SIK GÖRÜLEN 3 GÖZ SORUNUNA DİKKAT !
SAĞLIK 4.08.2023 06:33:00 7919 0

SIK GÖRÜLEN 3 GÖZ SORUNUNA DİKKAT !

SIK GÖRÜLEN 3 GÖZ SORUNUNA DİKKAT !

Gözler vücudun en önemli organlarından biridir.Yaşam kalitesi için gözlerin sağlıklı olması önemlidir.Birçok faktöre karşı hassas olan gözlerde bazı sorunlar sıkça görülebilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında bilgiler verdi.   

Göz Yorgunluğu  

Göz sinirleri ve küçük kasların aşırı çalışması nedeniyle meydana gelen soruna göz yorgunluğu denir. Göz yorgunluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları; dijital ekranlar yani cep telefonu ,bilgisayar gibi cihazlarda fazla zaman geçirme, hiç ara vermeden kitap okuma,yanlış aydınlatmaya maruz kalma gibi...Göz yorgunluğu hem çocuklarda hem erişkinlerde çok sık görülen göz problemlerinden biridir. Göz yorgunluğu belirtileri; gözlerde kızarıklık ve kuruluk oluşumu, baş ağrısı, boyun ağrısı, bulanık görme,gözlerde yanma, ışığa karşı hassasiyet gibi…

Konjonktivit 

Konjonktivit (halk dilinde kırmızı göz, göz nezlesi) yaz aylarında daha sık görülen göz sorunudur. Bunun dışında ayrıca yazın güneş ışınları daha etkili olduğu için katarakt ve sarı nokta hastalığının da meydana gelmesi kolaylaşır.Ayrıca güneş ışınları dış ortama açık her dokuda olduğu gibi göz çevresinde ve gözde deri kanserlerine sebep olabilir.    

Konjonktivit,gözdeki kan damarlarının belirgin hale gelmesiyle beraber gözlerde kanlanma ve kızarıklıklar şeklinde kendini gösterebilir.Hastalık tek gözde veya her iki gözde birden oluşabilmektedir.Konjonktivitlerin, mikrobik, alerjik olmak üzere çok çeşiti vardır.Belirtileri arasında;kızarıklık,sulanma,kaşıntı,batma ve gece boyunca çapaklanma meydana getiren ve sabah gözlerin açılmasına mani olacak akıntı yer almaktadır.Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bu hastalık mutlaka zamanında tedavi edilmelidir.Yoksa kronikleşebilir ve gözbebeğinde kalıcı lekelere neden olabilir.   

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı  

Gözyaşı kanal tıkanıklığı, doğuştan ya da sonradan meydana gelebilen bir sorundur.Göz yüzeyinde meydana gelen gözyaşının boşaldığı sistemdeki tıkanıklara gözyaşı kanal tıkanıklığı denir.  

Gözyaşı kanal tıkanıklığının en sık rastlanan nedeni gözyaşı kanalının buruna açıldığı kısmında, doğuştan tıkanıklık ya da ciddi darlık meydana gelmesidir. Erişkin bireylerde ise belirli bir sebebi olmasada anatomik yapı sebebiyle hastalığın görüldüğü bir çok kişi kadındır.Sık sık yaşanan göz iltihapları,buruna alınan sert darbe,burun operasyonu geçirmek gözyaşı kanal tıkanıklığına zemin hazırlayabilen durumlardır.Gözyaşı kanal tıkanıklığının en belirgin belirtisi her iki gözde ya da tek gözde sulanmadır.Gözyaşı hem göz yüzeyini temizler hem de gözün nemlenmesini sağlar.Buna bağlı olarak da gözde yanma,batma ve çapaklanma meydana gelmez.Ancak gözde gözyaşı kanalı tıkanıklığı varsa kanal tıkandığı için zamanla gözyaşı birikir,bu biriken gözyaşında sıklıkla enfeksiyon oluşabilir.Ayrıca çapaklanma,göz etrafında şişlik ve gözyaşı kesesi iltihabı görülebilir. 

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı