SEYHAN BELEDİYESİ ZERDEÇAL ÜRETİMİNDEN YÜKSEK VERİM ELDE ETTİ
YEREL 9.02.2022 09:53:00 610 0

SEYHAN BELEDİYESİ ZERDEÇAL ÜRETİMİNDEN YÜKSEK VERİM ELDE ETTİ

Seyhan Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğünce gerçekleştirilen alternatif ürün üretim çalışmaları kapsamında ekilen zerdeçaldan yüksek verim elde edildi.

Akif Kemal Akay başkanlığındaki Seyhan Belediyesi, tarımsal üretimde Adanalı çiftçilere öncülük yapacak çalışmalara imza atıyor.

Dünyanın en verimli üç ovasından biri olarak kabul edilen Çukurova’da, hem çiftçilerin yaşadığı ekonomik sorunları aşmalarına yardımcı olmak, hem de kent ekonomisine katkıda bulunmak için alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda AR-GE çalışmaları yapan Seyhan Belediyesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin ardından şifa kaynağı olarak adlandırılan “zerdeçal” üretimine başladı.

Geçtiğimiz yılın nisan ayında sera altında toprakla buluşturan zerdeçalların hasadı geçtiğimiz günlerde Başkan Akay’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Zerdeçal üretiminde oldukça verimli sonuçlar elde edildi.

Tropikal bir bitki olan ve daha çok güney Asya ülkelerinde üretilen zerdeçal, Çukurova’nın bereketli topraklarıyla uyum sağladı. Seyhan Belediyesi arazilerinde ekilen zerdeçaldan dönüm başına yaklaşık bir ton ürün elde edildi.

Ülkede ve dünyada yaşanan sorunların ancak üretimle aşılabileceğini vurgulayan Başkan Akay, dünyanın en verimli üç ovasından biri olarak kabul edilen Çukurova’da gerçekleştirilen tarımsal üretimin,  çiftçinin de yurttaşların da yüzünü güldüremediğini söyledi.

Girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin üretimden uzaklaşmasının ciddi bir sorun olduğuna işaret eden Başkan Akay, “Seyhan Belediyesi olarak üretimi desteklemeye çalışıyoruz. Tarımsal üretim, bereketle anılan Adana’mızın en önemli gücü ve değeri. Sahip olduğumuz bu değeri koruyup, doğru kullanabilmek için Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüz, çiftçilerimizin önünü açacak, alternatif üretim konusunda yol göstericilik yapacak araştırma çalışmalarını hayata geçiriyor. Zerdeçal üretimi de bu çalışmalardan biri” dedi.

Zerdeçalın katma değeri çok yüksek bir bitki olduğunun altını çizen Başkan Akay, zerdeçalın insan sağlığı için en yararlı bitkilerden biri olarak kabul edildiğini aktardı.

Akay, “İltihap giderici, sindirim sisteminizi koruyucu, kansere karşı koruyucu, depresyonun etkisini azaltıcı, ağrı kesici, alzheimer riskini azaltıcı özellikleri olduğu bilinen zerdeçalın Çukurova’da yetiştirilebileceğini ve yüksek verim elde edilebileceğini gördük. Sera altında gerçekleştirdiğimiz denemelerde hiç zirai ilaç kullanılmadan oldukça yüksek verim elde ettik. Çiftçilerimizin katma değeri yüksek alternatif ürünleri üretmeleri konusunda öncülük yaparak, hem üreticinin kazanmasını sağlamak hem de bereketli topraklarda üretimin sürekliliğini sağlamak” diye konuştu.

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı