SURİYE İÇ SAVAŞI 12. YILINDA
DÜNYA 12.03.2023 09:56:00 959 0

SURİYE İÇ SAVAŞI 12. YILINDA

2015 yılında Suriye’deki savaşı sonlandırmak ve siyasi çözüm için yol haritası belirleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, bir türlü hayata geçemedi.

Bundan 12 yıl önce 11 Mart 2011 tarihinde başlayan Suriye’deki çatışmalar ve iç savaş 12. yılına girdi. Yıllardır devam eden barış ve kapsamlı ateşkesin sağlanma çabaları sonuçsuz kaldı. 2015 yılında Suriye’deki savaşı sonlandırmak ve siyasi çözüm için yol haritası belirleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, bir türlü hayata geçemedi.

Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde kurulan “Suriye Anayasa Komisyonu’nun” çalışmaları sonuçsuz kaldı. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde şimdiye kadar ülkede en az 7 bin 250 kişi yaşamını yitirdi, 14 bin 500 kişide yaralandı. 12 yıldır süren savaşın getirdiği yıkım ve acılara bir de deprem felaketi eklendi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’deki savaşın 12. yılında yayımladığı açıklamada, ülkede sürdürülebilir barışa giden yolu açabileceğine olan inancını koruduğunu söyledi.

“Savaşın acılarıyla yaşayan Suriye halkını bu kez deprem vurdu”

Guterres, 11 Mart tarihinde 12. yılına giren Suriye’deki savaşın yarattığı sistematik vahşet ve tarifsiz insani acıları hatırlattığını, Suriye halkının acı üstüne acı yaşadığını belirterek ”Suriyeliler bir trajedi daha yaşadı. Son depremlerle birlikte insani ihtiyaçlar, savaşın başlangıcından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Ülkede zaten kötü olan ekonomik koşullar, savaş ve yerinden edilme nedeniyle harap olmuş Suriyelileri bir kez daha korkunç bir zarar vererek vurdu” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye’deki milyonların, insani yardıma bel bağladığını, ülkenin kuzeybatısında ise halin oldukça kötü durumda olduğunu kaydetti. Guterres, ülkede hayatını kaybedenlerin yasını tutarken bir taraftan da insani yardım operasyonlarının Suriye genelinde genişletildiğini, etkilenen herkesin ihtiyaçlarını karşılamak için tüm yöntemleri ve yeterli kaynakları kullanarak erişimin devam etmesini sağlanması gerektiğini kaydetti.

“Barışa giden yeni bir yol açılabileceğine dair inancımı koruyorum”

Guterres, Suriye’de kalıcı barışın sağlanması için hala umudunu yitirmediğini belirterek “Suriye’nin, ihtilafların yaşandığı temel sorunlarını ele almak için siyasi yolda yenilenmiş bir enerjiye ihtiyaç var. BM Güvenlik Konseyi'nin 2254-2015 sayılı kararında ana hatları çizilen kapsamlı sorunlar konusunda, Suriyeli taraflar ve kilit uluslararası paydaşlar arasında karşılıklı olumlu adımların sürdürülebilir barışa giden yeni bir yolu açabileceğine olan inancımı koruyorum. Şimdi birlikte hareket etmenin, ülke çapında kapsamlı ateşkesi sağlamanın zamanı geldi” dedi.

“Mültecilerin Suriye’ye geri dönme zamanı geldi”

Guterres, Suriye halkının meşru özlemlerini ve ülkeyi terk eden mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine geri dönüşleri için gerekli koşulları yaratmanın zamanı geldiğini vurguladı.

Guterres, Suriye’de on binlerce insanın keyfi olarak gözaltına alındığını ve zorla kaybedildiğini, bu duruma son vermek için birlikte çalışılması gerekliliğini vurgulayarak “Milyonlarca Suriyeli mağdur durumda. BM Genel Kurulu'na, Suriye'de kayıp olduğuna inanılan kişilerin akıbetlerini ve nerede olduklarını açıklığa kavuşturmak için yeni bir uluslararası organ kurulması çağrımı tekrar ediyorum. Suriyeliler, kitlesel, sistematik ölçekte uluslararası insan hakları hukuku ihlallerinin kurbanı oldular. İşlenen bu suçlar, yüz binlerce kişiyi öldürdü, Suriye nüfusunun yarısını yerinden etti. Büyük ve derin yaralar açtı.” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı