Sulama Birlikleri çalışanları eleştirilere cevap verdiler
TARIM 5.04.2020 12:53:00 4676 0

Sulama Birlikleri çalışanları eleştirilere cevap verdiler

“Kesilen paralar geçmiş yıllara ait alacaklardır”

FEHMİ İNCEOĞLU

Son günlerde çiftçilerin destekleme primlerine el koyduğu, çiftçileri mağdur ettiği yönündeki sulama birliklerini suçlayıcı bazı olumsuz haberlere Sulama Birlikleri çalışanlarından cevap geldi. Yapılan açıklamada,”Bu kesilen paralar vadesi geçmiş 2019 ve daha önceki yıllara ait Birlik alacakları olup bu kesintiler yasal mevzuatlar dahilinde yapılmıştır” denildi.

Dünya olarak zor günler geçirildiği, sulama birlikleri çalışanları olarak tüm dileklerinin bu virüs illetinden kısa sürede kurtulup sağlıklı günlere kavuşulması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Susuz bir tarımın yapılması söz konusu değildir. Su tarımsal üretimin olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Son günlerde sulama birliklerinin çiftçilerin destekleme primlerine el koyduğu, çiftçileri mağdur ettiği yönündeki sulama birliklerinin suçlayıcı bazı olumsuz haberler yayınlanmıştır. Bu durum evine ekmeğini bu birliklerden aldığı maaşla götüren ve her zaman çiftçilerin yanında olan ve onlara hizmet eden bir biz sulama birlikleri çalışanlarını derinden üzmüştür. Bu konuda Biz sulama birlikleri çalışanları olarak daha görüşlerimizi belirtmek istedik. Suyun kaynağından alınarak üretimin yapıldığı tarlaya kadar götürülmesi kolay bir iş değildir. İyi bir planlama iyi bir organizasyon personeller fazla para gereklidir. Bu işi 25 yıldır sulama birlikleri yapmaktadır. Suyun tarlaya kadar götürülmesi sürecinde pompaj tesislerinin yüklü miktarda enerji bedeli, beton ve drenaj kanallarının bakım, onarım, temizliği, servis yollarının bakımı ve onarımı, akaryakıt giderleri ve biz çalışanların maaşları için belli bir ve önemli miktarda paraya ihtiyaç vardır. Birlikler bu giderler için devletten tek bir kuruş dahi almamaktadır. Bu işlerin tamamının giderlerin sulama birliklerinin çiftçilerden tahsil ettiği sulama ücretlerinden karşılanmaktadır. Bu hizmetlerin zamanında ve tam olarak yapılabilmesi için sulama ücretlerinin zamanında tahsili büyük önem arz etmektedir. Kaldı ki bu kesilen paralar vadesi geçmiş 2019 ve daha önceki yıllara ait Birlik alacakları olup bu kesintiler yasal mevzuatlar dahilinde yapılmıştır. Bu ücretler zamanında tahsil edilmezse hizmette aksama olacak, bu da üretime yansıyacak hem üretici hem de ülke ekonomisine zarar görecek. Birlik, vergi ve SGK başta olmak üzere giderlerini ödeyemeyecek. Biz birlik çalışanları maaşlarını alamayacak. Ailelerimiz çocuklarımız mağdur duruma düşecektir. Sonuçta hem üretici hem de ülke ekonomisi hem de biz çalışanlar mağdur olacağız. Kamuoyunda sulama birlikleri hakkında oluşan olumsuz izlenimlerin düzeltilmesi amacıyla bu durumun başta devlet büyüklerimiz olmak üzere tüm ilgili kurum kuruluş ve kişilere iletilmesi büyük önem arz etmektedir.”

(VŞ)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu