Sisi ve Macron, Doğu Akdeniz krizi için ikili zirve buluştu
DÜNYA 7.12.2020 12:01:00 778 0

Sisi ve Macron, Doğu Akdeniz krizi için ikili zirve buluştu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bölgesel sorunları ve Ortadoğu ve Doğu Akdeniz bölgesindeki krizleri görüşmek üzere 3 günlük ziyaret için dün Fransa'ya gitti

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bessam Radi, konuyla alakalı dün yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı Sisi, Fransa'daki görüşmelerinde özellikle Doğu Akdeniz ve Ortadoğu bölgesinde olmak üzere Mısır'ın bölgesel kriz vizyonunu ve bunlarla nasıl başa çıktığını ele alacak. Ayrıca görüşmelerde, Mısır'ın tanık olduğu kapsamlı kalkınma süreci çerçevesinde yabancı yatırımları büyük ulusal projelere katılmaya teşvik etme ve çekme çabaları doğrultusunda iki ülke arasındaki ortak işbirliğinin artırılması, özellikle yatırım ve ticaret alanlarında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi tartışılacak.”

Mısır Cumhurbaşkanı'nın Fransa ziyareti sırasında Fransa Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra, bir dizi bakan ve üst düzey Fransız yetkili ve Fransa Ulusal Meclisi ve Fransız Senatosu Başkanları ile görüşmesi planlanıyor. Sözcü Bessam Radi açıklamasında, “Ziyaret, iki ülkenin ortak stratejik ilişkilerini geliştirme ve  önümüzdeki dönemde bunları güçlendirme yollarını arama konusu çerçevesinde gerçekleşecek. Sisi ve Macron arasındaki ikili zirvede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin tüm yönleri ve bölgesel ve uluslararası sorunlara yönelik ortak siyasi koordinasyon yolları ele alınacak” ifadelerini kullandı.

Politikacı ve aynı zamanda İskenderiye Kütüphane Müdürü olan Mustafa el-Feki, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, "Fransa, Türkiye Cumhurbaşbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarını en çok reddeden ülkelerden biri. Türkiye’nin Akdeniz sularındaki emellerini sınırlandırmak için Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs ile koordineli çalışıyor" dedi. 

Söz konusu ziyaret, iki cumhurbaşkanı arasında Doğu Akdeniz krizleri konusunda devam eden görüşmelerin bir devamı olarak geliyor. Resmi verilere göre iki cumhurbaşkanı daha önce Eylül ayında bir telefon görüşmesinde yaptıkları açıklamalarda, “Doğu Akdeniz bölgesinde iki ülke arasındaki ortak çıkar ve tutumların koordinasyonuna ve bölge ülkelerinin çıkarlarını etkileyen yükselme adımlarının reddedilmesine vurgu yaparken, bölgede koordinasyon ve dayanışma içinde güvenlik ve istikrarı sağlama önceliğinin Mısır ve Fransa’ya ait olduğunu” belirtti. 

Feki açıklamasında, “Libya dosyası Macron ve Sisi görüşmelerinin gündeminde olacak. Özellikle iki ülke, Libya krizinde siyasi çözümü destekleme, dış müdahaleyi ve silahlı milisleri durdurma pozisyonları konusunda işbirliği içinde olacak. Fransa, dış müdahalelere ve özellikle Türkiye'nin Libya'daki dış müdahalesine karşı güçlü bir tavır sergiliyor" değerlendirmesinde bulundu. Feki açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Ziyaret, Macron'un Fransa'daki Müslüman topluma karşı başarısız açıklamalarının ardından geldi. Ziyaret, bu konuyu tartışmak için bir fırsat olabilir ve Fransa'daki Müslümanların güvenliğini ve haklarını garanti altına alacak şekilde Müslümanlara karşı tutumunu netleştirmek için bir fırsat olabilir. Mısır ve Fransa arasında köklü ilişkiler söz konusu. Fransa, eski Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle günlerinden beri Mısır'a en yakın Avrupa ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.”

Bassam Radi ise Mısır Cumhurbaşkanına eşlik eden basın heyetine yaptığı açıklamada, “İki ülkenin, Doğu Akdeniz'deki meseleler, işbirliği ve gerilimin reddedilmesi ve Doğu Akdeniz'in zenginliğinin halk yararına kullanılması konusunda ortak tutumları olduğunu” belirterek, “Libya meselesi görüşmelerde gündemdeki ana konulardan biri olacak” dedi.(Kaynak:Euronews)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli