EKONOMİ 11.04.2023 13:13:00 949 0

"Sera ve Su Ürünleri OSB Çukurova’nın Yeni Yüzü Olacak""

Adana'da kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas (Sera ve Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgeleri bakanlığın 2023 yılı yatırım programına alındı.

Adana'da kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas (Sera ve Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgeleri bakanlığın 2023 yılı yatırım programına alındı.

Her iki OSB'de bu yıl kazma vurulacak ve tamamlanmaları ile Sera OSB'de yılda 100 bin ton bitkisel üretim, Su Ürünleri OSB'de ise 60 bin ton su ürünleri üretilerek, 8 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.

Geçtiğimiz günlerde Karataş'a Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına imkan sağlayan kanun maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından her iki OSB'nin kurulacağı alanda saha çalışmaları da hız kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ve beraberindeki bakanlık heyeti Karataş Bebeli ve Adalı Mahallelerindeki OSB sahalarında incelemelerde bulundu. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde ilk olarak proje paydaşları ile durum değerlendirme toplantısı yapan Oruç ve beraberindeki heyet daha sonra Bebeli Mahallesinde, Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması planlanan 4100 dekarlık alanda inceleme yaptı.
Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, burada yaptığı açıklamada Bakan Vahit Kirişçi'nin önerisiyle yatırım programına alınan Sera TDİOSB'nin Türkiye'nin en büyük sera kümelenmelerinden biri olacağını ifade etti. Her iki OSB'nin de tarım yönünden atıl, verimsiz, kullanılmayan araziye yapılacak olmasının atıl arazileri tarıma kazandırma açısından da önemli olduğunu kaydeden Oruç, “Projemizde sera, sanayi işletmeleri, atık arıtma tesisleri, yeşil çözümleri destekleyecek, yeşil üretimi teşvik edecek. Yağmur suyu hasadının yapılacağı atık su arıtmasının yapılacağı ve karbon salınımını azaltıcı önlemlerin alınacağı bir proje olacak" diye konuştu.
Oruç, seraların ileri teknolojide olacağı projede yeşil duyarlılığı kapsamında az ilaç ve gübre kullanımını öngören topraksız tarım ağırlıklı yapılacağını belirterek, projeye rekor düzeyde başvuru talebi olduğunu, ön tahsis çalışmalarının tamamlandığını vurguladı. Oruç, “Projemiz Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'nin önerisiyle 2023 yılı yatırım programına alındı. Bu yıl altyapı inşaatlarına başlayacağız. Projemizdeki en küçük sera büyüklüğümüz 25 dekar, en büyük sera büyüklüğümüz 125 dekar olacak. Bunun dışında sanayi parsellerimiz yerini alacaktır. Adana'daki üretilen bitkisel üretimin her 10 kilosundan 1 kilogramı burada üretilecek. Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek Su Ürünleri TDİOSB'nin Adana'da kurulacak. Bölgede yıllık 60 bin ton su ürünleri üretilecek. Bu rakam, Türkiye'nin tüm su ürünlerinin üretiminin yüzde 12,7'sine tekabül ediyor. Projemizde 3 bin kişi istihdam edilecek. Tamamen faaliyete geçtiğinde yıllık 350 milyon dolar ciro elde edecek, bunun 250 milyon doları ihracattan kazanılacaktır. Bu iki proje Adana'mızın bir tarım şehri olduğunu bir daha tescilleyecek. Bu iki projemizle yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme hedeflerimizle yer alacağız. Adana'mız uluslararası piyasada konumunu daha da güçlendirecek" şeklinde konuştu.
Daire Başkanı Oruç ve beraberindeki heyet Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulacağı Adalı Mahallesindeki 6350 dekar alanda da inceleme yaptı.
RAKAMLARLA OSB'LER
-Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(TDİOSB), 4 bin 100 dekar alan üzerine kurulacak ve faaliyete geçmesiyle yılda 100 bin ton sebze üretilebilecek.
-Yatırım tutarı 2,5 milyar TL olan bölgede yoğun talep nedeniyle henüz hizmete girmeden tüm parseller tahsis edildi.
-En küçüğü 25 dönüm alana sahip 38 yüksek teknolojili seraya sahip bölgede işleme, paketleme, depolama ve AR-GE tesisleri bir arada bulunacak ve 5 bin kişiye istihdam sağlanacak.
-Adana ilinin yıllık bitkisel üretim hasılasının yüzde 10'unu Sera TDİOSB sağlayacak.
-Karataş ilçesi kırsalında 6 bin 350 dönüm alan üzerine kurulacak Su ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB), tatlı su ve denizel su ürünleri yetiştirme imkanı olacak.
-Avrupa'nın ilk ve tek Su Ürünleri TDİOSB olacak 2,2 milyar TL yatırım tutarına sahip bölgede, yılda 60 bin ton su ürünü elde edilecek.
-İhracata 250 milyon dolar katkı sunacak bölgede, en az 3 bin kişi istihdam edilecek.
-Enerji ihtiyacı bölgeye kurulacak 20 MW kurulu güce sahip güneş enerjisinden sağlanacak ve proje yeşil, çevreci, sıfır atık projesine uyumlu olacak.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı