SURİYE KONUSUNDA 4´LÜ ZİRVE BUGÜN
DÜNYA 27.10.2018 09:08:59 291 0

SURİYE KONUSUNDA 4´LÜ ZİRVE BUGÜN

Recep Tayyip Erdoğan´ın ev sahipliğinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Emmanuel Macron ve Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Sayın Angela Merkel´in katılımlarıyla gerçekleşecek dörtlü zirve toplantı

Ana gündem maddesi "Suriye meselesi" olan 4´lü zirvede,  İdlib mutabakatı  kapsamında yapılan çalışmalar, bölgedeki son gelişmeler, terörle mücadelede işbirliği, insani yardımlar, mültecilerin durumu ele alınacak. Suriye´deki siyasi geçiş süreci, yeni anayasa hazırlık çalışmaları, Cenevre ve Astana süreçlerine yapılabilecek katkılar da değerlendirilecek. Zirve sonrasında 4 ülke tarafından ortak bir bildiri de yayımlanacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın  29 Temmuz´da 7 Eylül´de yapılacağını duyurduğu ancak çeşitli nedenlerle gerçekleştirilemeyen ?Suriye Zirvesi? yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in katılımıyla bugün İstanbul Çengelköy´deki Vahdettin Köşkü´nde yapılacak.

 

İran ve Rusya ile birlikte Astana mutabakatı çerçevesinde işbirliği yapan Türkiye adına adına zirvede yer alacak Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gündeminde Suriye´nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından aralarında Türkmenlerin de bulunduğu tüm etnik unsurları kapsayıcı yeni bir anayasa hazırlanmasına, adil bir seçim için hazırlık yapılmasından, Fırat´ın doğusu dahil olmak üzere güvenli bölgelerin genişletilmesine kadar bir dizi öneri

 

Dün Adalet ve Kalkınma Partisi´nin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyindeki PYD/YPG varlığından duyduğu rahatsızlığın devam ettiğini dile getirdi ve o örgütlere destek verenleri ?son? kez uyarmıştı ve şunları söylemişti:

 

?İdlib´de büyük bir felaketin önüne geçmeyi başardık. İmzalar atıldığından bu yana İdlib´de bir sıkıntı yaşamıyoruz, bölgede huzur, sükun var. Şimdi sırada Fırat´ın doğusundaki terör yuvalarının ortadan kaldırılması vardır. Artık dikkatimizi ve enerjimizi Fırat´ın doğusuna çevirmekte kararlıyız. Bizim tek bir amacımız var. O da bölgedeki krize Suriye´nin toprak bütünlüğü temelinde her mezhepten ve kökenden kesimi kucaklayacak, adil, sürdürülebilir, demokratik, siyasi bir çözümün bulunmasıdır. Kimseyi zorla, hala çok ciddi tehditlerin bulunduğu bir coğrafyaya göndermeyi aklımızdan dahi geçirmedik, geçirmeyeceğiz. Bizim fiili çatışmaya girme gibi bir amacımız yoktur. Ortaklarımıza diyoruz ki gelin sırtınızdaki bu yükten kurtulun. Bu terör örgütü PKK´dır onun yan kolları YPG ve öbür tarafta PYD´dir. Bu sözlerimiz son ikazlarımız olarak değerlendirilmelidir?

 

Türkiye´nin YPG kontrolündeki Münbiç ve Fırat´ın doğusundaki kararlılığını Almanya ve Fransa liderlerine bir kez daha hatırlatacak olan Erdoğan´ın Suriye´nin yeniden imarı konusunda da Ankara´nın önerilerini ortaya koyması bekleniyor.

 

Rusya: ?Siyasi süreç hakkında görüş alışverişinde bulunulacak?

 

İdlib´te ateşkesin sağlanması konusunda Soçi´de Türkiye ile mutabakat sağlayan Rusya lideri Putin´in sözcüsü Dimirti Peskov da Suriye´deki krize çözüm bulma konusunda aynı fikirde olmalarına rağmen gerekli mekanizmalar konusunda görüş ayrılıkları olduğunu belirtti.

 

Moskova´da gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Peskov, ?Zirve sırasında başta siyasi süreç eylemini ilerletme, güven ve istikrarın pekiştirilmesinde daha fazla adımların atılması, tehcir edilenlerin geri dönüşünü kolaylaştırmak ve ülkede ekonomik ve sosyal altyapıların yeniden rehabilitasyonu olmak üzere Suriye´deki durumla ilgili görüş alışverişinde bulunulacaktır? dedi

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı