Sudan
DÜNYA 23.04.2023 08:48:00 817 0

Sudan'dan Yabancılar tahliye diliyor

Çatışmaların durdurulması için uluslararası girişimlerde şu ana kadar sonuç vermedi. Bugün ABD, İngiltere, Fransa ve Çinli diplomatların ülkeden ayrılacakları belirtiliyor.

Darbe girişimi nedeniyle bir haftayı aşkın süredir çatışmaların sürdüğü Sudan’da ordu, ülkedeki yabancıların çıkışını sağlamak konusunda uzlaşma sağlandığını açıkladı. Ancak bu açıklama ve Ramazan Bayramı nedeniyle ateşkes konusunda anlaşma sağlanmasına rağmen başkent Hartum’da çatışmalar devam ediyor.

Ordu komutanı Abdül Fettah El-Burhan ve RSF Gücü şideri Muhammed Hamdan Dagalo, yabancıların ülkeden çıkışı için havalimanlarının açılması konusunda ayrı ayrı sözler verdi.

Hartum’da çatışmaların gece boyunca sürdüğü ancak bugün durumun düne göre daha sakin olduğu ifade ediliyor. Ancak başkentten gelen görüntülerde çok sayıda yerde dumanların tütmekte olduğu görülüyor.


Ordu ve aralarında çatışmaların sürdüğü paramiliter Hızlı Destek Gücü RSF, Ramazan Bayramı nedeniyle 3 günlük ateşkes konusunda anlaşmışlardı. Ancak iki taraf da çatışmaları devam ettiriyor.

Birbirini darbe girişimiyle suçlayan iki taraf da henüz bir üstünlük sağlayabilmiş değil. Ordu hava gücüne sahip olmasına rağmen devam eden şehir çatışmalarında RSF’yi bastırabilmiş durumda değil.

Çatışmaların durdurulması için uluslararası girişimlerde şu ana kadar sonuç vermedi. Bugün ABD, İngiltere, Fransa ve Çinli diplomatların ülkeden ayrılacakları belirtiliyor.

Suudi Arabistan da Sudan Limanı’ndan elçilik çalışanlarını ülkeden tahliye ettiğini açıkladı. Ürdün’ün de benzer bir yolla elçilik çalışanlarını bugün tahliye etmesi bekleniyor. Suudi Arabistan ayrıca diğer ülke vatandaşlarının da Sudan’dan tahliyesi konusunda yardımda bulunacağını açıkladı.


RSF Komutanı Hemedti, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Görüşmede tam olarak bir ateşkes sağlanması, insani ve tıbbi yardımların temini konularının konuşulduğunu belirtti.

RSF’den yapılan açıklamada havalimanlarının kısmi olarak faaliyete geçmesine izin vermeye hazır oldukları belirtildi. Başkent Hartum’un havalimanında çatışmalar olduğu bilinirken ülkedeki diğer havalimanlarındaki genel duruma dair net bilgiler bulunmuyor.

Hastane ve hapishaneler de hedef oldu

Hartum yakınlarındaki Omdurman isimli şehirde yer alan Sudan’ın en büyük hapishanelerinden biri olan El Huda’daki tutukluların durumlarının da belirsiz olduğu belirtiliyor. Bu duruma gerekçe olarak da ordu RSF güçlerini hapishaneye saldırmakla suçluyor.

Bölgeden gelen haberlerde RSF’nin hapishaneye saldırdığı ve mahkumların nerede oldukları ve durumlarına dair bilgi olmadığı belirtiliyor.

Sudan Doktorlar Birliği de çatışmalarda yer alan çok sayıda hastanenin hizmet veremediğini açıkladı. Ülkedeki hastanelerin üçte ikisinin çatışma bölgelerinin ortasında kaldığı ifade ediliyor. En az 32 hastanenin silah zoruyla boşaltıldığı da gelen haberler arasında.

Açık durumda olan hastanelerdeyse su ve elektrik başta olmak üzere doktor ve görevli sıkıntısı çekildiği belirtiliyor. Halkın sosyal medyadan yardım çağrıları paylaşımları yaptıkları görülüyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı