecinde Suriyeliler önemli bir tartışma başlığıydı ve muhalefet cephesinde ülkelerine geri dönmeleri gerektiği görüşü adeta ortak mesaja dönüştü.

Türkiye kamuoyuna “sabır” çağrısı yapan Leclerc ise, “Sizce Türkiye kamuoyundaki beklenti açısından geri dönüşleri mümkün mü?” sorusuna, “Gerçekten de seçim kampanyası sırasında geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve Türkiye’deki diğer yabancıların varlığına yönelik çok güçlü saldırılar görüldü. Artık seçimler bittiğine göre, bunu konuşabiliriz. Seçmenlere bazı kolay çözümler önerildi. Ancak kolay çözümler ya da hedef gösteren uygulamalar her zaman tehlikelidir. Genelde yabancılar, özelde Suriyeliler için ise 12 yıldır çatışmalardan etkilendikleri için de bugüne kadar siyasi, güvenlik, sosyal ve ekonomik ilerleme kaydedilmemiş ülkelerine geri dönmeleri kolay değil. Ayrıca son deprem Suriye’yi de etkiledi. Eğer Suriyeliler, Şam’a veya diğer bölgelere barışçı bir şekilde dönebilseler, dönebileceklerdi. Bu, birçok Suriyeli’nin dile getirdiği bir temenni. Ancak düzenli olarak iletişim halinde olduğumuz Suriyeliler’in çoğu için bunun gerçekleşmesini sağlayacak gerekli koşullar henüz sağlanmış değil. Ve bence gönüllü, onurlu ve güvenli bir geri dönüşün olabilmesi için gerekli koşulların oluşmasına katkıda bulunmak herkesin görevidir” yanıtını verdi.

Leclerc, “Ancak bugün alınan küçük tedbirlere rağmen insanların çoğunun geri dönmesi mümkün değil. Bu nedenle, Türkiye’nin 12 yılı aşkın süredir yaptığı gibi, sorumluluk üstlendiği ve Suriyeliler’i geçici koruma ile kabul ettiği cömert politikasını sürdürmesi önemlidir. Uzun bir süre olduğunu anlıyoruz, ancak gönüllü dönüşün gerçekleşmesi için gerekli koşulları yaratılması açısından daha fazla sabır gerekiyor” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, VOA Türkçe'nin sorularını cevapladı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, VOA Türkçe'nin sorularını cevapladı
Taleban ve Afgan mülteciler

Leclerc, Afganistan’ın Taleban kontrolu altına girmesiyle özellikle erkek göçmen kaynağı olması ve bunun Türkiye’de seçim dönemindeki mülteci karşıtı söylemlerde ön plana çıkmasını da değerlendirdi. UNHCR Türkiye Temsilcisi, Taleban hükümetiyle birlikte insani yaşam koşullarının daha da zorlaşmasından dolayı, Afganistan’ın komşu ülkelere göçün kaynağı olduğunu işaret etti.

Afganistan’ın 50 yıldan uzun süredir çatışmalardan etkilendiğini ve şimdi de Taleban hükümetiyle çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere herkes açısından insani tehlikeler barındırdığını söyleyen Leclerc, Taleban’ın uluslararası toplumca tanınmadığını hatırlatarak, komşu ülkelere çok uzun yıllardır mülteci geçişi olduğunu kaydetti.

Leclerc, “Pakistan, İran ve Orta Asya ülkeleri uzun süredir çok sayıda Afgan mülteci alıyor. Bu çok zor ortamda hem Afganistan’daki Afganlara da açlıktan ve eğitimsizlikten ölmemeleri için yardım etmek önemlidir, özellikle kız çocuklarına. Komşu ülkelerdeki koruma altındaki Afgan nüfusuna destek olunması önemlidir. Bu Afgan bireylerden bazıları (komşu ülkelerden) daha ileriye gitmeye çalışıyor. Bu noktada, uluslararası hukuk ve ulusal mevzuat Türkiye’de olduğu gibi uygulanmalı. Eğer uluslararası koruma statüsüne başvurabilecek herhangi bir Afgan söz konusu ise bunu yapabilmeli ve kayıt yaptırabilmeli Afganistan’daki insani durum son derece ağır olduğu için. Ancak daha sonra, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi yönetimi tarafından her erkek, her çocuk veya her kadın birey için ayrı ayrı uluslararası koruma statüsünün gerekli olup olmadığına karar veriliyor” diye konuştu.


AB ülkelerine “sorumluluğu paylaşma” çağrısı

Türkiye kamuoyundaki mültecilere yönelik tepkiyle birlikte uluslararası arenadan, diğer ülkelerden Türkiye’ye yeterince destek gelmediği eleştirisi ile ilgili ise Leclerc, “Biliyorsunuz, yabancı ülkeler için bir başka ülkedeki iç kamuoyunu anlamak her zaman zordur. Ancak UNHCR gibi bir gözlemci kuruluş için çok net olan şey ise; Türkiye’nin çok büyük bir mülteci nüfusuna, Suriyeliler’e ve diğer milletlere evsahipliği yaptığıdır. Türkiye, bu yüzyılda yaşanan en yıkıcı depremden etkilenmiş ve bu deprem, 11 ildeki pek çok insanı etkilemiştir. Deprem hem Türk vatandaşlarının hem de mültecilerin canını almıştır. Bu nedenle komşu olan Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’yi bu mültecilere evsahipliği yapması konusunda desteklemeye devam etmesi ve aynı zamanda AB üye devletlerince daha fazla mülteci kabul edilmesini sağlayacak yeniden yerleştirme gibi farklı sorumluluk paylaşım mekanizmalarına, önlemlere da ağırlık verilmesi esastır” dedi.

Bu noktada özellikle yaz dönemiyle birlikte AB ülkelerince Türk vatandaşlarına seyahat etmeleri için gerekli Schengen vizesi verilmemesi ilgili de VOA Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan Leclerc, bu durum nedeniyle mültecilere yönelik tepkiler olduğunu da gözlemlediğini dile getirdi.

Leclerc, “AB ile Türkiye arasındaki ilişkiyi kolaylaştıracak vize kolaylığı dahil AB - Türkiye beyannamesi (18 Mart 2016 tarihli mutabakat) söz konusu. Elbette her yıl bizi (UNHRC) ilgilendiren bir konu değil çünkü vize isteyen Türkler bariz bir şekilde mülteci değiller. Ancak AB’nin Türkiye’ye yardım ettiğini algılayabileceğiniz sorumluluk paylaşımının bir parçası olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.(Kaynak:Yıldız Yazıcıoğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı