SİRER: “BLOKZİNCİR DÜNYAYA YAKLAŞAN BİR METEOR GİBİ DEĞİŞİME SEBEP OLACAK.”
GÜNDEM 4.06.2022 08:23:00 799 0

SİRER: “BLOKZİNCİR DÜNYAYA YAKLAŞAN BİR METEOR GİBİ DEĞİŞİME SEBEP OLACAK.”

2050 Karbon Nötr hedefini de işaret eden “2023’e Doğru, 2050 Ufku” ana temasıyla Forum İstanbul, Türkiye’nin dünyanın lider ülkeleri arasında yer alması hedefine katkı sunmaya devam ediyor.

 İklim krizi ile karşı karşıya kalan dünyanın 2050 Karbon Nötr hedefini de işaret eden “2023’e Doğru, 2050 Ufku” ana temasıyla Forum İstanbul, Türkiye’nin dünyanın lider ülkeleri arasında yer alması hedefine katkı sunmaya devam ediyor.

Dünya Gazetesi Canlı Yayın Sponsorluğu ile web sitesi, Twitter, Youtube, Facebook ve LinkedIn adreslerinden eş zamanlı olarak canlı yayınlanan “2023’e Doğru, 2050 Ufku” başlıklı Forum İstanbul’un stratejik partnerliğini geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üstleniyor. Türk Telekom ise Oturum Sponsoru olarak Türkiye’nin vizyon zirvesi Forum İstanbul’a destek veriyor. Ana Sponsorlar kategorisinde ise APS Tekstil, Denizbank, Green For Growth Fund, Gülsan Holding, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) bu yıl Forum İstanbul’a katkılarını sunuyor. 

 

“YENİ NESİLE UYGUN BANKACILIK HİZMETİ İÇİN METAVERSE’ÜN ALGILANMASI KIYMETLİ”

Bu yıl çevrimiçi olarak 21’inci kez düzenlenen zirvenin son günü sabahında,“Dijitalleşme Hayatımızın Merkezinde” başlıklı Türk Kahvesi Sohbetleri’nde Cisco Türkiye CEO’su Didem Duru, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Aran’ı ağırladı.

Dijitalleşmenin bilgi ve deneyimle birleşmesi halinde daha sağlıklı bir şekilde işletildiğini belirten Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Aran, “Siz her ne kadar bankacıyım deseniz de her alanın kendine özgü bir bilgi seti var. Buradaki hâkimiyetiniz, yönetici yeteneklerinizle yaptığınız işlerde yaratacağınız farka etki edebilir. Yönetici yetenekleri önemli ama teknik bilgiye de hâkim olduğunuzda bu çok daha güzel bir sonuç elde etmenize vesile oluyor.” dedi.

Metaverse’ü trendin parçası olarak değerlendirmek gerektiğini belirten, bu trendi “merkeziyetsiz finans” olarak açıklayan Aran, “Blokzincir ile hayatımıza giren ve blokzincir üzerinden bir takım uygulamaları, kripto paralar oldukları için kripto varlıklarla karıştırılan tüm kavramların iç içe girdiği, birisinin rüzgârından diğerinin de yararlandığı, birisinin başına kötü bir şey gelmişse “Biz farklı bir şeyiz,” diye kendisini soyutladığı bir dünyada, “metaverse”ü dijitalleşmenin doğal bir parçası, dijitalleşmenin doğal bir uzantısı olarak görüyorum. Çok uzun zamandır, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik konuşuyorduk. Metaverse’ü ise zenginleştirilmiş olarak açıklayabiliriz. Bu ortamda dijital varlıkların vücut bulduğu bir yer.” sözleri ile kavrama olan bakış açısını da dile getirdi.

Bankacılığın apayrı bir kulvarda, ağır bir risk yönetim işi olduğunu hatırlatan Aran, “İşin bu teknoloji ile kesiştiği yerler keyifli kısmı. Metaverse, bankacılık dünyasında önemli bir yer işgal etmiyor. Biz İş Bankası olarak denemeler yapıyoruz. Neleri denedik? Sergi açtık. Orada bir NFT tablo hediye ettik. Bu deneyimi sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştirerek yaptık.” dedi.

Müşteri deneyiminde dijitalleşen müşterilerin içerisinde NFT kullanan, oyun oynayan, bu dijital dünya içinde gerçekliği yaşayan bir grup olduğuna dikkat çeken Aran, “Bunların da bankacılığa kazandırılması anlamında metaverse’ün bankacılar tarafından algılanması, bu denemelerin yapılması ve o kuşağın hayat tarzına uygun bankacılık deneyimi sunulması için kıymetli. Aksi halde bir kesimi ıskalamış oluyorsunuz. Dijitalleşmeye inanan, dijital dünyanın gelecekte gerçek dünya gibi önemli olacağına inanan biri olarak ilk günden buralarda olmayı, denemeler yapmayı çok kıymetli buluyorum.” dedi.

Ardından saat 10:15-11:45 Milliyet Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz'un yönetiminde, Yatırımcı ve 2021 Avrupa Binance Influencer Ödül Sahibi Efe Bulduk, TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu, WTECH Kurucu YKB Zehra Öney, Kiğılı YKB Yardımcısı Hilal Suerdem, Avalabs Kurucu ve CEO’su Prof. Dr. Emin Gün Sirer ve Orderinbox CEO'su Doğu Taşkıran “Yeni Çağın Dinamiği: Dijital Devrim & Metaverse” başlıklı oturumda aşağıdaki soruların yanıtlarını aradılar:

  • Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye’yi uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda üst sıralara taşımayı hedefleyen Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025) ekosistemde neleri değiştirecek? Önümüzdeki on yılda stratejik öncelikler neler olmalıdır?
  • Dijital dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılmasının, küresel yatırım rekabetçiliğinde oynadığı tetikleyici rol nedir?
  • Veriye dayalı yapay zeka, işletmelerin çalışma, dünyayla etkileşim kurma ve değer sunma şeklini nasıl yeniden şekillendirecek?
  • Altyapı ve kaynakları çok sayıda müşteri arasında paylaştırılan çok kiracılı (multi-tenant) ortamlar olan Bulut Platformları’nın gizlilik ve bilgi güvenliği nasıl sağlanmalıdır? Oluşturulan, görüntülenen ve paylaşılan içerik söz konusu olduğunda çevrimiçi güvenliği artırmak için hangi politikalara, uygulamalara ve ortaklıklara ihtiyaç vardır?
  • 5G, fabrika, endüstriyel tesisler, tarım, sürdürülebilirlik, yapay zeka (AI), sağlık, akıllı şehirler, genişletilmiş gerçeklik (XR)de nasıl bir değişim sağlayacak? Sorun çözmede ve yaşama şeklimizi, çalışma şeklimizi değiştirmede nasıl bir fark yaratacak?
  • Sanal Gerçeklik (Virtual Reality), Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), Genişletilmiş Gerçeklik (Extended Reality), Karma Gerçeklik (Mixed Reality) gibi teknolojiler Metaverse evrenini nasıl yaratacak?
  • Metaverse, mobil interneti nasıl dönüştürecek? Artık internete bakmayıp, onun içinde beden bulup yaşayacak mıyız?
  • Dünyayı bekleyen değişim ve fırsatlar nelerdir?

 

PANDEMİ İLE BİRLİKTE SANAL DÜNYAYA BAKIŞ POZİTİF YÖNLÜ DEĞİŞTİ

JP Morgan’ın son araştırmasına değinen, ABD’de milenyum kuşağının Gen X ve Boomers olarak tanımlanan kategoriyi geçtiğini gösterdiğini, dolayısıyla dünya nüfusunun yaşlandığını belirten yatırımcı ve 2021 Avrupa Binance Influencer Ödül Sahibi Efe Bulduk, “Yıllar önce web1.0, web2.0 kavramları yokken, çevrimiçi alışveriş yokken, globalleşme daha yavaştı. Bunlar hızla değişiyor. Yatırımcılar bu alanlara değerlendiriyorlar. Böylece hem web 3.0 projelerinin fonlanması hem de teknolojik gelişime fayda sundu. Metaverse de bunlardan biri.” sözleri ile yatırımcıların web 3.0 ve dolayısıyla metaverse’ün gelişimine sağladığı katkılara dikkat çekti.

Metaverse; kişinin bulunduğu gerçek konuma bakılmaksızın sosyalleşmesine ve kendine ait bir internet ekonomisi oluşturmasına -ki bu kısmı bence web 3.0’ın en önemli tarafı,imkân tanıyan, birbirine bağlı, tecrübeye dayanan sanal dünyalar bütünüdür.” şeklinde açıklayan Bulduk, Goldman Sachs araştırmasına da değinerek, pandemi öncesi ve sonrası döneme göre sanal dünyada; fiyat açısından değerlemesi ve insanlar tarafından kullanım saatlerinin artması gibi somut örneklerle, pozitif yönlü bir değişim olduğuna söyledi.

 

KIYAFETLER SANAL DÜNYADA DA ÖNEM KAZANIYOR

Avrupa Birliği’nin yeni sanayii stratejisinin, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme kavramlarının bağını ortaya koyduğunu hatırlatan TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu, “Bu dönemde baş döndürücü hızla ilerleyen dijitalleşme var. Dijitalleşmeye 5 yıl önce başladık. Yatırımlarımızı nasıl yaptık? Ürünü müşteri ile buluşturmak bununla birlikte görüntülü alışverişle müşterinin mağazaya gitmeden alışverişini yapması. Müşteri deneyimini kişiselleştirmek ve kolaylaştırmak. Omni Channel ile uçtan uca hizmet sunuyoruz. Müşterilerimiz online kanal ile yaptığı alışverişi mağazadan alabiliyor. Daha önce planladığınız değişimleri bu kadar hızlı hayata geçirmemizde pandeminin etkisi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Çevrimiçi satışta, adette %30’lara ulaşıldığını, bu oranın dünya ortalamasının üstünde, ciddi bir rakam olduğunu belirten Orakçıoğlu, “Burada metaverse dediğimiz zaman kendini ifade etme ve kimlik oluşturma biçimi olarak görülüyor ama dünyada metaverse, moda için yeni bir evren yaratıyor. Avatarlar ile kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlıyor. Sanal dünyada kıyafetlerin önem kazanması söz konusu.” sözleri ile modanın dijital dünyadaki varlığına ve dönüşümüne işaret etti.

 

“YAPAY ZEKADAN MİLYARLARCA DOLARLIK EKONOMİ SAĞLAYACAK”

Dünya olarak büyük otomasyon içindeyiz. Pandemi o kadar hızlandırdı ki şu anda teknolojik alanda dönüşmeyi düşünmeyen kurum kişi kalmadı diyebilirim. Yapay zeka önümüzdeki 10 yılda ülke ekonomilerine milyarlarca dolarlık ekonomi sağlayacak.” diyen WTECH Kurucu YKB Zehra Öney, bu alanda Türkiye’deki gelişmeleri hatırlattı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ulusal Yapay Zekâ Teknolojisi’ni açıkladığını, bu stratejinin; 2025’te yapay zekâ teknolojilerinin Türkiye’nin Gayri Safi Millî Hasılasına katkısını %5’e çıkarmayı, bu konuda istihdamı da en az 50 bine ulaştırmayı hedeflediğini söyledi. 

Bu stratejiye çok kıymet verdiğini ifade eden Öney, “Her şeyden önce teknolojik dönüşümü sağlayan önemli bir değer var. O da insan. Öncelikle insanın dönüşümünü sağlamalıyız ki ondan sonra süreçler ve ondan sonra ürünler hayatımıza girsin ve biz teknolojiyi olumlu bir şekilde hem sürdürülebilirlikte hem işimizde hem sosyal hayatımızda rahatlıkla kullanabiliyor olalım. Teknolojinin iyi tarafını kullanabiliyor olalım.” dedi.

 

GİRİŞİMCİLER, BLOKZİNCİR İLE BEKLEDİKLERİ DESTEĞİ YARATIYORLAR

Avalabs Kurucusu ve CEO’su olan, aynı zamanda Cornell Üniversitesi IC3 Eşbaşkanı olan Prof. Dr. Emin Gür Sirer metaverse için başarının, yapılması gerekenden çok yapılmaması gereken alanlar etrafında şekillenebileceğini belirtirken, “Oradan alınacak bir değer var mı?” diye yaklaşmak yerine, farklı bir yol izlenmeli. İnsanları bir araya getirerek, ortaya toplamdan daha da fazla bir değer nasıl çıkartacağını düşünen grupların başarılı olacağını düşünüyorum. “Nasıl satabilirim?” diye yaklaşmak yerine, sektörü bir araya getirmek ya da daha büyük bir kitleye ulaşmak adına adım atmanın en doğrusu olacağını düşünüyorum. Bu sistemlerin altında çalışan blokzincir teknolojisi, tamamıyla evrensel bir teknolojidir. Ülke sınırı tanımayan bu sistemin getirdiği müthiş güzel şey ise Türkiye’den çıkan herhangi bir ekibin kolaylıkla dünya pazarlarına, büyük kitlelere ya da dünya pazarlarına ulaşabilecek olmasıdır.” dedi.

Metaverse’ün Türkiye’de atıl kaldığını ifade eden Sirer, “Türkiye’deki kullanıcılar bir şeyin olması için gerekli alt yapının devletten gelmesini bekliyorlar. Farklı konularda da benzer beklentiler söz konusu. Ancak blokzincir teknolojilerinde beklediğiniz desteği kendi kendinize yaratmanız oldukça kolay. Bugün, blokzincir aracılığı ile fon bulan çok sayıda küçük firma var.” sözleri ile ekosistemin çok önemli fırsatlar barındırdığını ima etti.

Sirer, blokzincirin dünyaya yaklaşan bir meteor gibi değişime sebep olacağının da altınız çizdi.

 

PERAKENDE, TEKNOLOJİ VE BİLİŞİME UZAK KALMAMALI

Perakende firmalarının dünyadan geri kalmak istemiyorsa teknolojiye ve bilişime çok ciddi anlamda yatırım yapmaları gerektiğini ifade eden Kiğılı YKB Yardımcısı Hilal Suerdem, “4 yıl önce bilişim vadisinde kendi yazılımımızı kurduk. Metaverse dünyasına girdiğimiz zaman NFT’ler çok önem kazandı. Biz de sürdürülebilir, ekolojik sisteme uygun teknolojik NFT koleksiyonu yaptık. 25 Mayıs’ta lansmanla holografik ortamda üç boyutlu bir şekilde hatta ilk kez bunları defile şeklinde sunduk. Çok ilgi gördü ve bu anlamda öncü olduk. Ağustos’ta meta dünyası içinde mağaza açacağız.” dedi.

 

İNTERNET EKONOMİSİ, EŞİTLEYİCİ BİR YAKLAŞIM SUNUYOR

İnternet ekonomisinin sunduğu faydaları hatırlatan Orderinbox CEO'su Doğu Taşkıran, “Dünyada parası değerli ülkelerin parası biraz daha az değerli ülkelerin yeteneklerine dokunabilip onları kendi içine alıp zenginleşebileceklerini öngören yapılar üzerine gidiyor. Bu gibi yaklaşımlar internet ekonomisinin bize sunduğu faydalardan bir tanesi. Bir yandan demokratikleştiriyor, bir yandan da eşitliyor. İki farklı ülkeyi, Güney Afrika’daki bir ülke ile Güney Doğu Asya’daki bir ülkeyi veya Batı Avrupa’daki bir ülkeyi eşitliyor. Ancak hep birlikte yürümek durumunda. Bunu sağlayan en önemli ögelerden biri blokzincir. Bunu seyahate ihtiyaç duymadan farklı yerlerde başka şeyleri deneyimleyebilme olanağını sağlayan arttırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar çok kıymetli. Aynı zamanda hepimizin kişiselleştirilmiş olarak bu deneyimlere erişimleri sağlamak gibi değerlere ulaşmamızı sağlıyor.” dedi.

Metaverse’de insanların kimliklerini başka dünyalara taşıyabilmenin çok kıymetli olduğunu belirten Taşkıran, metaverse’ün yani sanal dünyanın farklı teknolojilerin birleşimi olarak, perakendeden eğitime pek çok dünyayı etkileyeceğini vurguladı.

 

“Yeni Nesil Yatırım Araçları”&“Reka-Birlik: Banka ve Fintech’lerin Yeni Stratejisi”

Zirvenin öğleden sonra gerçekleştirilecek son oturumları, saat 15:00’te 21. Forum İstanbul’un son Türk Kahvesi Sohbetleri programı ile başlayacak.

Yeni Nesil Yatırım Araçları” başlıklı programda BtcTurk Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Özgür Güneri, Forum İstanbul YK Üyesi Selçuk Ergin yönetiminde, yatırım araçlarına 21. yüzyıl penceresinden bakacak.

Ardından, “Reka-Birlik: Banka ve Fintech’lerin Yeni Stratejisi” başlıklı günün son oturumunda, Dünya gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz yönetiminde, konuşmacılar NeoHub Genel Müdürü Gürhan Çam, İstanbul Blockchain Women Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çağla Gül-Şenkardeş, Contextual Solutions Kurucu Şebnem Elif Kocaoğlu-Ulbrich ve Mox Bank CEO'su Barbaros Uygun aşağıdaki sorulara yanıt arayacak:

  • Dünyada hızla yayılan yeni nesil bankacılık ya da Dijital (Şubesiz) Bankacılık için BDDK’nın 1 Ocak 2022’den itibaren vermeye başladığı ‘Dijital Banka Lisansı’nı almak isteyecek olan, Fintech Girişimleri, Telekom Operatörleri, Büyük Perakende Zincirleri ile sektördeki değişiklikler nasıl bir ivme kazanacak?
  • Dijital bankaların kredi müşterilerinin, yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşmasının sektör açısından sonuçları nelerdir?
  • Yürürlüğe giren “Ödeme ve E-Para Yönetmeliği ve Bilgi Sistemleri Tebliği” ile pazarın adil rekabet koşullarına kavuşabilmesi ekosistemi nasıl dönüştürecek?
  • Fintech, yükselen piyasalardaki ekonomileri ve toplumları nasıl dönüştürüyor?
  • Blokzincir Endüstrisi’nin 2027'ye kadar 67 milyar doları aşacak olması, Fintech ekosistemini nasıl değiştirecek?
  • Merkeziyetsizleştirilmiş Finans (DeFi) ve dijital bankalar yükselirken geleneksel finans kurumlarının geleceğe hazırlanması ve yeniliklere adapte olması için izlenmesi gereken stratejiler nelerdir? Merkezi olmayan finans, özellikle KOBİ'ler için ticari finansal hizmetleri nasıl dönüştürecek?
  • DAO’lar (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonun - Decentralized Autonomous Organization) nedir, nasıl çalışırlar ve finansal hizmetler dünyasını nasıl değiştirecekler?
  • Blokzinciri, Sınır Ötesi Ödemeleri nasıl dönüştürecek ve akıllı sözleşmeleri nasıl çözümleyecek?
  • Gömülü Bankacılık ve fintech çözümleri nelerdir? Gömülü finans trendine yapılan yatırımlar nelerdir? Google Bank, Amazon Pay gibi örnekler teknoloji ve finans ekosisteminde nasıl ve neden ortaya çıkıyor?

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı